Smiju li se trudnice u potpunosti odreći mesa? Da, ako redovito jedu jaja i mliječne proizvode. Tijelo najbolje iskoristi životinjske proteine iz tih namirnica kad se jedu sa sirovim ili kuhanim povrćem.

Važno: bjelančevine kao materijal za izgradnju novih stanica

  • jaja, ako ih jedete (tri tjedno)
  • krumpiri
  • lješnjaci
  • mahunarke poput leće, graha, graška u dnevnim obrocima
  • sir (najbolje nemasni, dvije do 7 kriški dnevno)
  • mlijeko (također najbolje nemasno i bio-kvalitete, čaša dnevno) i mliječni proizvodi kao čašica jogurta dnevno. Oni su izvor dodatnog kalcija koji je bebi potreban za razvoj kostiju i zubi.

Željezo za razvoj Vaše bebe i za Vas

  • zeleno povrće i začinsko bilje
  • proizvodi od krupnozrnatog neprosijanog brašana i müsli, prije svega od prosa te prosene i zobene pahuljice
  • sezam, i kao kaša
  • sušene marelice i smokve
  • kod pomanjkanja željeza i kapsule željeza iz ljekarne jer se potreba za željezom u trudnoći udvostručuje.

Uz to popiti čašu soka od naranče ili grejpa jer vitamin C povećava apsorpciju željeza. Ne preporuča se uz jelo piti crni čaj ili mlijeko jer otežavaju apsorpciju željeza.

Vitamini i mineralne tvari

Jedite svaki dan svježe voće i povrće, po mogućnosti pet porcija dnevno. Prije svega puno zelenog lisnatog povrća. Bogato je vitaminima i hranjivim tvarima poput vitamina C, željeza, joda i folne kiseline.

Pripremajte povrće brzo i pažljivo kako bi mu sačuvali hranjivost.

Ako jedete ribu, najbolje je dvaput tjedno jesti losos ili bakalar. Ako je ne jedete, rabite jodnu sol. Sada se i puno prozvoda poput kruha ili müslija obogaćuje jodom. Pazite na sastav.

Svježe na stol

Kuhajte samo onoliko koliko ćete pojesti za taj obrok. Podgrijano jelo sadržava jako malo hranjivih tvari. Trulo ili brašnasto voće, uvelo povrće i užegnuti orašasti proizvodi izgubili su veći dio izvorne hranjive vrijednosti.

Izbjegavajte denaturiranu prehranu

  • bijeli kruh
  • kolači
  • šećer
  • voće i povrće iz limenke
  • zasićene masti i hidrogenizirana ulja.

Pijte dovoljno

  • biljnog i voćnog i čaja¸
  • sokove razrijeđene mineralnom vodom i mineralnu vodu s manje ugljičnog dioksida kao utaživače žeđi
  • mliječne shakeove i sokove od povrća za male gladi između obroka