Problem jutarnje mučnine javlja se u 70% trudnica i zanimljivo je kako su mu podložnije prvorotkinje i mršavice. Započinje negdje oko 5. tjedna, a ponekad potraje i do 4. mjeseca trudnoće ili, u rijetkim slučajevima, i cijelu trudnoću.

Točan uzrok mučnina još uvijek nije poznat, ali se krivnja u većini slučajeva pripisuje hormonima. Istraživanja su pokazala kako i drugi faktori mogu utjecati na nastanak mučnina, a nepravilna prehrana jedan je od njih. Podložnije će mučninama biti i žene koje imaju povijest želučanih tegoba ili pate od migrena.

Što bi vam moglo olakšati?

Iako jutarnja mučnina u većini slučajeva nije opasna za majku i dijete, zasigurno nije ugodna. Na sreću, postoje namirnice i mali trikovi koji mogu pomoći da je uklonimo ili barem ublažimo, ali moramo biti svjesni kako ne postoji jedinstveni pripravak koji pomaže svima i kako valja prvo slušati vlastiti organizam.

Namirnice koje mogu ublažiti jutarnju mučninu jesu: limun, đumbir, čaj od metvice, dvopek i krekeri, jogurt, svježe voće i povrće te juha. Svakako izbjegavajte tešku i masnu hranu, koja će mučninu samo pogoršati.

Mali trikovi za preživljavanje jutarnje mučnine:

  • Izbjegavajte naglo ustajanje iz kreveta i, kako biste preduhitrili mučninu, imajte nadohvat ruke komad dvopeka ili suhog keksa.
  • Nemojte gladovati, ali se nemojte ni prejedati. Prazan želudac, jednako kao i prepun, samo će pogoršati mučninu.
  • Ako je vaša jutarnja mučnina praćena povraćanjem, ne zaboravite piti dovoljno tekućine. U ovom je razdoblju važno spriječiti dehidraciju. Ipak, sjetite se tekućinu unositi između obroka radije nego zajedno s obrokom, a izaziva li vam i sama tekućina osjećaj mučnine, posegnite za voćem i povrćem bogatima vodom.
  • Miris agruma smanjit će osjećaj mučnine.
  • Samo opušteno. Stres može potaknuti i pogoršati mučninu.
  • Uzimate li neke dodatke prehrani, nikako to ne činite na prazan želudac.
  • Lijekove za mučninu uzimajte samo ako vam ih je prepisao vaš liječnik.

Tekst: Jana Jadrejčić, mag.nutricionizma i Marina Jakšić, mag.nutricionizma, www.perfectlifefood.com

Foto: Thinkstock