Mama i beba zajedno u rodilištu

Način na koji majka i dijete započnu zajednički život, daje ton tome kako će se međusobno upoznavati. Povezivanje započinje već u trudnoći, pojačava se djetetovim rođenjem i nastavlja rasti zajedno s djetetom. Evo nekoliko razloga (i savjeta!) kako odmah nakon poroda ostvariti povezanost mame i bebe, iz knjige <a href="http://www.mozaik-knjiga.hr/article.aspx?articleid=369" target="_blank">Povezujuće roditeljstvo</a> Williama i Marthe Sears

Studije su pokazale da rani kontakt između mame i njezine bebe ima utjecaj na to kako će se majka kasnije birnuti za svoje dijete. Majke koje su provele puno vremena uz svoju bebu, u satima i danima nakon rođenja, dulje doje, spremnije odgovaraju na djetetov plač te osjećaju veću povezanost. Svakako da takvo ponašanje roditelja nije rezultat isključivo ranog povezivanja odmah po rođenju. Na njega utječu brojni čimbenici, uključujući odluke koje majka donosi te njezina uvjerenja. No ova vrsta roditeljstva, u kojem se roditelji osjećaju vrlo bliskima svojoj djeci, dobiva dodatni poticaj ako mama, tata i beba ostanu zajedno odmah nakon poroda.

Sedam savjeta koji će vam pomoći uživati u prvom susretu s vašom bebom i koji će vam pomoći što se tijekom njega događa. O nekima od tih savjeta ćete možda morati unaprijed porazgovarati sa svojim liječnikom i osobljem u rađaonici.

1. Odmah nakon poroda ostvarite dodir kožom na kožu.

Tražite da vam golu bebu polože na trbuh kako biste osjetili dodir kože na kožu. Bebina glava neka bude na vašim grudima, a preko njezinih leđa i glave prebacite topao ručnik. Ovaj postupak nije važan samo zbog psiholoških, već i zbog medicinskih razloga. Novorođenčad se lako može pothladiti. Stavljanje djeteta na majčin trbuh i prsa omogućuje prijenos prirodne topline s majke na dijete, što je jednako učinkovito kao stavljanje djeteta pod umjetni grijač. Osim toga, dodir kože umiruje bebu. Lagano dizanje i spuštanje majčinih prsa i ritmični otkucaji srca bebi su poznati još iz maternice te smanjuju njezinu nelagodu.

2. Uočite bebino stanje tihe pozornosti.

Nemojte se iznenaditi ako tijekom prvog susreta vaše novorođenče bude djelovalo relativno mirno. Unutar nekoliko minuta nakon rođenja beba dolazi u stanje tihe pozornosti, koje je, prema otkrićima istraživača, najpogonije stanje za interakciju novorođenčeta s okolinom. Beba gotovo kao da je toliko očarana onime što vidi, čuje i osjeća da ne želi trošiti snagu na meškoljenje. Unutar nekoliko minuta nakon rođenja beba počinje osjećati kome pripada. Faza tihe pozornosti traje oko sat vremena, a nakon toga beba zadovoljno utone u dubok san. Ova faza će se ponavljati i u danima koji slijede, no neće trajati dugo, zato iskoristite te trenutke što je bolje moguće.

3. Dodirujte svoju bebu.

Osim stvaranja ugode, dodir ima i medicinskih prednosti. Koža je najveći organ na ljudskom tijelu, bogata živčanim završecima. U kritičnom prijelaznom razdoblju bebina ulaska u novi svijet, kad ritam disanja često nije pravilan, tapšanje potiče novorođenče na ritmičnije disanje, stoga vaš dodir ima terapijsku vrijednost.

4. Pažljivo gledajte svoju bebu.

Vaše novorođenče najbolje vidi na udaljenosti od otprilike 25 centimetara, što je približna udaljenost između majčine dojke i njezinih očiju. Tijekom prvog sata nakon rođenja, bebine su oči širom otvorene, kao da želi uspostaviti odnos s novim svijetom. Pažljivo gledanje u bebine oči u vama će izazvati želju da se nikada više ne odvojite od te male osobe koju ste s toliko napora donjeli na svijet.

5. Pričajte sa svojim mališanom.

Studije su pokazale da novorođenčad već vrlo rano može razlikovati majčin glas od svih ostalih glasova. Bebe također poznaju očev glas te glas braće i sestara. Tijekom prvih sati i dana nakon rođenja, između majke i djeteta razvija se prirodna komunikacija.

6. Dojite bebu već tijekom prvog sata nakon poroda.

Kontakt djeteta s bradavicom dio je procesa koji potiče majčinsko ponašanje neophodno kako bi novorođenče bilo zaštićeno i zbrinuto. Sisanje i lizanje bradavice izaziva opuštanje hormona oksitocina u majčin krvotok, koji izaziva stezanje maternice i smanjuje krvarenje nakon poroda. On također izaziva osjećaj ljubavi i privrženosti.

7. Zatražite privatnost.

Prvi sat nakon rođenja trebao bi biti mirno i tiho vrijeme u kojem se majka i otac mogu usredotočiti na svoju novorođenu bebu. Zamolite da vas tijekom tog vremena ostave same što je više moguće. Vremena za telefonske pozive, rodbinu i prijatelje bit će poslije.

Prednosti u kojima uživaju mame i bebe, smještene u istoj sobi

  • bebe koje su smještene s majkama, zadovoljnije su zbog toga što mogu računati na brzu i predvidivu majčinu reakciju
  • novorođenčad smještena s majkama manje će plakati zbog toga što će njihov plač vjerovatno izazvati spremna i umirujući odgovor
  • dijete smješteno uz majku ranije nauči razlikovati dan od noći, odnosno uspijevaju uspostaviti cikluse budnosti i spavanja, zbog toga što se nalaze uz majke koje žele spavati tijekom noći
  • majke koje borave uz svoju djecu obično imaju manje problema s dojenjem zbog toga što su djeca nadohvat ruke te stoga i danju i noću češće doje. Bebe time puno vježbaju dojenje, a majka ranije dobije mlijeko
  • djeca koja borave uz majke, rjeđe dobiju žuticu, vjerovatno zbog toga što češće doje i dobivaju više mlijeka
  • majke koje borave zajedno sa svojim bebama i tijekom noći bolje spavaju od onih mama čije bebe nisu uz njih. Naime, majka čije je dijete stalno uz nju manje je tjeskobna, ne pita se što se događa s njezinim novorođenčetom u dječijoj sobi
  • majke koje se ne odvajaju od svoga djeteta rjeđe pate od postporođajne depresije. One bolnicu napuštaju osjećajući se sigurnijima u svoju sposobnost da se brinu za bebu.

Pročitajte i:

vaginalni porod ili carski rez za trudnice zaražen ekoronavirusom

Udruga Roda protiv carskog reza trudnica zaraženih koronavirusom! Evo što sve traže od ministra Beroša

Izjava da sve Covid-19 pozitivne trudnice ne bi trebale roditi vaginalno, jer se tako zaraza…

vježbanje u prvom tromjesečju trudnoće

4 video treninga za prvo tromjesečje trudnoće: zašto je baš tada važno vježbati?

Drugo stanje mijenja vašu rutinu vježbanja, no to ne znači da trebate prestati s tom…

žena zaražen akoronavirusom rađa u bolnici

Kako će roditi trudnica zaražena koronavirusom?

Sada je potvrđeno: koronavirus se može prenijeti s majke na dijete, ali na koji način?!

trudna pjevačica pamela ramljak na balkonu zbog situacije s koronavirusom

Evo što vas čeka ako trebate na ginekološki pregled te što o svemu kaže naša trudna pjevačica

Koje su mjere poduzeli ginekolozi kako bi zaštitili svoje pacijentice u ordinacijama? I trudna pjevačica…