rana trudnoća

Implantacijsko krvarenje nije opasno

Katkad s početkom trudnoće dolazi do krvarenja koje žene često zamijene ili za mjesečnicu ili ako očekuju trudnoću za neuspješnu implantaciju. No često se kod takvog ranog krvarenja radi o implantacijskom krvarenju koje neće ugroziti plod.

U slučaju krvarenja trudnica se obavezno mora obratiti liječniku i pritom svakako imati na umu da ne znači svako krvarenje ono najgore. Otprilike polovina žena tijekom trudnoće doživi neki oblik krvarenja, i to većinom u prvom tromjesečju. "Krvarenje u trudnoći ovisi o njegovu uzroku. Tako krvavi ili sukrvavi iscjedak mogu imati žene koje su zanijele izvanmaternično te žene koje su zanijele unutar maternice, ali im se trudnoća ne razvija normalno. Prijeteći pobačaji počinju najčešće pojavom sukrvice i krvarenja, iako krvarenje uopće ne mora značiti da će trudnoća završiti spontanim pobačajem. U slučaju da trudnoća nije uspjela, tj. da se plod dalje ne razvija, dolazi do pojave grčevitih bolova i krvarenja koje može biti jako obilno. Valja uvijek misliti i na upalne procese vrata maternice te na uznapredovali rak vrata maternice, koji je na sreću danas rijedak u mladih žena", pojašnjava dr. Grujić Koračin, dr. med., specijalistica za ginekologiju i porodništvo.

Krvarenje se može razlikovati prema tome koliko trudnica gubi krvi, koje je ona boje i osjeća li trudnica pritom bol. Tako je kod većine žena na početku trudnoće moguća pojava implantacijskog krvarenja. Takvo krvarenje nije nimalo zabrinjavajuće i javlja se od šest do dvanaest dana nakon oplodnje. Uzrok mu je usađivanje ploda u stijenku maternice.

Kad se implantacijsko krvarenje pojavi u dane očekivane mjesečnice, trudnica koja je na samom početku i još ne zna da je trudna može ga zamijeniti za menstruaciju, iako je ona dulja i jača od implantacijskog krvarenja.

U jednom od šezdeset slučajeva javlja se izvanmaternična trudnoća, u kojoj se oplođena jajna stanica smješta izvan maternice (većinom u jajovodu), gdje ne može opstati, pa trudnoća propada ili dovodi do oštećenja jajovoda koje rezultira krvarenjem u trbuh. Najčešći uzroci izvanmaternične trudnoće jesu infekcije jajovoda ili jajnika, zbog kojih oni mogu biti djelomice ili potpuno zatvoreni, zatim prirođene abnormalnosti oblika jajovoda te prijašnje operacije jajovoda uz postoperacijsko ožiljno tkivo koje ometa njihovu prohodnost, a veći rizik za izvanmaterničnu trudnoću donosi i dob žene (iznad 35 godina starosti).

Tekst: Zdravka Giba
Foto: Thinkstock

Tagovi: ,

Vezano uz temu

Čuvanje trudnoće – iskustvo jedne mame

Trudnoća, blaženo stanje u kojem buduća majka iščekuje…

krvarenje u trudnoći

Lažni i ozbiljni simptomi u trudnoći. Kako ih razlikovati?

Bez obzira na to koliko čitate o trudnoći…

krvarenje u trudnoći

Sve vrste krvarenja u trudnoći

Postoji čitav niz mogućih razloga zašto u trudnoći…

Pročitajte i:

selidba u trudnoci

Selidba u prvom tromjesečju trudnoće povezuje se s visokim rizikom od preuranjenog porođaja

Kad saznamo da nam stiže beba, posebice ako je prva, obično počnemo razmišljati o životnom…

orasasti plodovi u trudnoci za pametnu djecu

Orašasti plodovi u trudnoći – pametnije dijete?

Orašasti plodovi su puni odličnih svojstava. Uglavnom zbog visokog sadržaja masnih kiselina, posebno omega-3 i…

Prehrana od 6. do 9. mjeseca trudnoće

Ušli ste u zadnja tri mjeseca u kojima će se mnogo toga događati. Sada beba…

Pripremni trudovi - što me to steže?

Pravi trudovi su duži i mnogo ujednačeniji, te isto tako, i bolniji od Braxton Hicksovih.…