Četiri faze

Još su vam ruke na velikom trbuhu. No uskoro ćete u njima držati svoju bebu. U međuvremenu: porod! Ovdje pročitajte sve o četiri faze toga velikog događaja

Faza otvaranja

Ušće maternice je otvoreno dva do četiri centimetra

Počelo je! Početak označavaju trudovi koji se u pravilnim razmacima javljaju svakih nepunih sedam minuta. Kontrakcije uvlače grlić maternice u uterus. Kako? Zamislite si jednu usko ispletenu dolčevitu – glava vašega djeteta širi uski ovratnik. Kada vas primalja prvi puta pregleda, ušće maternice uglavnom je otvoreno dva do tri centimetra. Kako ona to mjeri? Ako primaljina dva prsta mogu proći kroz porodni otvor, to znači tri centimetra. Četiri su dosegnuta kada se kažiprst i srednji prst mogu raširiti u V. Osam centimetara odgovara široko otvorenim prstima. Kada primalja napipa tanak rub oko glavice (rub ovratnika dolčevite!) prošli ste prvu fazu.

Prijelazna faza

Za vas vrlo naporno razdoblje

Tako se naziva razdoblje u kojemu se uspijevate otvoriti posljednja dva potrebna centimetra. Trudovi su sada iznimno snažni jer moraju potaknuti okretanje glavice Vašega djeteta: prvo nosom gleda na lijevu ili desnu stranu, sada zatiljkom mora biti okrenuto prema naprijed, nosom i bradom prema dolje. To okretanje oko osi tijela može potrajati. Za vas će to vrijeme predstavljati veliki napor jer ćete možda imati osjećaj da se ništa ne događa. Postoje porodi tijekom kojih prijelazna faza traje tek nekoliko trudova! Primalja će vam možda predložiti neki drugi položaj (uspravan, bočni, viseći na plahti) – sve to može pomoći da se glavica pravilno okrene u zdjelici i prokrči si put.

Faza tiskanja

Faza poroda počinje

Ovaj grubi izraz označava vrijeme tijekom kojega bebu snažno potiskujete van. Posljednja faza poroda počinje kada se glavica spusti na sami izlaz zdjelice i vama nehotično signalizira: tiskati! Osjećate da više ne možete. Možda imate potrebu pogrdno se izražavati, vikati, jaukati, kleti. Učinite to! Jer otvorena usta i grlo također pomažu otvaranju porodnog otvora. Vaša će vam primalja biti podrška, ali zapovijed da dijete mora van dat će vam vaše tijelo. Bez brige, neće vas se drilati kao sportaša. I još nešto: što se više opustite, to će se tkivo međice brže širiti, a da pri tome ne pukne.

Faza nakon poroda

Vaša je beba rođena

Uspjeli ste! Vaša je beba rođena. Njezina se pluća otvaraju, duboko udiše zrak, možda glasno plače, a možda ćete čuti samo mali uzdah. Dobro je što sada porođajna snaga može splasnuti, uzmite si za to malo vremena. Vaše će se dijete već javiti, tada ga prislonite na sebe. Često već prvih pola sata nakon poroda traži prsa. Mala se ustašca skupljaju spremna za sisanje, nosić njuši put do mlijeka. Prilikom prvoga podoja stvara se podražaj koji pridonosi odvajanju posteljice i njezinom potiskivanju van. Nakon toga vi i vaš partner imate mnogo vremena za bebu. U slučaju da morate biti šivani: liječnik to može obaviti i do dva sata poslije.

Pročitajte i:

vaginalni porod ili carski rez za trudnice zaražen ekoronavirusom

Udruga Roda protiv carskog reza trudnica zaraženih koronavirusom! Evo što sve traže od ministra Beroša

Izjava da sve Covid-19 pozitivne trudnice ne bi trebale roditi vaginalno, jer se tako zaraza…

vježbanje u prvom tromjesečju trudnoće

4 video treninga za prvo tromjesečje trudnoće: zašto je baš tada važno vježbati?

Drugo stanje mijenja vašu rutinu vježbanja, no to ne znači da trebate prestati s tom…

žena zaražen akoronavirusom rađa u bolnici

Kako će roditi trudnica zaražena koronavirusom?

Sada je potvrđeno: koronavirus se može prenijeti s majke na dijete, ali na koji način?!

trudna pjevačica pamela ramljak na balkonu zbog situacije s koronavirusom

Evo što vas čeka ako trebate na ginekološki pregled te što o svemu kaže naša trudna pjevačica

Koje su mjere poduzeli ginekolozi kako bi zaštitili svoje pacijentice u ordinacijama? I trudna pjevačica…