trudnica i partner

Pomozite partneru da se više uključi u vašu trudnoću

Trudni ste i želite da sreću i ushit s vama dijeli i vaš partner? Muškarcima to nije uvijek lako. Oni ne nose bebu i nemaju simptome trudnoće, a s druge strane promatraju svoju ženu koja je u posljednje vrijeme pomalo čudna, ima neobične prohtjeve, mušićava je... Jedino za što se zaista mogu uhvatiti jest slika s ultrazvuka i pozitivan test. Ipak, nije se lako uživiti u tu situaciju

Trudnoća je posebno vrijeme zbog mnogih stvari. Jedna od tih posebnosti je želja da se sve podijeli s ljudima, posebno onim najbližima. A ni njima nije lako: budući tate, primjerice, prolaze s nama dnevne promjene raspoloženja, čudnovate želje za hranom, sreću kad se beba pomakne i strahove od porođaja. No, možda nisu onoliko uključeni koliko bismo željele da budu.

Više je razloga za to:

  • Partner se ne osjeća ugodno s trudnoćom i ne razumije što se zbiva
  • Ne zna kako i na koji način bi se uključio
  • Mi smo ga (najčešće nesvjesno) isključile

Prvo što morate dokučiti jest koliko želite da vaš partner bude uključen i na koji način, te koliko on sam želi biti uključen. Naime, neki budući očevi žele biti uključeni u svaki korak, dok su neki savršeno sretni ako tijekom porođaja mogu biti s prijateljima i slaviti.

Žene najčešće opisuju sljedeća iskustva. Jedna je naša korisnica napisala da se njen suprug jako trudi sudjelovati "jer ga je prijatelj koji je ranije postao tata uvjeravao da je to iskustvo koje ne smije propustiti". "Moj muž jednostavno ne razumije zašto bi morao biti prisutan tijekom porođaja. 'Pa oduvijek žena rađa, a muž slavi', govori i dovodi me do ludila!" piše korisnica Nina.

Neke žene ne žele da partneri budu uključeni. Razlozi su različiti i sasvim je u redu - ako se oboje tako dogovorite - da porođaj prođete sami. No, ako želite da partner bude uključen, kako početi? Možete početi s jednostavnim stvarima: kupite mu neku knjigu za buduće očeve. A možete i pokušati pričati mu o svim promjenama koje se zbivaju u vašem tijelu. Objasnite mu što se fizički zbiva s vama. "Odvela sam muža na pregled. Do tog trenutka je bio sretan što će postati tata, ali ga nije zanimalo što se konkretno zbiva. No, dok je stajao i gledao ultrazvuk, počeo se interesirati i postavljati pitanja liječnici. Kad smo došli kući, sjeo je za računalo i počeo istraživati sljedeće korake", piše korisnica Ivana.

U nekim je slučajevima silno važno da se partner uključi. Primjerice, ako par prolazi umjetnu oplodnju. Ili ako žena ima problematičnu trudnoću. "Imam problem sa zgrušavanjem krvi i čitavu trudnoću moram dobivati injekcije. Moj muž je preuzeo na sebe obavezu da mi ih daje, da me vodi na preglede i provjerava nalaze", piše korisnica Dunja.

Muškarcima je ponekad teško podijeliti osjećaje sreće i ponosa zbog bebe koja dolazi

Možda i ne znaju kako bi to učinili. Ali to ne znači da ne mogu sudjelovati - samo im dajte praktične zadatke. Primjerice, da urede dječju sobu, postave krevetac za bebu, namjeste mobile i slične stvari koje vam trebaju.

Pomozite očevima da se uključe:

  • Pohađajte zajedno tečajeve za roditelje
  • Razgovarajte o trudnoći
  • Čitajte zajedno
  • Otiđite zajedno u nabavku stvari za bebu
  • Vodite dnevnik

Na portalu roditelji.hr imamo još tekstova namijenjenih tatama. Podijelite svoja iskustva s nama na forumu portala.

Foto: Profimedia

Tagovi:

Vezano uz temu

tata na porođaju

Kako partner može pomoći na porođaju?

Mnogi se muškarci, koji su odlučili prisustvovati porođaju,…

tata na porođaju

Treba li mi suprug na porođaju?

Još nedavno prije tridesetak godina bilo je nemoguće…

trudnica i dijete

6 tajni ljepšeg porođaja

Porođaj je jedinstven sam po sebi. No, vi…

Pročitajte i:

selidba u trudnoci

Selidba u prvom tromjesečju trudnoće povezuje se s visokim rizikom od preuranjenog porođaja

Kad saznamo da nam stiže beba, posebice ako je prva, obično počnemo razmišljati o životnom…

orasasti plodovi u trudnoci za pametnu djecu

Orašasti plodovi u trudnoći – pametnije dijete?

Orašasti plodovi su puni odličnih svojstava. Uglavnom zbog visokog sadržaja masnih kiselina, posebno omega-3 i…

Prehrana od 6. do 9. mjeseca trudnoće

Ušli ste u zadnja tri mjeseca u kojima će se mnogo toga događati. Sada beba…

Pripremni trudovi - što me to steže?

Pravi trudovi su duži i mnogo ujednačeniji, te isto tako, i bolniji od Braxton Hicksovih.…