Laki život s većim trbuhom

Bio velik kao medicinska lopta ili malen i šiljast poput dinje: trbuh trudne žene uvijek privlači poglede. Saželi smo sve što je vrijedno znati o trudničkom trbuhu. Uz to: dvanaest savjeta koji će svakodnevnicu buduće majke učiniti lakšom.

Zašto se trbusi toliko razlikuju?

Svaki trudnički trbuh jedinstven je kao i žena koja ga nosi i kao i dijete koje u njemu raste. Priče o tome da je oblik trudničkog trbuha povezan s time rastu li u njemu dečko ili curica uporno žive iako nisu istinite. Razlozi daleko više ovise o tjelesnim karakteristikama buduće majke:

  • ako je žena niža i nježnije građe, beba nema toliko mnogo prostora za širenje kao kod punije žene čija kralješnica je duža. Stoga će kod nje trbuh do izražaja doći ranije nego kod ostalih žena, a također će se više širiti prema naprijed.
  • kad je zdjelica jako uska, beba se ne može posve spustiti u nju. Zato se trbuh širi prema gore i prema van.
  • i ženino držanje igra svoju ulogu: ako je kralježnica iskrivljena prema naprijed, trbuh će se automatski pomaknuti prema van i djelovat će veći.
  • ako su trbušni mišići izvježbani i ako je vezivno tkivo čvrsto, trbuh se neće toliko ispupčiti kao kod žena koje ne vježbaju.
  • na veličinu trbuha ne utječe samo veličina djeteta. Važna je i količina plodne vode. Naime, količina plodne vode može varirati između 300 i 1500 mililitara te se na trbuhu svakako primijeti nosimo li još dodatnih pola kilograma ili cijeli kilogram.
  • što je veći broj trudnoća žena iznijela, to će trbuh u sljedećoj trudnoći od samoga početka biti obliji i neće toliko rasti prema gore. Maternica, trbušni mišići i ukupno tjelesno tkivo u trudnoći se značajno rastežu i opterećuju. Nakon poroda se stanje do određene mjere samo od sebe vraća na staro. Međutim, tkivo nije više isto kao prije. Bez ciljanih vježbi za mišiće to će doći do izražaja u sljedećoj trudnoći.

Olakšajte si kupovinu popisima

Tegljenje vrećica iz kupovine oduzima vam sve više energije? Pomoći će vam tjedni plan tako da pojedinim danima nećete morati previše nositi. U veliku kupovinu za koju ste odredili jedan dan u tjednu najbolje krenite s partnerom, prijateljicom ili znancima. Poželjno je poslužiti se veletrgovinom koja robu dostavlja na kućnu adresu (u Hrvatskoj to je nekoliko trgovačkih lanaca koji imaju mogućnost online narudžbe). Najbolje je da voće i povrće s tržnice i ostale svježe namirnice prevozite u torbi na kotačima koju udobno možete vući za sobom. Prije nego je raspremite u kuhinji postavite je na stolac pa se nećete morati saginjati.

Mirnoćom do više zraka

Budući da beba u posljednjim tjednima trudnoće pritišće dijafragmu odozdo, ne ostaje vam mnogo mjesta za duboko disanje. Da biste izbjegli gubitak daha, podijelite hranu na mnogo manjih obroka i prilagodite tjelesnu aktivnost. To znači da biste trebali planirati dvostruko više vremena za npr. glačanje ili usisavanje.

Bolji san uz mekši oslonac

Kada više ne možete spavati na trbuhu ili na leđima možete primijeniti mali trik koji odlično djeluje: lezite na bok i umetnite mali jastučić između gležnjeva i koljena, čime ćete se rasteretiti. Ako vas osim toga muči i "težina" u nogama, lagano podignite donji kraj madraca tako da ga postavite na knjige ili na pokrivač. Krv će u tako podignutim nogama lakše cirkulirati. Ujutro izgledate pomalo natečeno? Za to je odgovorno zadržavanje vode koje je česta pojava u trudnoći. Hladnoća djeluje umirujuće: na svaki kapak na dvije, tri minute položite hladnu vrećicu čaja (kamilicu ili metvicu). Nakon toga možete još malo odležati.

Pažljivo s podizanjem djece

"Mama, digni me!" Maloj je djeci prilično nevažno koliko je trbuh velik jer djeca žele da ih se (što češće) nosi. Što učiniti? Ako dijete koristi klupicu, može vam pomagati i u kuhinji ili može samo sebi prati ruke. A ako ga ipak podignete i primite u ruke, nemojte se sagibati do tla, nego nek se dijete popne na stolac. Općenito vrijedi: kada nešto dižete (ne samo svoje dijete), činite to na ispravan način - neka vam leđa budu što uspravnija.

Pomozite si pri hodanju

Priznajemo, teško je hodati ortopedski ispravno ako imate osjećaj da ćete se prevrnuti zbog veličine samog trbuha. Svakako vrijedi pokušati sljedeće: blago napnite stražnjicu i zdjelicu nagnite malo prema naprijed. Zamislite da vam trbuh leži na zdjelici kao kuhano jaje u šalici. Tako ćete rasteretiti kralježnicu. Ako morate duže stajati, naslonite se na nešto ili se poduprite jednom rukom, a najbolje je da stanete u lagani raskorak. Za kralježnicu je dobra obuća s mekanim potplatima.

Birajte odjeću s više prostora za obline

Naravno da ćete još neko vrijeme moći odijevati obične hlače i suknje, umetati gumene vrpce ili ostavljati patentne zatvarače otvorenima. No posljednjih tjedana prije poroda sve to više nećete moći koristiti pa ćete morati nabaviti odjeću za trudnice. Stoga je bolje već i ranije kupiti dva para dobrih trudničkih hlača ili suknji i time trbuhu pružiti više mjesta te smanjiti pritisak na njega. Više je mjesta potrebno i nogama koje često otiču, a ako nosite dokoljenke odaberite one sa širokim i mekanim opšavom. I uz sve tegobe - slavite svoj trbuh! Lijep je, imate ga samo kratko vrijeme i on čuva vaše najveće blago. Nipošto nemojte zaboraviti fotografiju posve otkrivenog trbuha ili prikrivenog lijepom odjećom, sasvim je svejedno. Jednog dana to će vam biti lijepa uspomena.

Nemojte se prigibati, radije produžite ruke

Prigibanje je sada, kada vam je trbuh prepreka, neudobno! Pomoći će vam dugački pribor poput žlice za cipele ili lopatice za smeće s dugom drškom. Vrlo su praktične krpe za brisanje podova s nastavkom koje možete iscijediti u stajaćem položaju. Ako se već morate spustiti na pod, klečanje je lakše za leđa od čučanja, a i najlakše ćete ustati iz položaja u kojem ste na rukama i nogama na tlu.

Iskoristite vodu za opuštanje

Odlazite redovito na plivanje - najbolje s prijateljicom ili partnerom jer ćete tako biti jače motivirani. Nije nužno da to bude tečaj gimnastike u bazenu za trudnice. Bit će dovoljno da polako plivate kako biste osjetili rasterećenje uslijed otpora koji pruža voda. Primalje svim ženama koje u bazenu lako dobiju vaginalne gljivice savjetuju da prije plivanja umetnu tampon kojeg su prethodno umočile u maslinovo ulje.

Neka vam pomognu "mačka" i "krava"

Ova vježba će vam omogućiti da lakše dođete do daha te ćete tako ujedno odmoriti svoja umorna leđa. Kleknite na ruke i noge, koljena razmaknite u širini kukova, a ruke u širini ramena. Zatim pognite glavu, povijte leđa u luk baš poput mačke i udahnite. Prilikom izdisaja lagano podignite glavu i izravnajte leđa kao što to čine krave. Vježbu ponovite više puta, sve dok ne osjetite da su vam se leđa opustila. Samo da naglasimo: krave nemaju iskrivljenu kralježnicu!

Kupanje samo na sigurnoj podlozi

Kupanje opušta, no kako raste trbuh tako se i povećava opasnost da ćete se poskliznuti i pasti. Stoga nabavite podlogu za kadu koja sprječava proklizavanje - moći ćete je koristiti i kasnije kada dijete poželi stajati u kadi. Hvataljka na zidu pružit će vam dodatnu sigurnost - prvo vama, a kasnije vašem djetetu.

Sjedenje donekle pomaže

Kako to postići? Nemojte mirno sjediti: često mijenjajte položaj sjedenja, prvo sjedite udobno naslonjeni pa promijenite položaj i sjednite uspravno. Kupite si loptu za sjedenje (kasnije će dobro doći djetetu za vježbu, igru ili skakanje) te što je češće moguće podižite noge da biste rasteretili vene. Ako mnogo radite za pisaćim stolom, nabavite maleni oslonac za noge te vježbajte da biste "razgibali" vene: naizmjence primičite pa odmičite vrhove s
topala, odnosno pete. Tako ćete razgibati mišiće na listovima.

Prilagodite kućanske poslove

Određeni kućanski poslovi mogu se obavljati samo u stajaćem položaju, primjerice pranje suđa ili vješanje rublja. Ako vam sagibanje nad sudoperom postane zamorno, posuđe možete prati u plastičnoj posudi pokraj sudopera. Košaru s rubljem možete postaviti na stolac ili stol. Vašim će leđima goditi ta razlika u visini.

Pročitajte i:

Marijana Batinić

Rodila voditeljica Marijana Batinić

Od izvora bliskog voditeljici i njezinom suprugu Mateju Pašaliću Story saznaje da im je druga…

Ashley Graham, super size model

Manekenka pokazala strije i izazvala svađu! Što o strijama treba znati svaka žena

Hrabrost ili glupost? Model Ashley Graham, koja je prije devet mjeseci rodila dječaka, izazvala buru…

Stigla još jedna celebrity beba!

Rijetko kada otkrivaju detalje iz privatnog života, pa su tako i sretnu vijest da je…

priprema djeteta na dolazak novog člana obitelji

Kako pripremiti mališana na dolazak brata ili sestre

Ljubomora na novog člana obitelji, normalna je pojava kod male djece, jer ona se boje…