Kako vratiti liniju nakon poroda?

Tijekom trudnoće žene u prosjeku dobiju 15-tak kilograma, a nakon poroda izgube oko 5, dok je ostatak nerijetko teško skinuti. Evo nekoliko savjeta za kvalitetno mršavljenje nakon poroda

Žene prirodno dobijaju na težini tokom trudnoće i mnoge od njih postepeno gube kilograme poslje poroda, ali nekim ženama je poslje poroda teško gubiti kilograme. Težina dobivena u trudnoći može biti jedan od faktora koji pridonosi gojaznosti kod žena općenito. Mnoge žene nastoje pronaći način kako da se vrate na tjelesnu težinu koju su imale prije trudnoće.

Važno je kombinirati uravnoteženu prehranu s vježbanjem. Vježbanje ima dodatne prednosti, jer poboljšava karidovaskularni sustav kod žena i sprječava dobijanje viška masnoće, dok dijeta samo reducira masnoću. Isto tako, vrlo je važno postupno se vraćati na prijašnju tjelesnu težinu.

Trudnoća i majčinstvo prekrasno su iskustvo za svaku ženu, ali ono s čime se gotovo svaka žena u prvim danima brige za dijete susreće je borba s viškom kilograma skupljenih u devet mjeseci. Za razliku od slavnih mama koje u roku od mjesec dana uskoče u svoje prijašnje konfekcijske brojeve, "obične" se mame s ovim problemom bore mjesecima, pa čak i godinama.

Kilograme je najbolje gubiti polako

Da biste izgubili kilograme nakupljene tijekom trudnoće, nemojte se ugledati u slavne mame. Brzo mršavljenje može biti pogubno za zdravlje.

 • nakon trudnoće je vašem tijelu potrebno oko 6 mjeseci da se vrati "u normalu". Nemojte odmah krenuti na rigoroznu dijetu jer je vašem tijelu potrebna energija da se oporavi od poroda, kao i za sve obveze koje vam donosi uloga mame. Najmanje prva tri mjeseca nemojte drastično smanjivati unos kalorija, nego se koncentrirajte na to da jedete zdrave namirnice koje ipak daju dovoljnu kalorijsku vrijednost za normalno funkcioniranje
 • novopečene mame koje doje dnevno "produciraju" oko 850 mililitara mlijeka. Kako bi to mogle, moraju konzumirati oko 500 dodatnih kalorija dnevno. Osim toga, dojenje podrazumijeva da vam trebaju sve grupe namirnica, pa se savjetujte sa svojim liječnikom koji će vam preporučiti idealnu prehranu
 • preintenzivno vježbanje odmah nakon poroda može biti štetno za zdravlje. To ne znači da morate sjediti i ležati po cijele dane, ali morate početi s laganim vježbama koje vas previše ne umaraju. Bilo kakve intenzivnije vježbe nemojte počinjati prije prvog pregleda nakon poroda, kada će vam liječnik dati savjete o tome koliko i na koji način smijete vježbati. Sukladno njegovim savjetima, postupno pojačavajte intenzitet vježbi
 • nakon dva-tri mjeseca, kada osjetite da vam se vratila snaga i da ste se oporavili, a vaša se mjesečnica vrati u normalan ritam, možete krenuti s redukcijskom dijetom. Ta dijete ne smije biti prestroga, nego se mora temeljiti na unosu zdravih namirnica. Najranije tada i vaše vježbe mogu postati intenzivnije. Ne nadajte se brzom rezultatu, nego za dobrobit vas i djeteta mršavite sporije, ali zdravo

Zlatna pravila mršavljenja

 1. Jedite pet puta na dan i nikako ne preskačite doručak. Mnoge žene često upadnu u zamku gladovanja koje, osim što je nezdravo, ne daje dugoročne rezultate. Da bi Vaš metabolizam radio "puno parom" potreban mu je doručak. Jedite doručak, ručak, večeru, a između obroka pojedite neko voće.
 2. Barem pola sata na dan se bavite nekom sportskom aktivnošću, a ako vam je to prenaporno, onda svaki dan sat vremena šetajte.Kretanje je najbolja tehnika sagorijevanja nakupljenih masnoća.
 3. U svoju prehranu unesite više voća i povrća. Većim unosom voća i povrća u svoje tijelo, unosite više vitamina i energije. Jabuka je najbolja voćka za mršavljenje, a izbjegavajte jedino krumpir, banane i grožđe.
 4. Pijte više tekućine (vodu, svježe ocijeđene sokove, nezaslađene čajeve). Izbjegavajte gazirana pića jer su puna šećera. Ako ne možete bez gaziranih pića, pijte mineralnu. Pijenje većih količina tekućine olakšava izbacivanje toksina iz tijela.
 5. Nemojte jesti nakon 19 sati. Nakon 18-19 sati, metabolizam se usporava.
 6. Iz prehrane pokušajte što više izbaciti unos šećera, brašna, mlijeka, mliječnih proizvoda i soli, jer su ti proizvodi su visokokalorični.

Doskočite sami sebi

 • polako žvačite dok jedete, jer će na taj način mozak prije dobiti informacije o sitosti
 • umjesto bijelog, naviknite se kupovati integralni kruh
 • poslužujte obroke na manjim tanjurima
 • umjesto običnog ulja koristite maslinovo

Pročitajte i:

vaginalni porod ili carski rez za trudnice zaražen ekoronavirusom

Udruga Roda protiv carskog reza trudnica zaraženih koronavirusom! Evo što sve traže od ministra Beroša

Izjava da sve Covid-19 pozitivne trudnice ne bi trebale roditi vaginalno, jer se tako zaraza…

vježbanje u prvom tromjesečju trudnoće

4 video treninga za prvo tromjesečje trudnoće: zašto je baš tada važno vježbati?

Drugo stanje mijenja vašu rutinu vježbanja, no to ne znači da trebate prestati s tom…

žena zaražen akoronavirusom rađa u bolnici

Kako će roditi trudnica zaražena koronavirusom?

Sada je potvrđeno: koronavirus se može prenijeti s majke na dijete, ali na koji način?!

trudna pjevačica pamela ramljak na balkonu zbog situacije s koronavirusom

Evo što vas čeka ako trebate na ginekološki pregled te što o svemu kaže naša trudna pjevačica

Koje su mjere poduzeli ginekolozi kako bi zaštitili svoje pacijentice u ordinacijama? I trudna pjevačica…