orasasti plodovi u trudnoci za pametnu djecu

Orašasti plodovi u trudnoći – pametnije dijete?

Orašasti plodovi su puni odličnih svojstava. Uglavnom zbog visokog sadržaja masnih kiselina, posebno omega-3 i omega-6 masnih kiselina, ali i folne kiseline, mnogih vitamina, minerala i proteina, često za njih kažu da imaju moć produljenja životnog vijeka. Također imaju pozitivan učinak na krvni tlak, rad mozga i razinu šećera u krvi. U svim tim benefitima ne moraju uživati samo odrasli i djeca. To mogu i još nerođene bebe koje rastu u majčinom trbuhu, ali samo ako trudnica tijekom trudnoće konzumira puno orašastih plodova. To je naime pokazala studija Instituta za globalno zdravlje u Barceloni

Po prvi puta su istraživači pronašli vezu između majčine konzumacije orašastih plodova tijekom prva tri mjeseca trudnoće i poboljšane mentalne sposobnosti u kasnijem životu djeteta. Konkretno, poboljšanja su se pokazala u kognitivnoj sposobnosti, koncentraciji i dugoročnom sjećanju, što je objavljeno u studiji u engleskom časopisu “European Journal of Epidemiology”.

orasasti plodovi u trudnoci za pametnu djecu

Velik uzorak trudnica i djece

Znanstvenici iz Španjolske u studiju su uključili 2.200 majki i djece. Prehrambene navike majke ispitivane su tijekom prva i zadnja tri mjeseca trudnoće. Njihova djeca su u dobi od 18 mjeseci, pet i osam godina prošla različite standardizirane testove kognitivne učinkovitosti.

Rezultati su pokazali da su djeca čije su majke u prva tri mjeseca trudnoće jele mnogo orašastih plodova postigle najbolje rezultate u kognitivnim sposobnostima. Kako su testovi pokazali, visoka konzumacija orašastih plodova u posljednja tri mjeseca trudnoće nije imala značajan pozitivan učinak na poboljšanu učinkovitost u radu mozga.

Istraživači pretpostavljaju da je to povezano s fetalnim razvojnim ciklusima koji u određenom trenutku intenzivnog napretka intenzivno iskorištavaju određene hranjive tvari. U slučaju orašastih plodova, to je folna kiselina i esencijalne omega-3 i omega-6 masne kiseline. Ali to naravno ovisi i o količini konzumiranih orašastih plodova. Preporučuje se jesti 90 do 200 grama orašastih plodova tjedno, badema, oraha, pinjola, kikirikija ili lješnjaka.

Tekst: M.B.
Foto: Profimedia

Tagovi: ,

Pročitajte i:

selidba u trudnoci

Selidba u prvom tromjesečju trudnoće povezuje se s visokim rizikom od preuranjenog porođaja

Kad saznamo da nam stiže beba, posebice ako je prva, obično počnemo razmišljati o životnom…

Prehrana od 6. do 9. mjeseca trudnoće

Ušli ste u zadnja tri mjeseca u kojima će se mnogo toga događati. Sada beba…

Pripremni trudovi - što me to steže?

Pravi trudovi su duži i mnogo ujednačeniji, te isto tako, i bolniji od Braxton Hicksovih.…

Toksoplazmoza u trudnoći

Ovo je rijetka, ali potencijalno vrlo opasna bolest kad je riječ o trudnicama. O njoj…