Nakon što ste ginekološkim pregledom pouzdano dokazali da je razlog neobičnim promjenama koje su vam se već neko vrijeme događale trudnoća, a ne neka neidentificirana enteroviroza ili dugotrajan PMS, slijedi vrijeme promjena. Radosnu vijest podijelit ćete s partnerom i još neko vrijeme uživati u zajedničkoj tajni. No, teško ćete je dulje vrijeme moći skrivati. Iako neće biti vidljivih fizičkih promjena, vjerojatno će vas odati vaše drukčije ponašanje, sjaj u očima, izbjegavanje zadimljenih prostorija i oni koji vas dobro poznaju, primijetit će da se nešto tajanstveno zbiva. Svijet ćete početi gledati nekim “novim očima”.

Promjena pogleda na svijet

Svaka žena na svoj način doživljava svoju trudnoću, no gotovo svima je zajedničko promišljanje o tome što slijedi u njihovu životu, kako će ta promjena utjecati na odnos s partnerom, kako će svoj dom prilagoditi djetetu i što se sve to uopće zbiva unutar njihova tijela. Ako se radi o prvoj trudnoći, pitanjima obično nema kraja, a ako se radi o drugoj, kreće nezaobilazno uspoređivanje s prošlom trudnoćom. I tako sve do porođaja. Neke stvari koje su vam do tada bile iznimno važne, izgubit će svoju tadašnju važnost, sada vaš um i vaše tijelo imaju devet mjeseci da se pripreme na novi život koji se razvija, na činjenicu da postajete odgovorni za jedno novo biće na svijetu, na sam porođaj koji se možda čini još daleko, na činjenicu da počinje novi test zrelosti u kojem se, za početak, trebate dokazati sami sebi. Isto tako, trebate biti svjesni da možda neće svi oko vas “pasti u nesvijest” od sreće što ste trudni i da ih možda neće zanimati teme poput jutarnjih mučnina. Zemlja se nastavlja okretati svojim tempom, dok se vaš unutarnji svijet polako okreće naglavačke. No, to je samo djelić čarolije koju je pokrenuo novi život u vama.

Dodatni oprez

Plod je prva tri mjeseca trudnoće najosjetljiviji na vanjske čimbenike. Vrlo su opasne infekcije i zbog toga se partnerima tijekom spolnog odnosa preporučuje uporaba prezervativa. Čak 80 posto spontanih pobačaja događa se u prvom tromjesečju trudnoće. U 50 posto slučajeva do njega dođe prije nego što žena uopće shvati da je zatrudnjela.

Ako to niste činili prije trudnoće, počnite svaki dan uzimati folnu kiselinu (jedan oblik vitamina B) koja je iznimno bitna za zdrav razvoj ploda i uvelike pomaže u prevenciji spontanog pobačaja. U trudnoći potreba za folnom kiselinom raste za 100 posto i teško ju je nadoknaditi samo prehranom. Nastavite je uzimati barem do kraja prvog tromjesečja. Zaboravite na teške fizičke aktivnosti, što znači i na aktivno bavljenje sportom, ako ste se njime do tada bavili. Ako vaš posao obuhvaća neke, za vašu trudnoću, rizične čimbenike, razgovarajte s nadređenim i tražite da vam omogući lakše radne uvjete. Radite li, primjerice, kao odgojiteljica u vrtiću, možete biti izloženi raznim zarazama, stoga razmislite kako se možete adekvatno zaštititi od bolesti.

Na što valja pripaziti:

  • Ne izigravajte ninja-trudnice. Možda još niste izgubili spretnost promjenom težišta, ali i to će se postupno dogoditi i lakše ćete gubiti ravnotežu. Veranje po drveću i slično strogo je zabranjeno.

  • Posebno pripazite da se ne poskliznete prilikom izlaska iz kade ili tuš-kabine, na stubama i sl.

  • Bez obzira na to koliko vam se povećao trbuh u prva tri tromjesečja, uvijek vežite sigurnosni pojas u automobilu.

  • Pripazite da tijekom čišćenja kuće uvijek stavite zaštitne rukavice kako kemikalije ne bi prodrle kroz vašu kožu do posteljice.

  • Ne morate baš sve raditi sami, podijelite poslove i sve što vas fizički previše iscrpljuje prepustite partneru. Neka vas ne bude sram tražiti pomoć. Sad ste odgovorni za još jedno biće više i zato se čuvajte svih potencijalnih opasnosti u okolini.

  • Izbjegavajte odlaske u kino, kazališta, koncerte - velik broj ljudi uvijek znači i veću vjerojatnost da pokupite kakvu virozu, a to vam nikako nije u interesu. Osim toga, na većini tih mjesta se puši, a sigurni smo da svoje nerođeno dijete ne želite izlagati štetnim sastojcima duhana. Više vremena provodite na svježem zraku, u šetnji ili vježbajte na tečaju s drugim trudnicama.

Tekst: Ivančica Tarade

Foto: Thinkstock