Čudne želje u trudnoći

Ideja trudnoće i čudnovate želje za hranom idu ruku pod ruku. Sam spomen krastavaca i sladoleda privlači sliku zanosne trudnice koja istovremeno jede kisele krastavce i sladoled od čokolade…

Iako mnoge žene vjerojatno neće poželjeti baš kombinaciju kiselih krastavaca i sladoleda, većina ih ima barem neku čudnovatu željicu u trudnoći. Primjerice, odjednom shvate da obožavaju borovnice pa se prejedaju tim voćem sve dok od borovnica svima oko njih ne bude zlo. Istraživanja govore da gotovo 70 posto žena ima neku želju za hranom tijekom devet mjeseci trudnoće – i to je posve normalno i očekivano.

Želje za hranom različitim ljudima znače različite stvari. Neke žene će jednostavno pomisliti "ajme, ovo miriše odlično, želim to probati", a druge će jednostavno odlučiti što točno žele. Često mislimo da je ono što tijelo traži istovremeno i ono što je najbolje za naše zdravlje. To je možda donekle istina, no to uvelike ovisi o tome za čim točno žudite. Ako želite voće i povrće, vjerojatno je to sasvim u redu – vaše se tijelo brine za vas. Želite čokoladu nakon svakog ručka? Možda nije najbolji izbor, ali sasvim sigurno nije riječ o ničem ozbiljnom.

Želje za hranom mogu biti štetne ako počnete žudjeti za stvarima koje vam doista mogu naštetiti. Primjerice, ako krenete žuditi za štetnim tvarima koje nisu hrana, poput gline, štirke ili drugih stvari. To stanje se naziva pika.

Što je pika?

Pika pogađa sve socijalno-ekonomske skupine, no postoje neke kulturološke tendencije prema tom poremećaju. Iako se povezuje s nekim nutritivnim deficijencijama, pika se može dogoditi i kada ne postoje nikakve deficijencije.

Najčešća zabilježena deficijencija je anemija. To ne znači da će svaka trudnica s dijagnosticiranom anemijom željeti jesti glinu, niti znači da svaka trudnica koja jede neobične stvari ima anemiju.

Godinama su znanstvenici pokušavali povezati svaku neobičnu žudnju s nekom deficijencijom. Primjerice, led je navodno povezan s folnom kiselinom ili s nedostatkom željeza. U stvari, anemija može biti posljedica pike, a ne njezin uzrok.

Vrste pike

Geofagija znači konzumaciju zemlje i gline. Najčešće je zabilježena u središnjoj Africi i u južnom dijelu Sjedinjenih država.

Amilofagija je konzumacija škroba i paste. Pagofagija je jedenje leda. Zabilježeni su još konzumacija pepela, krede, tableta protiv kiseline, boje, voska i drugih tvari. To mogu biti veoma štetne, toksične tvari. Ako je riječ o neškodljivoj žudnji, kao što je jedenje leda, ne treba se previše brinuti. No, konzumacija zemlje i gline znala je dovesti do smrti osobe i u tom slučaju treba potražiti pomoć.

Pročitajte i:

vaginalni porod ili carski rez za trudnice zaražen ekoronavirusom

Udruga Roda protiv carskog reza trudnica zaraženih koronavirusom! Evo što sve traže od ministra Beroša

Izjava da sve Covid-19 pozitivne trudnice ne bi trebale roditi vaginalno, jer se tako zaraza…

vježbanje u prvom tromjesečju trudnoće

4 video treninga za prvo tromjesečje trudnoće: zašto je baš tada važno vježbati?

Drugo stanje mijenja vašu rutinu vježbanja, no to ne znači da trebate prestati s tom…

žena zaražen akoronavirusom rađa u bolnici

Kako će roditi trudnica zaražena koronavirusom?

Sada je potvrđeno: koronavirus se može prenijeti s majke na dijete, ali na koji način?!

trudna pjevačica pamela ramljak na balkonu zbog situacije s koronavirusom

Evo što vas čeka ako trebate na ginekološki pregled te što o svemu kaže naša trudna pjevačica

Koje su mjere poduzeli ginekolozi kako bi zaštitili svoje pacijentice u ordinacijama? I trudna pjevačica…