Babinje

U razdoblju nakon rođenja djeteta, u vrijeme babinja, vaše se tijelo ponovno mijenja. Polagano se oporavlja od devetomjesečne trudnoće. Znate li koje vas sve promjene očekuju u vrijeme babinja?

Neposredno nakon poroda

Hormon oksitocin, uzročnik trudova za vrijeme poroda, ostaje (u znatno manjim količinama) u krvi. Sada je upravo on zaslužan za kontrakcije rodnice. Razlog tome je ponovno stezanje iznimno rastegnutih uzdužnih vlakana mišića maternice, poput gumene vrpce. Tako se zatvaraju krvne žile na mjestu na kojem se nalazila posteljica. Ipak je riječ o rani veličine šake. Kontrakcije se intenzivnije osjete osobito tijekom podoja. Uzrok tome je što sisanje potiče lučenje oksitocina. Nakon prvoga poroda ove kontrakcije još ne izazivaju bol. Više je riječ o osjećaju da se sve vraća na svoje mjesto. Sa svakim sljedećim djetetom kontrakcije bivaju jasnije.

Rano babinje: Prvi do deseti dan

Prvoga dana tijelo stvara kolostrum ili predmlijeko. Ono je žućkasto i vodenasto, a pojavljuje se u tek nekoliko kapljica što je savršeno dovoljna količina za novorođenče. Učestalim se podojem između drugog do četvrtog dana pokreće proizvodnja mlijeka. Prsa se pune prijelaznim mlijekom bijelo-žute boje (do kraja drugoga tjedna). Ono se samo u rijetkim slučajevima stvara postupno i lagano – izraz "naviranje" u potpunosti stoji!

Zbog naglog opadanja razina hormona kao što su estrogen i HCG koji su odigrali veliku ulogu u trudnoći, a radi dojenja istovremeno pojačanog lučenja oksitocina i prolaktina u krv u prvome tjednu može doći do hormonskog kaosa. Posljedica: postporođajna depresija!

Suze i ostala tekućina: nakupine tekućine nastale tijekom trudnoće, otječu - do četiri litre na dan. Razdori međice ili rezovi poput rane carskoga reza u velikoj mjeri također zacjeljuju u razdoblju ranog babinja. Stalni pratilac u prvim je danima iscjedak iz rodnice nastao od sekreta rane i ostataka sluznice. On je obilniji od uobičajenje menstruacije, a početkom drugoga tjedna se znatno smanjuje.

Unutar prvih deset dana provedenih s bebom posjećuje Vas patronažna sestra. Ona dolazi provjeriti vas i vašu bebu i možete joj postaviti bilo koje pitanje.

Kasno babinje: jedanaesti do 42. dan

U vrijeme kasnoga babinja tijelo vam se ponovno privikava na to da nije u drugome stanju. Dojenje odnosno proizvodnja mlijeka se normalizira (od trećega tjedna u prsima se stvara konačno vodenasto-plavo zrelo mlijeko), rodnica se skuplja u svoju prvotnu veličinu, rane od poroda u potpunosti zacjeljuju, a iscjedak iz rodnice najprije postaje žuto-smeđ (nakon drugoga tjedna), a potom bjelkast (nakon trećega tjedna), da bi nakon četiri do šest tjedana potpuno nestao.

Babinjača u vrijema kasnog babinja može početi s postporođajnom gimnastikom, kako bi se tkivo i zdjelica ponovno učvrstili.

Ozbiljno bavljenje sportom još je tabu. Kasno babinje završava šest tjedana nakon poroda i trebalo bi biti zaključeno odlaskom na ginekološki pregled.

Pročitajte i:

vaginalni porod ili carski rez za trudnice zaražen ekoronavirusom

Udruga Roda protiv carskog reza trudnica zaraženih koronavirusom! Evo što sve traže od ministra Beroša

Izjava da sve Covid-19 pozitivne trudnice ne bi trebale roditi vaginalno, jer se tako zaraza…

vježbanje u prvom tromjesečju trudnoće

4 video treninga za prvo tromjesečje trudnoće: zašto je baš tada važno vježbati?

Drugo stanje mijenja vašu rutinu vježbanja, no to ne znači da trebate prestati s tom…

žena zaražen akoronavirusom rađa u bolnici

Kako će roditi trudnica zaražena koronavirusom?

Sada je potvrđeno: koronavirus se može prenijeti s majke na dijete, ali na koji način?!

trudna pjevačica pamela ramljak na balkonu zbog situacije s koronavirusom

Evo što vas čeka ako trebate na ginekološki pregled te što o svemu kaže naša trudna pjevačica

Koje su mjere poduzeli ginekolozi kako bi zaštitili svoje pacijentice u ordinacijama? I trudna pjevačica…