trudnoća

Tajne prvih 12 tjedana trudnoće

Saznali ste da ste trudni? Sada počinje predivno razdoblje vašeg života u kojem vas očekuju mnoge velike promjene. Koje su to?

0. − 4. tjedan
Vjerojatno ćete primijetiti da vam mjesečnica kasni i pretpostaviti da ste trudni te kupiti kućni test za trudnoću. U tom razdoblju dojke će vam postati bolnije na dodir i brže ćete se umarati. Moguće je da ćete patiti od žgaravice, loše probave i napuhnutosti i mogli biste osjećati gađenje prema nekoj hrani ili povećanu želju za određenim namirnicama koje možda, inače, i ne jedete. Kod nekih žena u prvim mjesecima trudnoće javlja se pojačano lučenje pljuvačke (tzv. ptijalizam) koje je neugodno, ali nema negativne posljedice osim što zahtijeva više tekućine kako bi se nadoknadio njezin gubitak. Češći je u žena koje imaju mučnine. Možda ćete već osjetiti promjene raspoloženja i neobjašnjivu razdražljivost. Zbog toga su u tom razdoblju češći konflikti s partnerom ili okolinom. Ako si to osvijestite, bit će vam lakše kontrolirati svoje ponašanje.

Radije se koncentrirajte na pozitivne emocije koje vas u ovom razdoblju također učestalo preplavljuju.

5. − 6. tjedan
Promjene su izražajnije, ubrzava se metabolizam, baš kao i otkucaji srca i disanje. Već možete osjetiti "metalni" okus u ustima ili mučnine, a grudi se polako povećavaju. Učestalije je mokrenje, a također će se zadebljati i produljiti mišići i tetive maternice. Pojačana je proizvodnja hormona pa se zbog progesterona može sniziti krvni tlak, dok će estrogen jačati maternicu. Hormonske promjene mogu uzrokovati nestabilne emocije, ali i mučninu i povraćanje. U tom slučaju moguć je čak gubitak tjelesne mase. Mnogobrojni su načini na koje se može pokušati spriječiti mučnina, no katkad baš ništa ne pomaže. U najtežim slučajevima, kad je povraćanje toliko učestalo da prijeti dehidracijom trudnice, bit će potrebno hospitaliziranje i uzimanje infuzije. Srećom, takvi su slučajevi ipak prilično rijetki. Kao i u prvom mjesecu, moguća je žgaravica, loša probava te nadutost, ali i zatvor, povremene glavobolje ili vrtoglavice. Psihičko je stanje i dalje šaroliko − od straha, zlih slutnji, nestabilnosti, plačljivosti do radosti i oduševljenja ili sve to u kompletu. Partner će biti "oduševljen".

7. − 8. tjedan
Grudi i dalje bujaju, a bradavice postaju tamnije. Radi li se o prvoj trudnoći, tijekom prvog tromjesečja dobit ćete u prosjeku nešto više od 1 kilograma (ako nema učestalih povraćanja).
U ovom razdoblju lagane obrise većeg trbuščića dobit će samo žene koje su već rađale. Trbuh se može činiti povećanim i ako ste prvi put trudni, no više zbog širenja crijeva, a ne rasta maternice, koje se također događa. Zbog toga su mogući grčevi i bol u trbuhu.
Bitno je da nema krvarenja i jakih bolova. Ako se to dogodi, odmah otiđite na pregled. Možda vam liječnik na određeno vrijeme preporuči mirovanje. U svakom slučaju, na prvi pregled trebalo bi otići između osmog i dvanaestog tjedna, a na njemu će se, osim testa na trudnoću i ginekološkog pregleda, obaviti i ultrazvučni pregled, Papa-test, analiza krvi i mokraće te određivanje termina porođaja. Kontrolni pregledi slijedit će jedanput na mjesec sve do 30. tjedna trudnoće kad obično postanu i učestaliji.

9. − 10. tjedan
Nema nekih vidljivih promjena u fizičkom smislu, osim mogućeg umora koji će vam otežavati funkcioniranje na radnome mjestu. Ako ste druge obavijestili o svojoj trudnoći, zacijelo će vam ponuditi pomoć koju svakako iskoristite i više se odmarajte. Bez obzira na učestalo mokrenje, ne zaboravite piti dovoljno tekućine (pritom ne mislimo na kavu, gazirane i slatke sokove nego na vodu).
Mučnine će biti sve rjeđe, ali će se zato pojačavati tek. Kao i u slučaju mučnina radije jedite više manjih obroka tijekom dana i pripazite što jedete. Prehrana treba biti uravnotežena i bogata korisnim vitaminima i mineralima.

11. − 12. tjedan
Tipični simptomi mogu se i dalje nastaviti, a sve su vidljivije i dodatne vene. Polako izlazite iz onog najrizičnijeg razdoblja, no to svejedno ne znači da ponovno možete tulumariti do zore.

Što se događa s bebom u trbuščiću?

* 0 do 4 tjedana
Vaše je dijete sićušan embrij, mnogo manji od zrna riže. Iako još ne nalikuje ljudskom biću, već ima glavicu, a uskoro će se pojaviti začeci ruku i nogu. Primitivno srce počelo je kucati (iako se na ultrazvuku uglavnom ne vidi).

* 5 do 8 tjedana
Embrij je dugačak 2,5 cm i sada mnogo više nalikuje djetetu. Do kraja mjeseca formirat će se ruke i noge, oči (zatvorenih kapaka), uši, vršak nosa i jezik. Formirani su i svi veći tjelesni organi i sustavi koji se još moraju poprilično razvijati.

* 9 do 13 tjedana
Vaše je dijete sada fetus i velik je otprilika kao jabuka. Glavica je još uvijek neproporcionalno velika, a na vlasištu se primjećuju prve vlasi. Prstiće ruku i nogu sada pokriva meki pokrov budućeg nokta, a ručice su postale funkcionalne. Fetus sada proizvodi urin i izlučuje ga u
plodovu vodu.

Foto: Thinkstock

Tagovi:

Pročitajte i:

selidba u trudnoci

Selidba u prvom tromjesečju trudnoće povezuje se s visokim rizikom od preuranjenog porođaja

Kad saznamo da nam stiže beba, posebice ako je prva, obično počnemo razmišljati o životnom…

orasasti plodovi u trudnoci za pametnu djecu

Orašasti plodovi u trudnoći – pametnije dijete?

Orašasti plodovi su puni odličnih svojstava. Uglavnom zbog visokog sadržaja masnih kiselina, posebno omega-3 i…

Prehrana od 6. do 9. mjeseca trudnoće

Ušli ste u zadnja tri mjeseca u kojima će se mnogo toga događati. Sada beba…

Pripremni trudovi - što me to steže?

Pravi trudovi su duži i mnogo ujednačeniji, te isto tako, i bolniji od Braxton Hicksovih.…