Gestoza – opasna komplikacija u trudnoći

Gestoza se ranije smatrala “trudničkim otrovom”, a riječ je o bolesti od koje obolijevaju samo trudnice. Iako je riječ o potencijalno opasnoj komplikaciji, danas ju je moguće držati pod kontrolom.

Što uzrokuje "trudnički otrov"?

Marko (3) je strastveni biciklist na tri kotača i zvijezda dječjeg bazena. Kada je Marko rođen, bio je veličine šake, zbog čega su njegovi roditelji tjednima strahovali. Prerano je Marko došao na svijet, u 28. tjednu trudnoće. Težio je 940 grama. Prijevremeni porođaj uzrokovala je EPH gestoza, doznala je kasnije njegova majka Željka.

EPH – ova tri slova označuju jednu od najčešćih i najopasnijih komplikacija koje mogu opteretiti i ugroziti trudnoću. Podaci govore da je riječ o komplikaciji od koje obolijeva oko pet do osam posto svih budućih majki. Slovo E označuje edeme (nakupljanje vode u tkivu). B označuje proteinuriju (pojavu bjelančevina u urinu), a slovo H označuje hipertenziju (privremeno povišeni krvni tlak iznad 140/90). Svaki simptom za sebe može predstavljati prvi znak te bolesti koja je ranije bila poznata kao trudnički otrov, a danas je još nazivaju preeklampsijom ili trudničkim visokim tlakom.

Što uzrokuje gestozu, još nije u potpunosti dokazano. Ona nije ”trudnički otrov”, kako se to smatralo još prije nekoliko godina; i ne uzrokuju je bakterije ni virusi. Jedno je sigurno: nije riječ samo o jednom uzroku. I čini se da su neke trudnice više ugrožene od drugih: to su majke koje očekuju blizance i žene koje su već prije trudnoće patile od bolesti bubrega, visokog krvnog tlaka ili dijabetesa.

Pripadate li vi rizičnoj skupini?

Oboljelo je oko pet do osam posto svih budućih majki

Sve se više proučava utjecaj genetike na razvoj gestoze. Tako se doznalo da je trudnica, čija je majka patila od gestoze, izložena 25 posto većem riziku da i sama od nje oboli. Ako su oboljele i majka i sestra, ta je mogućnost već 35 do 40 posto. Slučajevi EPH gestoze u očevoj obitelji također predstavljaju faktor rizika – tu se doduše ne mogu navesti tako precizni postoci rizika. Bolesti uz to pogoduju i stres te psihička opterećenja tijekom trudnoće.

Liječnici raspravljaju i o mogućnosti da sama posteljica, odnosno placenta, u slučaju da prijeti manjkavo opskrbljivanje bebe u trbuhu (primjerice zbog nedovoljne ili pogrešne prehrane majke), poveća dotok krvi kroz pupkovinu, a samim tim i krvni tlak u tijelu majke – to je jedna mjera pomoći bebi.

No, znanost još nije dovoljno jasno objasnila zašto nastaje gestoza. Liječnici danas znaju da se EPH gestoza u mnogim slučajevima može spriječiti i usporiti jer su uočili da oboljele žene često jednostavno pate od akutnog manjka hranjivih tvari. To potvrđuju i neka novija znanstvena istraživanja koja govore o važnosti uravnotežene prehrane. Razumni obroci važna su mjera za sprečavanje komplikacija u trudnoći.

Bjelančevine: tvari koje sada štite vas i vašu bebu

Posebno važnom hranjivom tvari za majku i dijete medicinari smatraju bjelančevine kojima se organizam opskrbljuje iz mlijeka, jaja, sira, ribe ili biljnih bjelančevina kao što su plodovi mahunarki, orasi, žitarice, sjemenke i integralna riža. Da bi iskoristile ove proteine, trudnice bi u svom jelovniku trebale imati i ugljikohidrate (najbolje iz integralnih žitarica). Nedostaje li organizmu buduće majke bjelančevina, on poseže za rezervama – što je prvi znak upozorenja.

Što možete učiniti kada prijeti gestoza

Gestoza često započinje nakupljanjem vode u tkivu, trudnice se žale na natečena stopala i ruke, podbuhlo lice, iznenadno debljanje. Ranije su ti simptomi često pogrešno liječeni pa se trudnicama savjetovalo da izbace vodu iz tijela. Trebale su izbjegavati sol ili je uopće ne jesti, uvesti dane kada mogu jesti samo rižu ili voće te piti čajeve za odstranjivanje vode iz organizma.

No, bez obzira što medicina danas zna da su takve preporuke loše i opasne, poneka trudnica i danas se susretne s takvim preporukama svojeg liječnika. Naime, odricanjem od vode i soli krv trudnice i dalje se zgušnjava, sve sporije teče krvnim žilama. Da bi krv uopće još mogla teći, organizam neprestano mora povećavati krvni tlak. Usprskos tome u posteljicu više ne dolazi dovoljno hranjivih tvari, beba nedovoljno opskrbljena. Na kraju se u najgorem slučaju pojavljuju prijevremeni porođaj ili zastrašujući HELLP sindrom koji se često manifestira kroz snažne bolove u gornjem dijelu trbuha i leđima.

U slučaju ove komplikacije koja je potencijalno smrtonosna i za majku i za dijete (H=hemoliza, što znači: propadanje crvenih krvnih tjelešaca; EL= povišeni funkcionalni jetreni testovi; LP= Low Platelet count, sniženi trombociti koji zgušnjavaju krv) trudnoća se odmah okončava carskim rezom. Danas se doduše, ako je bolest dovoljno rano dijagnosticirana, nastoji održavati trudnoću što je duže moguće, koliko god to opskrbljivanje djeteta dopušta.

Vratimo se Marku: taj trogodišnjak u međuvremenu nestrpljivo čeka svoga brata, koji se već dva dana duže od predviđenog skriva u maminu trbuhu. Željka se veseli svome drugom djetetu ”kao poklonu” jer je željela drugu trudnoću bez komplikacija i ta joj se želja ostvarila.

Pročitajte i:

Meghan Markle

Svjetski mediji pišu: Meghan Markle čeka blizance!

Par navodno već ima i imena, u slučaju da se rode djevojčice!

Marijana Batinić

Rodila voditeljica Marijana Batinić

Od izvora bliskog voditeljici i njezinom suprugu Mateju Pašaliću Story saznaje da im je druga…

Ashley Graham, super size model

Manekenka pokazala strije i izazvala svađu! Što o strijama treba znati svaka žena

Hrabrost ili glupost? Model Ashley Graham, koja je prije devet mjeseci rodila dječaka, izazvala buru…

Stigla još jedna celebrity beba!

Rijetko kada otkrivaju detalje iz privatnog života, pa su tako i sretnu vijest da je…