Kako si olakšati posljednje tjedne trudnoće

Negdje od 27. tjedna u trbuhu vlada prava gužva. Beba je sve veća i pritišće vaše organe koji imaju sve manje mjesta. To kod vas izaziva neke, srećom ne previše ozbiljne, smetnje. Što se točno događa i kako si olakšati, pročitajte ovdje.

Mjehur – Puni se prilično brzo

Mjehur reagira na trudnoću još dok se trbuščić nije ni pokazao. Sfinkter mjehura odnosno mišić koji zatvara mjehur posebno je osjetljiv na progesteron. Taj hormon zapravo ima ulogu osigurati trudnoću i elastičnost mišića maternice kako bi beba mogla nesmetano rasti. Ali, nažalost, progesteron putuje cijelim tijelom zbog čega sfinkter mjehura više ne funkcionira savršeno. Pritišće li k tomu još i maternica osjetljiv mjehur, pomaže samo jedno – da je zahod uvijek negdje u blizini.

Što učiniti? Pomaže jedan stari trik: dok mokrite, blago podignute trbuh, tako će se mjehur posve isprazniti. I svakako pijte puno tekućine usprkos stalnoj potrebi za mokrenjem! Inače će se krvotok usporiti.

Srce – Punom snagom naprijed

Veliki mišić srce sada kroz krvotok mora pumpati oko litru i pol više krvi. Što se mjesta tiče, srcu je još donekle dobro. Zaštićeno je duboko u prsnom košu pa čak ni na samom kraju trudnoće maternica ne dopire do njega. Usprkos tome trudnica bi mogla osjećati da joj srce često pojačano lupa ili da je nešto steže u prsima. Do toga dolazi zato što kisik iz pluća nije dovoljan za opskrbu majke i djeteta. Srce zato ubrzanije lupa da bi beba i majka bile dobro opskrbljeni.

Što učiniti? Kretanje pomaže vašoj pumpi. Posebno je korisno u zadnjim tjednima hodati ubrzanim tempom ili plivati. Lupa li vam srce, kratko prilezite, gornji dio tijela neka vam je povišen, noge također. Tako posteljica postaje bolje prokrvljena, a srce vam može laganije pumpati.

Želudac – Kapaciteti su mu puno manji

Vaš želudac od 34. tjedna, kada beba iz tjedna u tjedan dobiva oko 200 grama na težini, jedva može primiti polovicu uobičajene količine hrane. To je jednostavno tako, neovisno o tome koliko vam je dobar apetit! Taj je organ u najgoroj poziciji – mora se stisnuti baš na mjestu na kojem se nalazi najviša točka maternice. Pritiskom s donje strane sfinkter želuca lakše se diže prema gore: zato želučana kiselina ulazi u jednjak i uzrokuje žgaravicu.

Što učiniti? Najbolje je poslušati savjet naših baka i pet malih obroka razdijeliti na cijeli dan. Tako ćete izbjeći i veliku glad i frustraciju. Posebno su dobre kremaste juhe od pasiranog povrća u koje možete dodati malo mlijeka ili naribati sir. Zasitne su, a lagane za želudac. Muči li vas žgaravica, dok spavate ili odmarate gornji dio tijela držite na povišenome. Tako se kiselina ne može penjati prema gore. Žvačite bademe, lješnjake ili orahe dok ne nastane fina kašica, nju potom progutajte.

Jetra – Pod opterećenjem

Jetra je najvažniji organ za izmjenu tvari, ona iz hrane uzima ono što bebi treba. Jetra, međutim brine i da se štetne stvari izbace iz organizma. Budući da se sastoji od mekog tkiva i smanjen prostor u trbuhu može je stisnuti pa jetra radi punom parom.

Što učiniti? Olakšajte stvar svojoj jetri i ne jedite previše masnoća. Jer velike molekule tih hranjivih tvari jetra mora teškom mukom razbiti na manje. Porazgovarajte s liječnikom ako vas jako svrbi po cijelome tijelu. Razlog može biti preopterećenost jetre. Za to postoje lijekovi.

Pluća – Potisnuta četvrtina

Vaša pluća sada mogu usisavati 25 posto manje zraka. Oba plućna krila pod pritiskom su s donje strane. Posljedica toga je da vam sada često ponestaje daha. Dok idete uz stepenice, ali već i kada se brišete nakon tuširanja. Na samome kraju trudnoće, negdje od 36. tjedna, taj pritisak iznenada popušta – zato što se bebina glavica spustila u zdjelicu, u gornjem je predjelu opet više mjesta. Mudro je to priroda smislila kako biste imali dovoljno zraka za porod.

Što učiniti? Tko jedva diše, automatski diše kroz usta. Ali to samo dodatno otežava udisanje zraka. Pokušajte barem svaki drugi put udahnuti kroz nos, a izdahnuti na usta, pritom ispušite sav zrak. Tako ima više mjesta za novu opskrbu.

Crijeva – Lijenost i zatvor

S crijevima je kao s mjehurom – progesteron ometa njihov rad. Posljedica toga jest lijenost i slaba peristaltika. Nije ni čudo da mnoge trudnice potkraj trudnoće imaju problema sa stolicom. Zatvor je sada posebno neugodan jer se ionako osjećate napuhano.

Što učiniti? Pijte mnogo tekućine, krećite se malo više, jedite hranu bogatu balastnim tvarima. A ako to ne pomogne, sigurno će pomoći dva pomoćnika iz biljne ljekarne: jedite namočene suhe šljive, a vodu u kojoj su se močile popijte. Pojedite i nekoliko zalogaja sirovog kiselog zelja.

Pročitajte i:

Marijana Batinić

Rodila voditeljica Marijana Batinić

Od izvora bliskog voditeljici i njezinom suprugu Mateju Pašaliću Story saznaje da im je druga…

Ashley Graham, super size model

Manekenka pokazala strije i izazvala svađu! Što o strijama treba znati svaka žena

Hrabrost ili glupost? Model Ashley Graham, koja je prije devet mjeseci rodila dječaka, izazvala buru…

Stigla još jedna celebrity beba!

Rijetko kada otkrivaju detalje iz privatnog života, pa su tako i sretnu vijest da je…

priprema djeteta na dolazak novog člana obitelji

Kako pripremiti mališana na dolazak brata ili sestre

Ljubomora na novog člana obitelji, normalna je pojava kod male djece, jer ona se boje…