Nemam apetita! Je li to opasno za bebu u trbuhu?

Premda se mnoge žene brinu da bi smanjeni apetit tijekom trudnoće mogao negativno utjecati na razvoj bebe, tijekom prvog tromjesečja to zapravo nije problem. Moguće je da će u tom razdoblju izgubiti nešto kilograma, no poslije će to nadoknaditi te dobiti još koji. Jedino u slučaju da je riječ o ozbiljnijem gubitku apetita, liječnik će propisati vitamine kako ne bi došlo do gubljenja važnih hranjivih tvari u tijelu trudnice, što bi moglo negativno utjecati na razvoj bebe.

Dok su u ranoj fazi trudnoće mučnina i gubitak teka normalni, u kasnijim fazama, osobito ako se simptomi pojačaju i ne prestaju, mogu dovesti do gubitka tjelesne težine i dehidracije, što može biti rizično za život i zdravlje nerođene bebe, koja tijekom drugog i trećeg tromjesečja najviše dobiva na težini. Pomozite si savjetima koji vam mogu olakšati osjećaj mučnine te omogućiti uravnoteženu prehranu usprkos osjećaju mučnine i gubitka apetita.

Gubitak ili dobitak na težini ovisi o početnoj težini

Iako se općenito smatra da trudnica treba "jesti za dvoje", broj dobivenih kilograma ovisi o tome koliko je teška žena bila prije trudnoće. Žene koje su bile vrlo mršave prije trudnoće, ne bi smjele gubiti na težini tijekom trudnoće, dok za one koje su na početku trudnoće imale prekomjernu masu nije problem ako izgube koji kilogram. Oko 300 dodatnih kalorija dnevno dovoljno je za normalan rast i razvoj bebe.

Dijeta tijekom trudnoće

Neke se žene u trudnoći počnu više brinuti o svojoj prehrani i birati zdraviju hranu. To može dovesti do stanovitog gubitka na težini, što je normalno. No dijeta kojoj je cilj mršavljenje ili održavanje vitkosti tijekom trudnoće ne preporučuje se jer beba koja se razvija u trbuhu majke treba hranjive tvari. Svakako je važno da hrana koju žena uzima dok je trudna bude pomno izabrana. Svježe voće i povrće te hrana bogata proteinima dobar su izbor, dok teška i masna hrana koja obiluje suvišnim kalorijama nije preporučljiva jer poslije može dovesti do nezdravog povećanja težine. Prije trudnoće i tijekom nje ne treba zaboraviti uzimati hranu bogatu folnom kiselinom - agrume, zeleno lisnato povrće, sušene grahorice i mahunarke - jer ona sprečava oštećenja fetusa, a važni su naravno i kalcij, željezo i vitamini.

Treba imati na umu da dobivanje kilograma tijekom trudnoće nije isto što i klasično debljanje te da se većina kilograma dobivenih tijekom trudnoće gubi nakon porođaja, naravno uz zdrave prehrambene navike.

Foto: Profimedia

Tagovi: , ,

Vezano uz temu

mama nakon poroda

13 stvari koje nove mame otkriju tek nakon poroda!

Vjerojatno već znate da ćete nakon poroda biti…

Pročitajte i:

selidba u trudnoci

Selidba u prvom tromjesečju trudnoće povezuje se s visokim rizikom od preuranjenog porođaja

Kad saznamo da nam stiže beba, posebice ako je prva, obično počnemo razmišljati o životnom…

orasasti plodovi u trudnoci za pametnu djecu

Orašasti plodovi u trudnoći – pametnije dijete?

Orašasti plodovi su puni odličnih svojstava. Uglavnom zbog visokog sadržaja masnih kiselina, posebno omega-3 i…

Prehrana od 6. do 9. mjeseca trudnoće

Ušli ste u zadnja tri mjeseca u kojima će se mnogo toga događati. Sada beba…

Pripremni trudovi - što me to steže?

Pravi trudovi su duži i mnogo ujednačeniji, te isto tako, i bolniji od Braxton Hicksovih.…