Savjeti o ljepoti za majke

Obično se kaže da je tijelu potrebno devet mjeseci (koliko je trajala trudnoća) da se, nakon poroda, vrati u formu. No taj je proces moguće potpomoći i dodatno ubrzati.

Trbuh: što ga čini ravnijim i čvršćim?

"Kako mi izgleda trbuh?", pitanje je koje si vjerojatno svaka žena postavi nakon poroda. Koža i tkivo su mekani i opušteni te malo spužvasti. To nije nikakvo čudo, od tkiva se na kraju krajeva i očekuje da je u određenoj mjeri fleksibilno. Žene se tijekom trudnoće udebljaju u prosjeku od 12 do 18 kilograma. Nakon poroda su većinom sedam do osam kilograma lakše, no tkivo i dalje djeluje mekano.

Losion ili ulje za zatezanje kože nakon svakog kupanja ili tuširanja pomažu koži da opet postane elastična i čvrsta te joj daju dodatnu vlažnost.

A što je s trudničkim strijama? Najiskreniji odgovor jest da nema tog preparata zbog kojeg će one u potpunosti nestati. No s vremenom postaju uže i bljeđe te poprimaju sedefasti ton koji nije toliko upadljiv. Ovome procesu možete pomoći masažom štipkanjem od osmog tjedna nakon poroda (ako ste imali carski rez prvo pitajte liječnika). Masaža potiče prokrvljenost i izmjenu tvari unutar kože. Postupak je veoma jednostavan: nanesite kremu ili losion protiv trudničkih strija i štipkanjem masirajte trbuh. Dio po dio kože zahvatite palcem, kažiprstom i srednjakom, lagano podignite, zavrnite lijevo-desno i pustite (ne smije boljeti). U prvo vrijeme trebali biste se sustavno masirati dva puta dnevno po 15 minuta. Stimulacija pomaže i oporavku maternice.

Losion za tijelo s efektom zatezanja vraća koži čvrstoću

Postoji i dobar (i ukusan) pomagač iz ayurvedske medicine: topla đumbirova voda. Ona smanjuje apetit i održava izmjenu tvari u pokretu pa je moguće iscijediti suvišnu vodu iz tkiva. Komad svježeg đumbira veličine palca kuhajte 15 minuta u litri vode, procijedite, uspite u termosicu i pijte tijekom dana.

Grudi: kako da ostanu lijepo zaobljene?

Grudi su tijekom trudnoće zbog utjecaja hormona gotovo uvijek osobito čvrste i okrugle, zato se nakon prestanka dojenja čini da vise, djeluju gotovo "ispijeno" (ovo se još ranije događa i majkama koje djetetu daju bočicu). Medicinski gledano, to je posve normalno. Žlijezde za proizvodnju mlijeka se smanjuju i vanjski sloj kože sada je preširok. Zalihe masnoća koje su se stvorile u trudnoći su potrošene pa grudi postaju manje.

Naizmjenično toplo-hladno tuširanje je najbolji push-up

Sada treba učvrstiti kožu i prsne mišiće. Dobar push-up učinak daju naizmjenično toplo-hladno tuširanje ili hladno trljanje - ono učvršćuje kožu i čini je lijepo ružičastom. Uronite frotirnu krpicu za pranje tijela u hladnu vodu kojoj ste dodali malo voćnog octa. Iscijedite krpicu i istrljate njome grudi. Masaža kockicama leda također trenira krvotok kože. Dvije do tri minute nježno, kružnim pokretima prolazite ledom preko grudi i dekoltea.

Svakodnevno nanošenje kreme također je svrhovito. Ne postoji, doduše, čudotvorni melem koji povećava grudi, no znanstveno je dokazano da nježno dodirivanje učvršćuje grudi, a u kombinaciji s posebnom njegom za grudi koja među ostalim sadržava stimulirajuće elemente u tragovima poput silicija, biljne ekstrakte iz soje, vrkute, bršljana ili tigrove trave, rezultati su još bolji. Ne očekujte čuda… i imajte na umu da se i kod žena koje nemaju djecu grudi s godinama mijenjaju.

Jedna vježba za prsne mišiće koju mnoge žene već poznaju iz doba trudnoće, ciljano pomaže jačanju prsnih mišića i tkiva kože: stišćite dlanove u okomitom položaju ispred grudi nekoliko sekundi svom snagom jedan o drugi (laktove rašriti vodoravno), zatim opustite. Vježbu ponavljajte više puta dnevno pet do deset puta. Dodatni učinak jest bolje držanje držanje, a time se podižu i grudi.

Stražnjica: trikovi da opet bude seksi

Zamatanje fangom odvodi vodu i dovodi kisik u tkivo

Oko najvećeg mišića nalazi se osobito mnogo masnih stanica u kojima se tijekom trudnoće pojačano skladišti energija. Istovremeno u ženskom vezivnom tkivu paralelno se protežu elastična vlakna, a hormoni dojenja čine kožu i mišiće mekima i popustljivima. Posljedica je da se masne stanice na stražnjici probijaju prema površini kože i postaju vidljive u obliku takozvane narančine kore. Manjak kretanja i učestalo sjedenje ili ležanje dovode do sve većeg slabljenja mišićnih fibrila.

U tom slučaju pomaže jedna gotovo nevidljiva izometrijska vježba koja istovremeno trenira i dno zdjelice: snažno i što češće stišćite stražnjicu, kao da želite prekinuti mlaz urina. Pritom ne mijenjajte ritam disanja, kratko zadržite napetost, zatim se opustite. Vježba se može izvoditi u svako doba - čak i tijekom dojenja.

Daljnje mjere njege: prije tuširanja istrljajte stražnjicu rukavicom od lufe (lufa je prirodna spužva pa, ako ne možete nabaviti takvu rukavicu za kupanje, pokušajte kupiti neku grublju, kakvih se da naći u hrvatskim trgovinama). Masirajte malim kružnim pokretima prema srcu. Masažom trljanjem, koža se optimalno prokrvljuje i ojačava se tkivo. Zamatanje algama ili fangom (vulkansko mineralno blato) odvodi vodu, dovodi kisik u tkivo i potiče izmjenu masnih tvari. Sada postoji kao prašak i kao krema. Pomiješajte s vodom ili nanesite na bedra i stražnjicu izravno iz posude, omotajte prozirnom folijom i pustite da se osuši. Nakon 20 do 30 minuta isperite ostatak.

Pročitajte i:

kilogrami u trudnoći

Zašto je toliko važno kontrolirati težinu u trudnoći?

Trudnički hormoni, u kombinaciji s viškom kilograma, mogu jednu sasvim urednu trudnoću pretvoriti u rizičnu!

Emma Stone

Nakon tajnog vjenčanja, stiže i beba!

Par se zaručio u prosincu prošle godine

Tamara Ecclestone obilazi hrvatsku obalu s obitelji

Bogatašica hrvatskih korijena u tajnosti rodila drugo dijete

Ovo ljeto obilazila je hrvatsku obalu, no po fotografijama se nije dalo naslutiti da će…