Što kad bebica kasni?

Iako je uvriježeno mišljenje da trudnoća traje točno 40 tjedana, termin se u stvari računa od 38. do 42. tjedna. Vrlo mali broj trudnica, samo oko 5 %, porađa se na izračunati datum poroda. Većina ih se porađa nešto ranije ili kasnije. Na dan termina trudnica se javlja svom ginekologu koji odlučuje kako često treba dolaziti na kontrole do poroda (obično svaki drugi dan). Na kontrolama se provjerava rad bebinog srca, zrelost posteljice te je li sve u redu s plodovom vodom.

Datum koji je određen kao termin poroda samo je procjena. Normalno je da se dijete rodi dva tjedna prije ili dva tjedna poslije termina. Izračunati datum poroda rijetko kad može biti potpuno točan jer ne znamo točan datum začeća. Moguće je da imate redovite mjesečne cikluse, no čak ni tada nije moguće sa sigurnošću odrediti datum kada je došlo do ovulacije. Ako niste sigurni u datum zadnje mjesečnice pomoću kojega je izračunat termin, liječnik će tolerirati veće odstupanje od termina. Prenesena trudnoća može biti prava, kad zaista dulje traje, ili lažna kod koje se vjerojatno radi o nepravilnim menstrualnim ciklusima. Lažne prenesenosti učestalije su od pravih.

Djeca rastu i sazrijevaju različitom brzinom i veličina djeteta ne ukazuje uvijek na njegovu starost. Ako je plodova voda bistra i ima je dovoljno, pokreti su redovni i posteljica normalno funkcionira, ne morate brinuti - s djetetom je sve u redu. Pred kraj trudnoće, liječnici dodatnu pažnju usmjeravaju na posteljicu. Posteljica ima i određeni vijek trajanja, odnosno sposobna je opskrbljivati dijete s dovoljno hranjivih tvari do 42. tjedna trudnoće. Većina rizika prenesene trudnoće vezana je uz insuficijenciju posteljice sa smanjenom opskrbom fetusa kisikom. Rezultat je fetalna hipoksija (manjak kisika). Do 36. tjedna mogu se nakupiti zalihe kalcija koje mogu ograničiti protok hranjivih i štetnih tvari kroz posteljicu.

Ako je trudnici prošao termin poroda, ali nema nikakvih problema, trebalo bi se dopustiti spontani porod. No važno je surađivati s liječnikom i dopustiti učestalije preglede. Ako se pojavi bilo kakav znak fetalne patnje, treba pristati na medicinsku intervenciju.

Nekoliko je načina praćenja stanja nakon što prođe termin:

  • kardiotokografskim nadzorom djeteta (CTG) koji registrira otkucaje djetetova srca i trudova. Ako su otkucaji srca konstantni, liječnik može pričekati s odlukom
  • brojanjem fetalnih pokreta, što je jedan od najtočnijih znakova da je sve u redu s djetetom. U slučaju značajnog smanjenja pokreta (oko 30%) treba se odmah javiti liječniku kako bi se procijenilo stanje djeteta
  • ultrazvukom i amnioskopijom liječnik će provjeriti izgled posteljice, disanje, tonus ploda i volumen plodne vode. Ako se amnioskopijom uoči mekonijska plodova voda ili smanjena razina plodove vode, predlaže se inducirani porod ili carski rez
  • testovima mokraće mjeri se količina estrogena u urinu. Niža razina estrogena može ukazivati na to da posteljica ne funkcionira kako bi trebala. Razina se mijenja iz dana u dan pa je potrebno napraviti nekoliko testova

U slučaju pataloškog kardiotokografskog ili amnioskopskog nalaza ili ako do navršenog 42. tj. trudnoće ne dođe do spontanog poroda, porod će se inducirati (apliciranjem prostaglandinskog gela, amniotomijom, infuzijom oksitocina i sl.) ili će se, ako za to postoji indikacija, trudnoća dovršiti carskim rezom.

Prenesena trudnoća i inducirani porod

Ako je vaš očekivani termin poroda prošao, a vi ste još uvijek trudni, radi se o prenesenoj trudnoći. Prenesena trudnoća često je vrlo frustrirajuća, jer već zadnjih tjedana žene počinju odbrojavati dane do poroda. No valja imati na umu da je prenesena trudnoća prilično česta – čak sedam od deset beba rodi se nakon očekivanog termina poroda.

Osim neugode i nestrpljivosti, postoje neki drugi problemi povezani s prenesenom trudnoćom. Nakon 42. tjedna povećava se rizik od određenih komplikacija s djetetom, od kojih je jedan i mrtvorođenče, no iduciranje poroda sprečava taj rizik. Zato je bitna redovna kontrola kako bi se pratilo zdravlje djeteta i stanje plodne vode.

Postoje nekoliko različitih načina za medicinsko induciranje proda. Jedan od češćih je apliciranjem prostaglandinskog gela. Gel pomaže omekšavanju cerviksa i aplicira se na stražnji dio vagine. Iako gel može samostalno inducirati porod, može i povećati rizik od groznice i proljeva, može uznemiriti dijete te povećava mogućnost krvarenja nakon poroda.

Ponekad se manji rizik povezuje uz induciranje poroda prokidanjem vodenjaka. Međutim, za to morate biti otvoreni, odnosno cerviks mora bit proširen, nekoliko centimetara. Osim toga, neke žene smatraju ovu proceduru, koja uključuje veći medicinski instrument, prilično neugodnom. Iako prokidanje vodenjaka u nekim slučajevioma može biti dovoljno za induciranje poroda, ponekad se mora kombinirati s hormonalnim lijekom.

Pročitajte i:

vaginalni porod ili carski rez za trudnice zaražen ekoronavirusom

Udruga Roda protiv carskog reza trudnica zaraženih koronavirusom! Evo što sve traže od ministra Beroša

Izjava da sve Covid-19 pozitivne trudnice ne bi trebale roditi vaginalno, jer se tako zaraza…

vježbanje u prvom tromjesečju trudnoće

4 video treninga za prvo tromjesečje trudnoće: zašto je baš tada važno vježbati?

Drugo stanje mijenja vašu rutinu vježbanja, no to ne znači da trebate prestati s tom…

žena zaražen akoronavirusom rađa u bolnici

Kako će roditi trudnica zaražena koronavirusom?

Sada je potvrđeno: koronavirus se može prenijeti s majke na dijete, ali na koji način?!

trudna pjevačica pamela ramljak na balkonu zbog situacije s koronavirusom

Evo što vas čeka ako trebate na ginekološki pregled te što o svemu kaže naša trudna pjevačica

Koje su mjere poduzeli ginekolozi kako bi zaštitili svoje pacijentice u ordinacijama? I trudna pjevačica…