5 emocija na koje niste računali nakon što ste ostali trudni

Iskusit će ih prvenstveno trudnice koje su teškom mukom ostvarile trudnoću!

Uspjeli ste! Napokon imate pozitivan test na trudnoću. Iako je svaki put do trudnoće kod neplodnih žena različit, svi su putevi zapravo isti. Svi uključuju suze, čekanje, zabrinutost… Ali sada je sve gotovo i uspjeli ste! Iako bi se očekivalo da ste sad toliko sretni da samo želite vikati “Trudna sam!", pred vama je pet neočekivanih trudničkih emocija koje ćete možda proživjeti.

  1. Krivnja

Možda niste očekivali ovu emociju tijekom trudnoće, ali ona se itekako može pojaviti, posebice nakon što na društvenoj mreži podijelite informacije o trudnoći i spolu djeteta. Unatoč silnoj sreći, u vama se može pojaviti osjećaj krivnje jer iz iskustva znate kako se osjećaju druge osobe koje čitaju vaše statuse i gledaju vaše fotografije, a ne mogu postati roditelji. U takvim trenucima može vam se vratiti i osjećaj tuge koji ste osjećali ranije dok ste bili u istoj situaciji.

  • Strah

Nikada ranije u životu niste bili toliko uplašeni. Vaši osjećaji variraju, od toga da nemate što izgubiti do straha da ćete sve izgubiti. Vaš san o bebi, vašoj doživotnoj ljubavi, o tome da zajedno slavite praznike i rođendane, toliko je blizu, a istodobno toliko daleko. Ponekad vas strah stalno proganja. Možete biti zabrinuti oko prehrane, oko toga kako ležite, što oblačite, pa čak se možete bojati prati svoje intimne dijelove tijela. Ova neočekivana trudnička emocija može obuzeti svaku vašu misao i diktirati sve što činite. Zar niste trebali biti samo sretni? Recite to ženi koja ustaje noću na wc i mora upaliti svjetlo kako bi provjerila ima li krvi na toaletnom papiru. 

  • Izolacija

Do trudnoće ste redovno vodili ljubav. No, kad doznate da ste trudni, može vas postati strah intimnog odnosa i možete se izolirati od partnera. Nije ništa neobično da se bojite da će bilo koji seksualni čin uzrokovati gubitak trudnoće. Ponekad vam se čini da je to jedan od rijetkih rizika koji možete kontrolirati.

  • Napuštenost

Na svom putu do plodnosti sigurno ste stekli prijatelje u ljudima koji su prošli isti put. Vjerojatno ste se im se povjerili jer znate da vas oni razumiju i uz njih se niste osjećali usamljeno. Sada kada ste napokon ostali trudni i rekli to svojim prijateljima, moguće je da će vam se prestati javljati. A vi ih baš sada najviše trebate. Moguće je da ćete osjetiti da se promijenio i odnos liječnika prema vama. Sada ste samo još jedna od trudnica koje prati vaš ginekolog. Ali  vi niste samo još jedna trudnica. Reći da ste samo još jedna trudnica vrijeđa postupak koji vas je doveo do trudnoće. I vi se zbog toga osjećate loše. Kod liječnika će vas izvagati, poslati vas da mokrite u čašu, a nakon toga na ultrazvuk. Na kraju će vam, kao i svima drugima, pokazati vrata. Vi se s tim nećete osjećati dobro jer mislite da to za vas nije dovoljna potpora.

  • Iscrpljenost

Trudnoća koja se dogodi nakon neplodnosti je kao kada očistite čitavu kuću pa shvatite da postoji još jedan kat koji niste ni dotaknuli. Mislite da je sada sve gotovo, no sve se i dalje nastavlja. Ponovno lijekovi i liječnički pregledi. Sve vas to itekako iscrpljuje. Nemojte misliti da samo vi proživljavate tu emociju. Većina je žena u prvom tromjesečju trudnoće fizički iscrpljena. No, osim fizičke iscrpljenosti možete osjećati i mentalnu, a nju sigurno niste očekivali. Odličan način za borbu protiv ove emocije da spavate kad god stignete, da pijete puno vode, jedete zdravo i da vrijeme provodite u kratkim šetnjama. Naravno, ako se dobro osjećate i ako se s tim složi vaš liječnik. 

Tekst: I. K.
Fotografija: Shutterstock

Tagovi: , ,

Vezano uz temu

Emily Ratajkowski

I Emily Ratajkowski je trudna! Pokazala trbuh na naslovnici poznatog magazina

I Emily Ratajkowki, 29-godišnja manekenka, pridružila se popisu…

Katie Holmes

Katie Holmes čeka bebu s novim dečkom?

Svjetski poznati tabloid objavio je i spol djeteta…

Hilary Duff

Glumica ponosno obznanila da čeka treće dijete

Nakon 8-godišnjeg sina i 2-godišnje kćeri, glumica Hilary…

trudnica

Testiranje na spolno prenosive bolesti: što, kad i kako?

Procjenjuje se da se svakog dana više od…

Pročitajte i:

5 odgovora koje želi znati svaka mama nakon poroda

Trudnoća se ne zove uzalud drugo stanje, jer život koji se razvija tijekom devet mjeseci,…

porod

Što osjeća dijete kad prolazi kroz porođajni kanal?

Ovo slikovito pokazuje koliko je zapravo teško roditi!

Chiara Ferragni

Chiara Ferragni otkrila spol druge bebice

Slatku tajnu ovog je puta na svojem Instagram profilu podijelio ponosni tata, reper Fedez

Marija Husar Rimac

Marija Husar Rimac: beba stiže u 46. godini!

Za domaću glazbenicu Mariju Husar Rimac krenulo je najljepše putovanje. Naime, sa suprugom Vjekoslavom i…