Kako znati nosite li blizance?

Ovo je jedno od pitanja koje će sigurno zanimati žene koje su nedavno zatrudnjele. E pa da vidimo...

Višeplodna trudnoća ponekad ima i posebne pokazatelje. Jutarnje mučnine, umor i dobitak na težini mogu biti intenzivnije. Ali to nije pravilo. Kao što višeplodna trudnoća može uzrokovati brži rast maternice, tako može uzrokovati i povećani dobitak na težini. Do kraja drugoga tromjesečja, većina majki blizanaca dobije između 7 i 11 kilograma, dok jednoplodne trudnice dobiju između 4,5 i 9 kilograma

Povišena razina hCG-a

HcG je hormon koji se u krvi i urinu trudnica pronalazi 10 dana nakon začeća; razina raste vrlo brzo i doseže svoj vrhunac oko 10. tjedna trudnoće. Blizanci mogu uzrokovati povišenu razinu HcG-a. Ipak, standardna razina HcG-a za blizance pada unutar granica normalnih za jednoplodne trudnoće.

Kako se otkriva višeplodna trudnoća?

Jedini pravi način potvrde blizanačke ili višeplodne trudnoće jest utvrđivanje iste ultrazvukom. Tijekom rutinskoga pregleda ultrazvukom obično se otkrije da se radi o višeplodnoj trudnoći i to tijekom prvog tromjesečja. Ultrazvuk je poprilično sigurno sredstvo otkrivanja blizanaca, no ako se radi o višeplodnoj trudnoći, ponekad je teško otkriti točan broj plodova.

Uzročnici višeplodne trudnoće:

  • u ženinoj povijesti obitelji ima slučajeva višeplodne trudnoće
  • statistike govore da su u žena iz Afrike višeplodne trudnoće češće
  • ako ste već imali višeplodnu trudnoću, velika mogućnost je da i drugi put dobijete blizance
  • žene koje zatrudne u kasnijim godinama (iza 35.) imaju veće mogućnosti za višeplodnu trudnoću

U višeplodnim trudnoćama u oko trećini slučajeva oplodi se samo jedno jajašce koje se u sljedećih nekoliko dana podijeli, a u svakoj polovici razvije se jedan zametak. U ostale dvije trećine slučajeva istovremeno se oplode dva jajašca i razviju dvije neidentične bebe. Po načinu oplodnje razlikujemo jednojajčane (identične) i dvojajčane (neidentične) blizance.

Blizanci

Jednojajčani blizanci pojavljuju se kada nakon podjele oplođenog jajašca u prvih 14 dana svaki blizanac dobije isti genetički materijal. Ti blizanci su genetički identični, s istim kromosomima i fizičkim karakteristikama. Istog su spola, imaju istu krvnu grupu, boju kose i očiju.

Dvojajčani blizanci su slični jedan drugome, više nego bilo koji drugi braća i sestre. Ovi blizanci začeti su u isto vrijeme ili jedan za drugim u istom menstrualnom ciklusu (što znači da takvi blizanci mogu imati i različite očeve). U prosjeku, dvojajčani blizanci dijele tek polovicu svojih gena, tako da mogu biti slični jedan drugome ili pak biti potpuno različiti - to je najuočljivije kod roditelja miješanih rasa, jedno dijete je jedne rase, a drugo je druge rase. Mogu biti istog spola, ali i ne moraju. Trudnoće s dvojajčanim blizancim su češće, a najveći utjecaj na to imaju naslijeđe, starost majke, rasa i broj prijašnjih trudnoća.

Nosite li trojke, četvorke, (petorke …) oni mogu biti jednojajčani i dvojajčani (ili kombinacija oba tipa). Takve trudnoće su rijetke, trojke se pojavljuju u 1:7000 poroda, a petorke u 1:47 milijuna poroda.

Najjednostavniji način za raspoznavanje dvojajčanih blizanaca je i najočigledniji - djevojčica i dječak blizanci nikad nisu jednojajčani pa će vam ultrazvuk u sredini trudnoće pokazati ono što želite znati. Ako na prvom ultrazvuku saznate da nosite blizance i to prije 12. tjedna (nakon toga nije pouzdano), zamolite liječnika da pogleda posteljice. Jedna posteljica najvjerojatnije znači jednojajčane blizance. Dvije posteljice mogu značiti i jedno i drugo.

Rizici višeplodne trudnoće

Višeplodna trudnoća predstavlja veći rizik, ponajprije stoga što nosite više beba, no ne pretpostavljajte odmah da to znači komplikacije. Velika većina trudnoća rezultira zdravim bebama.

Najveći rizik višeplodne trudnoće je spontani pobačaj.

Drugi najčešći rizik su preuranjeni trudovi koji rezultiraju preuranjenim porodom. Trudnoća traje uglavnom 40 tjedana, kod višeplodne trudnoće 35-37 tjedana. Najveći broj trudnoća završava prerano (prije 37. tjedna), a rizik preuranjenog poroda je veći ako nosite više beba.

Osim preranog poroda, uobičajeni su ovi problemi:

  • preeklampsija, tj. visoki krvni tlak uzrokovan trudnoćom pogađa 10-20 % žena koje nose blizance. To je dvostruko više nego u žena s jednoplodnom trudnoćom. Taj se poremećaj također kod blizanačke trudnoće javlja ranije
  • gestacijski dijabetes
  • ljuštenje posteljice je stanje u kojem se posteljica odvaja od stijenke maternice prije poroda. No, ti se slučajevi najčešće povezuju s neadekvatnom ishranom, pušenjem i rijetki su kod trudnica koje se pravilno hrane. Ljuštenje posteljice može dovesti do preuranjenog poroda i uzrok je jedne od pet blizanačkih smrti u kasnoj trudnoći ili u prvom mjesecu života
  • neravnomjeran rast fetusa je stanje kada jedan ili oba blizanca nejedanko rastu. Može uzrokovati prerani porod ili malu porođajnu težinu. Gotovo polovica višeplodnih trudnoća povezuje se s ovim poremećajem, za razliku od jednoplodnih trudnoća gdje je ta mogućnost jedva veća od 10 posto
  • međublizanačka transfuzija je kada jedan blizanac preuzme dotok krvi drugoga blizanca. To je rijetka, no vrlo ozbiljna komplikacija. Jedna od beba jednostavno dobiva više krvi, a druga nedovoljno. Donedavno su ovakvi ozbiljni slučajevi dovodili do smrti obje bebe, no zahvaljujući ranoj dijagnostici, mogućnosti za preživljavanje su danas mnogo veće

Bez obzira na stanje, kada dođete u 36. tjedan trudnoće, smatra se da ste izvan opasnosti. Također se smanjuje mogućnost preranog rođenja djece ili pak one s malom porođajnom težinom. Prije toga postoji mogućnost terapije lijekovima, hospitalizacije ili mirovanja u trudnoći. Vaš će liječnik odvagnuti rizike za nastajanje komplikacija i preranog poroda blizanaca te zajedno s vama odlučiti kako povećati šanse za uspješan završetak trudnoće.

 

Tekst: I.T.
Foto: Profimedia

Tagovi: , ,

Vezano uz temu

Kate Middleton

Kate Middleton trudna s blizancima?

Vojvotkinja od Cambridgea, 38-godišnja Kate Middleton, prema pisanju…

blizanačke trudnoće

Ovo moraju znati roditelji blizanaca

Blizanci su skloniji jezičnim i govornim poremećajima. Na…

Meghan Markle

Svjetski mediji pišu: Meghan Markle čeka blizance!

Par navodno već ima i imena, u slučaju…

Pročitajte i:

Apgar

Zašto je važan Apgar test koji se prodvodi na svim bebema odmah po rođenju

U prvoj i petoj minuti nakon rođenja bebe, svakoj se obavezno mjeri Apgar index, a…

Određenu superhranu smiju konzumirati i trudnice i dojilje!

Posljednjih je godina iznimno popularna superhrana, a neke supernamirnice smiju konzumirati i trudnice i dojilje,…

Bebe su aktivni sudionici u procesu rađanja, olakšajte im odabirom položaja 

Odabir položaja rađanja na leđima, kao glavne rodiljne pozicije, zatvara područje zdjelice za oko 30…

Kako izmjeriti dijastazu nakon poroda i kada je uredu nositi steznik!

Svaka trudnoća završava dijastazom. Što to točno znači i kako ju 'sanirati', nositi steznik ili…