Brojimo dane do poroda

Još šest tjedana do poroda? Proslavili ste s prijateljima oproštajnu zabavu, uskoro započinje novi život. Što se događa s vama i vašom bebom u posljednjim tjednima i kako možete uživati u ovom razdoblju.

34. tjedan

Što se mijenja kod vas: Ako ste zaposleni, započinje porodiljni dopust. Iskoristite ga: u produženim doručcima, čitanju novina, dogovorima. Možda vam se ide u shopping? Jednostavno, činite što vam se prohtije i automatski ćete biti dobro raspoloženi.

Što se mijenja kod bebe: Može okretati glavu tamo-amo, no uskoro postaje teško sa slobodom kretanja. U trbuhu je postalo tijesno, nije se moguće razmahati, može se samo lagano istezati i protezati, preostaje malo mjesta za sportske aktivnosti. Najbolje je navečer, kad mama legne.

35. tjedan

Što se mijenja kod vas: Grudi su na osjet sve veće. Disanje postaje teško, tri kata su naporna poput Kilimandžara. Planirajte za sve dvostruko vremena. Nek tjednu kupnju obavlja muž ili zamolite prijateljicu. Dijete će se uskoro okrenuti i tada će se olakšati disanje. Trbuh je toliko okrugao da možete prepoznati i napipati otiske malih stopala, ručica ili laktova. Beba voli kad slijedite njezine pokrete i traži kontakt kad osjeti vašu ruku na trbuhu.

Što se mijenja kod bebe: Mora zauzeti udobniji položaj, glava jednostavno bolje paše dolje. Zato se sada većina beba okrene. Sazrijeva imunološki sustav; probavni organi, pluća i središnji živčani sustav su gotovo već u potpunosti razvijeni.

36. tjedan

Što se mijenja kod vas: Neke bebe stave glavicu toliko duboko u zdjelicu da je glava zatvori. Pitajte ginekologinju sjedi li glava već čvrsto u zdjelici - tada pupkovina ne može kliznuti naprijed i prekinuti dovod kisika za bebu ako vodenjak pukne prije vremena. Pokušajte zdjelicu nagnuti prema naprijed, neka kruži. Zamislite da trbuh pri tom miruje poput jajeta u čašici za jaje - tako će dijete lakše kliznuti prema naprijed a vi ćete rasteretiti kralježnicu.

Što se mijenja kod bebe: Ako majke izvode ove vježbe, većina beba se smiri i napeto čeka što će se dogoditi. Vole i šetnje, osobito njihanje tamo-amo pri svakom koraku. Sviđa im se i kad majke sjede u naslonjačima za ljuljanje i slušaju omiljenu glazbu. Osobito im se sviđaju Vivaldi i Mozart, kucanje srca postaje potpuno ravnomjerno.

37. tjedan

Što se mijenja kod vas: Počeo je posljednji mjesec trudnoće: čini se da vrijeme istovremeno leti i vuče se. Još nisu kupljena dječja kolica, nedostaju prve pelene i nekoliko sitnica za razdoblje babinja. No nekako vam je već polako svega dosta: želite konačno bebu uzeti u naručje! Noći se vuku, nema više udobnog položaja za spavanje. Uz to, na zahodu bi mogli podići trajni logor. No s obzirom da mjehur nudi samo upola mjesta nego inače i da je maternica s veličine kruške narasla na veličinu tikve, držite se prilično hrabro!

Zamislite da trbuh pri tom miruje poput jajeta u čašici za jaje

Što se mijenja kod bebe: Maternica se za vrijeme predtrudova stalno steže i tjera bebu u jednom smjeru. Njezina glava se pritišće u uski kanal, što joj uopće nije smiješno - pa i trenutni stan je ionako malen. Beba se brani od ovih probnih kontrakcija, koprca se, ubrzava se rad srca. Većina majki ne primjećuje ništa, no pojedine žene opisuju neku vrstu pritiska u trbuhu: osjećaj kao da se krv potiskuje u smjeru glave.

38. tjedan

Što se mijenja kod vas: Vrijeme je za sljedeću preventivu. Ako beba pri posljednjem liječničkom pregledu još nije čvsto sjedila u zdjelici, sad je pravi trenutak da se razjasni, smijete li ustati kad pukne vodenjak ili se u rodilište morate odvesti u ležećem položaju.

Švrljate po stanu i nezadovoljni ste? Želite još nabrzinu oprati prozore, obojiti zidove u dječjoj sobi, promijeniti zavjese, urediti vrt? Pustite to! To se zove nagon svijanja gnijezda i radi se o hiperreakciji izazvanoj hormonima na uobičajene nesavršenosti koje nitko osim Vas ne primjećuje.

Što se mijenja kod bebe: Uf, ovdje unutra gotovo više nema mjesta. Zato beba stalno ima štucavicu. Ako majka osjeti ritmično udaranje u trbuhu i stavi ruku na to mjesto, beba odgovara pokretom. Tijelo je sasvim razvijeno i čeka na svijet - zapravo bi se i sad mogla iseliti. I posteljica počinje «stariti» i ne radi više optimalno.

39. tjedan

Što se mijenja kod vas: Telefon stalno zvoni, svi bi htjeli znati je li vrijeme - u svakom slučaju previše za ionako napeti živčani sklop. Pustite telefonsku sekretaricu da odgovara na pozive, ispričajte svima da je ginekologinja pomakla termin za dva tjedna, uzmite knjigu i opustite se pred televizorom. Na primjer ovako: usredotočite se na disanje, zamislite da zrak pri izdisanju ima lijepu, snažnu boju. Promatrajte kako iz vas izlazi zrak - njegova intenzivna boja je stres koji se nakupio u tijelu. Zamislite kako boja pri svakom izdisaju izbljeđuje.

Što se mijenja kod bebe: Bjelkasta masnoća se odvaja od tijela i smanjuje se plodna voda. Mnoge bebe se tješe sisanjem. Zato neke bebe kad se rode imaju mali mjehurić za sisanje na usnama.

40. tjedan

Što se mijenja kod vas: Nekoliko dana prije poroda može se odvojiti sluzni čep koji je tijekom trudnoće stajao kao barijera na vratu maternice - znak da se vrat maternice skraćuje a otvor maternice otvara. Ako se to ne dogodi, otvori se tijekom trudova.

Što se mijenja kod bebe: I ona čeka kao i vi - hormon koji će izazvati trudove, izračunati datum, pravu konstelaciju planeta? Nitko ne zna što na kraju izazove trudove. No iskusne babice su sigurne: opuštenost, misli na nešto drugo i topla kupka u većini slučajeva pokrenu bebu.

Pročitajte i:

kilogrami u trudnoći

Zašto je toliko važno kontrolirati težinu u trudnoći?

Trudnički hormoni, u kombinaciji s viškom kilograma, mogu jednu sasvim urednu trudnoću pretvoriti u rizičnu!

Emma Stone

Nakon tajnog vjenčanja, stiže i beba!

Par se zaručio u prosincu prošle godine

Tamara Ecclestone obilazi hrvatsku obalu s obitelji

Bogatašica hrvatskih korijena u tajnosti rodila drugo dijete

Ovo ljeto obilazila je hrvatsku obalu, no po fotografijama se nije dalo naslutiti da će…