osjećaj krivnje u trudnoći

6 razloga za grižnju savjesti u trudnoći

Svaka buduća mama želi sve najbolje za svoje dijete. No, tu želju i nije tako lako uvijek dosljedno sprovoditi u djelo. Mnoštvo je stvari koje trudnice moraju promijeniti u svom životu na što su možda do trudnoće navikle

Svaka trudna žena itekako pazi na razvoj svoje bebe u trbuhu te razmišlja o svom stilu života prije trudnoće i kako ga eventualno promijeniti. No, većina se budućih mama osjeća krivima zbog nečega. Možda zbog toga što piju previše kave, predugo vremena provode na poslu, ne maze dovoljno svoj trbuščić…

1. Prenatalni vitamini

Neke žene osjećaju krivnju jer zaborave popiti pokoji vitamin. Ili im određeni prenatalni vitamini baš i ne odgovaraju. Stoga potražite savjet vašeg liječnika kako se ne biste osjećali krivom zbog neadekvatnih vitamina.

2. Nutricionistički izbor

Pravilna i zdrava prehrana može zahtijevati više vremena, organizacije i strpljenja nego vaša prehrana prije trudnoće. Katkada treba planirati unaprijed. No, to može biti teško budući da se, možda, trenutno borite s umorom, mučninama, nepredvidljivim hormonima. Ako se većinu vremena hranite zdravo, opustite se i oprostite sebi poneki preskočen obrok ili čokoladu koju ste slasno pojeli nakon ručka.

3. Kofein

Ta tako popularna ovisnost. Podijeljena su mišljenja oko konzumiranja kofeina u trudnoći. Neke mame tvrde da su se nakon kave bebi ubrzali otkucaji srca, neke mame si vizualiziraju da ako one piju kavu, pije i beba. Rješenje je umjerenost. Ako vas proganja činjenica da ste ujutro popili šalicu kave, ne brinite, stvar je u ipak u broju popijenih kava dnevno.

4. Što se događalo prije “plusića” na testu

Istraživanja pokazuju da je manje od 50 posto trudnoća planiranih. I zacijelo ste čuli mnogo priča o tulumarenju budućih mama prije nego što su saznale da nose dijete. U većini slučajeva takve stvari ne utječu na sam plod. A ako ste u 20. tjednu trudnoće i još uvijek brinete što ste popili dva piva u 4. tjednu, vrijeme je da zaboravite.

5. Seks

Seks je dvosjekli mač. Možete se osjećati krivom ili se brinuti što vodite ljubav s partnerom dok ste trudni. S obzirom na mnoštvo legendi koje kruže u vezi toga, mnoge buduće mame misle da će na taj način nauditi djetetu (a neće). Sve dok vam vaš ginekolog ne zabrani tu aktivnost, možete je prakticirati. Druga polovica žena osjeća se krivima što ne upražnjavaju seks jer su preumorne, mučno im je, boli ih… sve dobri razlozi za izbjegavanje seksa. Zamolite partnera za razumijevanje i masažu i vidjet ćete može li se vaša intimnost ostvariti i na druge načine ili mu pak obećajte da će drugi put biti bolje.

6. Ne pridajete mnogo pažnje trudnoći

Ova krivnja uglavnom se odnosi na majke koje nose drugo dijete. Možda imate osjećaj kako postojeće dijete već zauzima status “drugog djeteta”. Naime, već ste to sve prošli s prvim djetetom. Kako biste malo više pažnje posvetili trudnoći, možda nije loša ideja da pohađate trudnički tečaj (da si osvježite pamćenje), pišete dnevnik te u cijelu trudnoću uključite i vaše prvo dijete.

Foto: Profimedia

Tagovi: , ,

Vezano uz temu

seks u trudnoći

Seks u trudnoći: 5 položaja u kojima će uživati i trudnice

Možda ste mislili da tijekom trudnoće ne možete…

seks u trudnoći

Kada je seks u trudnoći posve siguran...

Mnogi parovi pribojavaju se seksulanih odnosa u trudnoći.…

Je li u trudnoći seks poželjan?

Mnoge žene, kad je o seksu u trudnoći…

Pročitajte i:

selidba u trudnoci

Selidba u prvom tromjesečju trudnoće povezuje se s visokim rizikom od preuranjenog porođaja

Kad saznamo da nam stiže beba, posebice ako je prva, obično počnemo razmišljati o životnom…

orasasti plodovi u trudnoci za pametnu djecu

Orašasti plodovi u trudnoći – pametnije dijete?

Orašasti plodovi su puni odličnih svojstava. Uglavnom zbog visokog sadržaja masnih kiselina, posebno omega-3 i…

Prehrana od 6. do 9. mjeseca trudnoće

Ušli ste u zadnja tri mjeseca u kojima će se mnogo toga događati. Sada beba…

Pripremni trudovi - što me to steže?

Pravi trudovi su duži i mnogo ujednačeniji, te isto tako, i bolniji od Braxton Hicksovih.…