trudnoca i proljev

7 mogućih razloga proljeva u trudnoći

Proljev je neugodan. Kod trudnica je stvar još neugodnija jer niste samo vi ti za koju se treba brinuti. Tu je i beba koju želite maksimalno zaštititi. Što uzrokuje proljev i kada poći liječniku?

Proljev nije uvijek znak ozbiljnog stanja ili bolesti i najčešće brzo prolazi posebice kad tijelu nadoknađujemo dovoljno tekućine. Ovo su razlozi koji ga mogu uzrokovati:

1# Promjena u načinu prehrane

Povrće i voće, proizvodi od cjelovitog umjesto bijelog brašna - sve su to zdrave i zdravije namirnice koje trudnice uvode u svoju prehranu kako bi bebi omogućile što bolji i potpuniji rast tijekom trudnoće. Posljedica, međutim, mogu biti problemi u probavi. Najčešće se probavni trakt brzo prilagodi i smiri, no ako proljev potraje svakako treba potražiti pomoć liječnika.

2# Stres

Puno svakodnevnog stresa ili jednostavno veselje i uzbuđenje jer će beba uskoro stići - sve to može dovesti do proljeva. Najbolje je usporiti malo i uzeti si par dana odmora i opuštanja. Najčešće će poteškoće s probavom same nestati.

3# Pokvarene namirnice

Kako smo već rekli, u trudnoći ćete posebno paziti na prehranu, no opet može doći situacija da pojedete nešto što je već pokvareno. Nažalost ne vidi se uvijek da s namirnicom nešto nije u redu i da su se u njoj razmnožile štetne bakterije. Posljedica su jaki grčevi, mučnina i proljev. Simptomi bi trebali nestati u roku od jednog dana. Važno je samo piti dovoljno vode čak i ako vam to ne odgovara.

4# Crijevna viroza

Proljev je sam po sebi dovoljno neugodan. A ako uz njega morate još i povraćati, to je stvarno neugodno. Uzrok takvog scenarija je obično virus, moguće norovirus. Ako ste trudni, poželjno je posjetiti liječnika jer se kod virusa proljev ne rješava u roku od jednog dana i dehidracija je veća prijetnja. Svakako pijte puno vode te voćnih i biljnih čajeva. Pomoći će vam možda banane i naribana jabuka, voće koje bi moglo malo učvrstiti stolicu, a povrtna juha će nadoknaditi izgubljene soli i minerale.

trudnoca i proljev

5# Intolerancija na neku namirnicu

Pojavljuje li se proljev u nepravilnim razmacima, ali se vraća, moguće je da se radi o nepodnošenju neke namirnice, pogotovo ako ste u svoju prehranu zbog trudnoće uveli neke nove namirnice. Pratite malo prehranu i pokušajte uočiti namirnicu koja bi možda mogla stvarati probleme. U tome vam može pomoći i liječnik.

6# Salmonela

Glavobolja, temperatura, groznica, proljev i povraćanje simptomi su infekcije salmonelom. Ako ih osjećate, krenite odmah liječniku! Važno je uzimati dovoljno tekućine kako beba ne bi trpjela zbog nedostatka vode. Kako biste izbjegli ozbiljnije komplikacije, dobro je da vas prati liječnik i eventualno prepiše potreban lijek.

7# Trudovi

I najljepša stvar koja vas očekuje može doći s proljevom. Porod odnosno trudovi, naime katkad počnu tako. Trudovi i kontrakcije maternice pritišću i crijeva. To međutim nije razlog za brigu. Kad se ispraznite, stvar će biti riješena, a put bebi kroz porođajni kanal lakši i slobodniji.

Tekst: M. B.
Foto: Profimedia

Tagovi: , , ,

Pročitajte i:

Emma Stone

Nakon tajnog vjenčanja, stiže i beba!

Par se zaručio u prosincu prošle godine

Tamara Ecclestone obilazi hrvatsku obalu s obitelji

Bogatašica hrvatskih korijena u tajnosti rodila drugo dijete

Ovo ljeto obilazila je hrvatsku obalu, no po fotografijama se nije dalo naslutiti da će…

Izabel Kovačić

Izabel i Mateo Kovačić: sve je spremno za dolazak bebe!

Iako par to nije službeno potvrdio, nagađa se kako im uskoro stiže sin

Marijana Batinić i Matej Pašalić

Marijana Batinić objavila prvu fotografiju nakon poroda i otkrila ime kćeri

Emotivnom objavom televizijska voditeljica poželjela je dobrodošlicu svojoj kćeri