Odvajanje majke i bebe

Znanstvena istraživanja sve glasnije navode važnost neodvajanja majke i bebe odmah nakon porođaja, kako je praksa u većini hrvatskih rodilišta. Pročitajte zašto je to važno i kako i vi možete postići da vaša beba ostane s vama

Kroz prvi podoj, odmah po rođenju, uspostavlja se prvi, izuzetno važan kontakt majke i djeteta. Uz sve zdravstvene prednosti koje dobiva prvim mlijekom – kolostrumom, dijete prvim podojem u rađaonici nježno ulazi u ovaj svijet, slušajući kucaje srca koji su ga pratili devet mjeseci, a majka porod zaokružuje osjećajem sreće i potvrdom da su ona i njezino tijelo sve što djetetu treba.

Prvi sat nakon poroda izuzetno je važan za majku i dijete. Dijete se tada nalazi u stanju tihe budnosti i svim svojim osjetilima upija informacije o svijetu oko sebe. Ono proučava majčino lice, sluša njezin glas, osjeća toplinu njezinog tijela, upija njen miris i uživa u prvom kušanju majčinog mlijeka. Majka se u tom periodu intenzivno zbližava sa svojim novorođenim djetetom i u njoj jača osjećaj ljubavi za njega potpomognut hormonima koji se izlučuju tijekom kontakta koža na kožu i prvog podoja. U prvom satu novorođenče je sposobno za nevjerojatan pothvat - stimulirano nježnim dodirom majke posve samo može otpuzati dug put preko njezinog mekanog trbuha sve do dojke. Prvi djetetov nježni dodir dojke stimulira izlučivanje hormona oksitocina koji omogućuje otpuštanje mlijeka i pojačava osjećaj ljubavi za dijete. Novorođenče tada započinje svoj prvi podoj - omirisat će i obliznuti majčinu bradavicu, te konačno dojku zahvatiti ustima i početi sisati.

Zašto je toliko važan kontakt kožom na kožu?

Dijete se nakon rođenja i života u sterilnoj okolini maternice mora suočiti s brojnim stranim bakterijama. Polaganjem djeteta na majčina prsa neposredno nakon poroda i omogućavanjem ranog podoja njegova će se koža i probavni sustav kolonizirati bakterijama s majčinog tijela te će za njih kroz kolostrum dobiti antitijela. Kad se dijete neposredno nakon poroda odvoji od majke izloženo je raznim drugim bakterijama iz okoline i s liječničkog osoblja koje su potencijalno puno opasnije za njega i izlažu ga većem riziku od infekcije.
U prvom podoju novorođenče prima kolostrum - tekućinu koja se u dojkama nalazi od sredine trudnoće i savršena je hrana za prve djetetove dane. Kolostrum sadrži veliku količinu imunoglobulina i drugih zaštitnih antitijela pa se smatra ne samo prirodnom hranom već i lijekom. Zato ga se često naziva i djetetovim prvim cjepivom. Kolostrum pomaže novorođenčetu regulirati razvoj vlastitog imunog sistema. Imunoglobulini se kod prvog podoja šire u sluznici želučano-crijevnog trakta i tamo sprječavaju prodor i širenje bakterija i alergena. Kolostrum ima i laksativna svojstva – potiče i ubrzava izlazak mekonija iz bebinih crijeva, a time i izbacivanje bilirubina koji je odgovoran za žuticu kod novorođenčadi. Bogat je i vitaminom A koji štiti oči i smanjuje mogućnost infekcije.
Majčino tijelo pomaže zadržati toplinu tijela novorođenčeta što je osobito važno kod prerano rođene i djece male porođajne težine. Jedno zapanjujuće istraživanje pokazuje da se temperatura majčinih prsa povisuje za 0,5 stupnjeva Celzijusa unutar dvije minute nakon što je beba u kontaktu s njezinim prsima! Majka je najbolji grijač za svoje dijete. Dijete je nakon poroda dovoljno samo obrisati čuvajući sloj verniksa (bijela masna naslaga na koži djeteta), položiti ga na gola majčina prsa i pokriti ih zajedno jednim pokrivačem.
Kontakt kože na kožu umiruje novorođenče, ono jednoličnije diše i rad srca mu je pravilniji.
Dodir bebinih usta s majčinom bradavicom dovodi do otpuštanja hormona oksitocina u majke koji izaziva kontrakcije maternice, omogućuje prirodan porod posteljice te smanjuje dugotrajno krvarenje; potiče izlučivanje drugih hormona koji utječu na osjećaj smirenosti i opuštenosti majke te "zaljubljenosti" u svoje dijete te potiče otpuštanje mlijeka koje se stvara u dojkama.
Bez jasnih medicinskih indikacija ne bi trebalo ometati taj povezujući proces majke i djeteta koji se zbiva odmah nakon poroda.
Podoj u prvom satu života olakšava dobro postavljanje djeteta na dojku i omogućava majci dobar početak dojenja. U prvom satu nakon poroda djetetov je refleks sisanja najjači zbog čega ono lakše pravilno prihvaća dojku. Žena se zbog uspješnog prvog podoja osjeća osnaženo i s većim samopouzdanjem ulazi u razdoblje dojenja.
Istraživanja pokazuju da su kontakt koža na kožu nakon poroda i rani prvi podoj povezani s duljim isključivim dojenjem i duljim sveukupnim trajanjem dojenja što vodi k prosječno boljem zdravlju djece i smanjenoj smrtnosti djece u kasnijoj dobi. Svjetska zdravstvena organizacija i UNICEF preporučuju da djeca isključivo doje u prvih 6 mjeseci života, te da nastave dojiti uz primjerenu dohranu do druge godine ili dulje, koliko god to majka i dijete žele.

Kako se i vi možete izboriti za neodvajanje od bebe?

  • zahtijevajte od liječničkog osoblja da vam neposredno nakon poroda polože dijete na golu kožu i omoguće neometani prvi kontakt s djetetom te prvi podoj

  • zahtijevajte da se vaganje, mjerenje, kupanje i ostali rutinski postupci odgode do završetka prvog podoja

  • tijekom poroda koristite neinvazivne metode ublažavanja boli i tražite da vam omoguće izbor najugodnijeg položaja za porod - vaše će dijete nakon poroda biti budnije i zainteresiranije za prvi podoj

  • čak i ako je porod dovršen carskim rezom te ako je s djetetom sve u redu, možete zamoliti sestru da pridrži dijete uz vas dok liječnici dovršavaju zatvaranje rane. Nećete biti u mogućnosti dojiti ali ne morate biti odvojeni od svog djeteta u tim važnim trenucima!

  • zahtijevajte od liječničkog osoblja da vašem djetetu ne daju nikakve tekućine niti hranu prije prvog podoja, osim ako za to ne postoji jasna medicinska indikacija

Pročitajte i:

vaginalni porod ili carski rez za trudnice zaražen ekoronavirusom

Udruga Roda protiv carskog reza trudnica zaraženih koronavirusom! Evo što sve traže od ministra Beroša

Izjava da sve Covid-19 pozitivne trudnice ne bi trebale roditi vaginalno, jer se tako zaraza…

vježbanje u prvom tromjesečju trudnoće

4 video treninga za prvo tromjesečje trudnoće: zašto je baš tada važno vježbati?

Drugo stanje mijenja vašu rutinu vježbanja, no to ne znači da trebate prestati s tom…

žena zaražen akoronavirusom rađa u bolnici

Kako će roditi trudnica zaražena koronavirusom?

Sada je potvrđeno: koronavirus se može prenijeti s majke na dijete, ali na koji način?!

trudna pjevačica pamela ramljak na balkonu zbog situacije s koronavirusom

Evo što vas čeka ako trebate na ginekološki pregled te što o svemu kaže naša trudna pjevačica

Koje su mjere poduzeli ginekolozi kako bi zaštitili svoje pacijentice u ordinacijama? I trudna pjevačica…