opasnost zaraze od koronavirusa u trudnoći i može li se covid-19 prenijeti na dijete

5 činjenica o koronavirusu koje moraju znati trudnice i dojilje

Uzrokuje li koronavirus prijevremeni porod, može li se bolest prenijeti majčinim mlijekom te što ako trudnica oboli, hoće li ju odvojiti od bebe?

Svaki puta kada se pojavi neka epidemija, liječnici uvijek poseban oprez preporučuju starijim osobama, kroničnim bolesnicima i trudnicama. U slučaju koronavirusa, koji uzdrmao čitav svijet, trudnice, čini se, nisu u rizičnoj skupini, barem ako je vjerovati dosadašnjim podacima. Britanski Kraljevski zbor ginekologa i opstetričara (Royal College of Obstetricians and Gynaecologists) objavio je nekoliko ključnih činjenica o koronavirusu koje moraju znati trudnice i dojilje.


Jesu li trudnice podložnije virusu?
Trudnice nisu podložnije virusu nego ostatak javnosti, iako su u ovom trenutku dostupni podaci ograničeni. Također, nema dokaza koji upućuju na to da Covid-19 povećava rizik od pobačaja. Očekuje se kako će velika većina trudnica osjetiti samo blage ili umjerene simptome, ako se pojave. Prema trenutačno dostupnim informacijama, niti jedna trudnica u svijetu nije umrla od koronavirusa.

Može li trudnica koronavirus prenijeti na dijete?
Dr Edward Morris, predsjednik Kraljevskog zbora ginekologa i opstetričara, rekao je kako, unatoč tome što su podaci ograničeni, nema dokaza da virus može prenijeti na dijete tijekom trudnoće. Smatra se malo vjerojatnim i to da će virus, ako ga trudnica i ima, uzrokovati abnormalnosti kod bebe. Iznio je podatak kako su se neke bebe u Kini, čije su majke bile zaražene virusom, rodile prerano. Nije jasno jesu li prerani porod uzrokovao virus ili su možda liječnici donijeli takvu odluku s obzirom na činjenicu da se trudnica nije dobro osjećala.

Dojenje i koronavirus
Trenutačno nema dokaza koji bi upućivali na to da se Covid-19 može prenijeti preko majčinog mlijeka, pa se smatra da blagodati dojenja nadmašuju sve potencijalne rizike od prijenosa koronavirusa kroz majčino mlijeko.

Ako se trudnica zaražena koronavirusom, hoće li ju odvojiti od djeteta?Liječnici kažu kako nema dokaza koji bi sugerirali da će odvajanje bebe od zaražene majke biti od pomoći. Ipak, upozorili su kako je situacija s Covid-19 bolešću još uvijek velika nepoznanica za znanstvenu zajednicu te da će se u narednim danima vjerojatno pojaviti više dokaza koji je potvrditi trenutačni stav struke.

Kako se trudnice mogu zaštititi od koronavirusa?
Najvažnije je redovito i učinkovito prati ruke, što znači da ruke treba oprati čim iz javnih mjesta dođete u svoj dom ili na radno mjesto. Potrebno je izbjegavati bliski kontakt s ljudima te se pridržavati svih uputa Kriznog stožera Civilne zaštite. Ako sumnjate da imate koronavirus, morate se javiti svojem liječniku, a za sva pitanja tu su i brojevi Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo 091 468 30 32 i 099 468 30 01. Dostupni su za svaki radni dan od 8 do 22 sata te subotom i nedjeljom od 8 do 14 sati.

Tekst: D. P.
Fotografija: Profimedia

Tagovi: , ,

Vezano uz temu

Harry and Meghan Markle

Na meti kritika zbog koronavirusa

Princ Harry, čiji je otac zaražen koronavirusom, i…

ovlaživač zraka za kuću

Ovlaživanje zraka - važna metoda u borbi protiv koronavirusa

Suhi zrak isušuje sluznicu i čini je propusnom…

covid-19

Ministar zadovoljan situacijom oko koronavirusa, no zabrinjava jedna činjenica

Nema eksponencijalnog rasta oboljelih, no zabrinjava činjenica da…

Pročitajte i:

trudnica gleda online tečaj za trudnice u svojem domu

Roda poziva trudnice na besplatan e-tečaj. Evo kako se prijaviti

Rodin prvi e-Tečaj za trudnice namijenjen budućim majkama koje su trudne 28. tjedana ili više

vježbanje u trudnoći

VIDEO s vježbama za drugo tromjesečje trudnoće: koristan je i protiv stresa!

Kako vaš trbuh raste, tako ćete morati mijenjati vašu rutinu vježbanja. Na što sve treba…

marija borić

Domaća glumica broji sitno do poroda i otkriva kakve sve mjere opreza vladaju u rodilištu

Djelatnici u zaštitnim odijelima, porod bez tata, što je moguće brži odlazak rodilja i beba…

marijana batinić trudna

Ima i lijepih vijesti! Marijana Batinić objavila da je trudna

Emotivnim postom voditeljica je otkrila kada će u njezinu obitelj stići prinova