5 emocija na koje niste računali nakon što ste ostali trudni

Iskusit će ih prvenstveno trudnice koje su teškom mukom ostvarile trudnoću!

Uspjeli ste! Napokon imate pozitivan test na trudnoću. Iako je svaki put do trudnoće kod neplodnih žena različit, svi su putevi zapravo isti. Svi uključuju suze, čekanje, zabrinutost… Ali sada je sve gotovo i uspjeli ste! Iako bi se očekivalo da ste sad toliko sretni da samo želite vikati “Trudna sam!", pred vama je pet neočekivanih trudničkih emocija koje ćete možda proživjeti.

  1. Krivnja

Možda niste očekivali ovu emociju tijekom trudnoće, ali ona se itekako može pojaviti, posebice nakon što na društvenoj mreži podijelite informacije o trudnoći i spolu djeteta. Unatoč silnoj sreći, u vama se može pojaviti osjećaj krivnje jer iz iskustva znate kako se osjećaju druge osobe koje čitaju vaše statuse i gledaju vaše fotografije, a ne mogu postati roditelji. U takvim trenucima može vam se vratiti i osjećaj tuge koji ste osjećali ranije dok ste bili u istoj situaciji.

  • Strah

Nikada ranije u životu niste bili toliko uplašeni. Vaši osjećaji variraju, od toga da nemate što izgubiti do straha da ćete sve izgubiti. Vaš san o bebi, vašoj doživotnoj ljubavi, o tome da zajedno slavite praznike i rođendane, toliko je blizu, a istodobno toliko daleko. Ponekad vas strah stalno proganja. Možete biti zabrinuti oko prehrane, oko toga kako ležite, što oblačite, pa čak se možete bojati prati svoje intimne dijelove tijela. Ova neočekivana trudnička emocija može obuzeti svaku vašu misao i diktirati sve što činite. Zar niste trebali biti samo sretni? Recite to ženi koja ustaje noću na wc i mora upaliti svjetlo kako bi provjerila ima li krvi na toaletnom papiru. 

  • Izolacija

Do trudnoće ste redovno vodili ljubav. No, kad doznate da ste trudni, može vas postati strah intimnog odnosa i možete se izolirati od partnera. Nije ništa neobično da se bojite da će bilo koji seksualni čin uzrokovati gubitak trudnoće. Ponekad vam se čini da je to jedan od rijetkih rizika koji možete kontrolirati.

  • Napuštenost

Na svom putu do plodnosti sigurno ste stekli prijatelje u ljudima koji su prošli isti put. Vjerojatno ste se im se povjerili jer znate da vas oni razumiju i uz njih se niste osjećali usamljeno. Sada kada ste napokon ostali trudni i rekli to svojim prijateljima, moguće je da će vam se prestati javljati. A vi ih baš sada najviše trebate. Moguće je da ćete osjetiti da se promijenio i odnos liječnika prema vama. Sada ste samo još jedna od trudnica koje prati vaš ginekolog. Ali  vi niste samo još jedna trudnica. Reći da ste samo još jedna trudnica vrijeđa postupak koji vas je doveo do trudnoće. I vi se zbog toga osjećate loše. Kod liječnika će vas izvagati, poslati vas da mokrite u čašu, a nakon toga na ultrazvuk. Na kraju će vam, kao i svima drugima, pokazati vrata. Vi se s tim nećete osjećati dobro jer mislite da to za vas nije dovoljna potpora.

  • Iscrpljenost

Trudnoća koja se dogodi nakon neplodnosti je kao kada očistite čitavu kuću pa shvatite da postoji još jedan kat koji niste ni dotaknuli. Mislite da je sada sve gotovo, no sve se i dalje nastavlja. Ponovno lijekovi i liječnički pregledi. Sve vas to itekako iscrpljuje. Nemojte misliti da samo vi proživljavate tu emociju. Većina je žena u prvom tromjesečju trudnoće fizički iscrpljena. No, osim fizičke iscrpljenosti možete osjećati i mentalnu, a nju sigurno niste očekivali. Odličan način za borbu protiv ove emocije da spavate kad god stignete, da pijete puno vode, jedete zdravo i da vrijeme provodite u kratkim šetnjama. Naravno, ako se dobro osjećate i ako se s tim složi vaš liječnik. 

Tekst: I. K.
Fotografija: Shutterstock

Tagovi: , ,

Vezano uz temu

5 aktivnosti za poboljšanje zdravlja trudnica

Koja aktivnost pomaže smanjiti oticanje nogu, a koja…

U obitelj Todorić stiže prinova!

Trudnički trbuščić otkriven je u frizerskom salonu!

rani znakovi trudnoće

15 ranih znakova trudnoće

Donosimo vam neke od mogućih znakova, no svakako…

Pročitajte i:

medicinski potpomognuta oplodnja

Tabu koji to ne smije biti: medicinski potpomognuta oplodnja

Mnogo je tabua kad je u pitanju žensko tijelo. Vrijeme je da se tome kaže…

Anamarija Brkić

Domaća dizjanerica u 41. godini prvi puta postala mama. Stigao sin!

Domaća modna dizajnerica u 41. je prvi puta postala majka!

trudnoća

Što sve morate znati o Rh faktoru i trudnoći?

Zašto danas Rh nekompatibilnost više nije problem, no zašto ipak treba pratiti Rh negativnu trudnicu?

Nataša Janjić Medančić

Rodila Nataša Janjić Medančić! Stigla djevojčica zanimljivog imena

"Kompletirali smo vlastiti svemir", rekla je glumica nakon što je u petak rodila svoje drugo…