san u trudnoći

Trudna sam i jako pospana

U početku trudnoće vjerojatno ćete osjećati veliku pospanost koja će vam ometati funkcioniranje. Gledat ćete samo kako biste malo odrijemali, a nećete imati priliku uvijek leći posebice ako ste zaposleni. Kako si pomoći?

Uzrok je pospanosti visoka razina progesterona koja dovodi do iznenadne potrebe za odmorom. Progesteron je hormon koji pomaže u regulaciji ženskoga reproduktivnog ciklusa, ali također čini tijelo umornim. Kada se njegova razina povisi, običan radni dan može vam se činiti napornim poput trčanja maratona te vas iscrpiti kao da imate gripu. Osim toga, može omesti noćni san i učiniti vas još umornijima tijekom dana.

Nekoliko savjeta za bolji san u trudnoći:

  • Odrijemate li do sat vremena tijekom dana, bit ćete odmorniji, budniji, raspoloženiji, a sposobnost mišljenja i pamćenja bit će vam oštrija. Ipak, neka taj odmor ne bude preblizu vremenu odlaska na spavanje jer vam može pokvariti noćni san.
  • Ako se noću budite brinući se hoće li sve biti u redu s trudnoćom, porođajem i dojenjem, upišite se na tečaj za trudnice. Što više budete znali o tim temama, to ćete manje razloga imati za brigu.
  • Pomoći mogu i tehnike opuštanja kao što su vizualizacija, duboko disanje, opuštanje mišića, autogeni trening ili meditacija.
  • Ako imate televizor u spavaćoj sobi, izbacite ga. Gledanje napetih akcijskih filmova prije spavanja trenutačno nije poželjno.
  • Redovito umjereno vježbanje tijekom trudnoće pomaže da se osjećate bolje, dobro djeluje na vaše mentalno i tjelesno zdravlje te pomaže da bolje spavate noću. Najbolje je vježbati tijekom dana, ne kasno navečer, kako bi tijelo imalo dovoljno vremena da se smiri. Ako završite s vježbanjem tri-četiri sata prije odlaska u krevet, to je u redu.

Foto: Thinkstock

Tagovi:

Pročitajte i:

selidba u trudnoci

Selidba u prvom tromjesečju trudnoće povezuje se s visokim rizikom od preuranjenog porođaja

Kad saznamo da nam stiže beba, posebice ako je prva, obično počnemo razmišljati o životnom…

orasasti plodovi u trudnoci za pametnu djecu

Orašasti plodovi u trudnoći – pametnije dijete?

Orašasti plodovi su puni odličnih svojstava. Uglavnom zbog visokog sadržaja masnih kiselina, posebno omega-3 i…

Prehrana od 6. do 9. mjeseca trudnoće

Ušli ste u zadnja tri mjeseca u kojima će se mnogo toga događati. Sada beba…

Pripremni trudovi - što me to steže?

Pravi trudovi su duži i mnogo ujednačeniji, te isto tako, i bolniji od Braxton Hicksovih.…