Nakon rođenja prvog djeteta pomislit ćete kako sve već znate i kako će drugi puta biti lakše. No, druga trudnoća ne mora uopće biti slična prvoj

Nakon što osjetite onu početnu sreću zbog uspješna začeća, vjerojatno ćete se baciti na predviđanje kojeg će spola biti dijete, što bi još trebalo promijeniti u stanu, kako ćete na to pripremiti prvo dijete, kako ćete se brinuti za njega ako vas eventualno uhvate mučnine, promjene raspoloženja, ako budete preumorni… Za početak usporite već na samome početku.

Druga trudnoća ne mora uopće biti slična prvoj, i to vas može ugodno ili neugodno iznenaditi, ovisno o tome kako će teći. Više nećete imati toliko vremena misliti na trudnoću i porođaj jer ćete biti zaposleni prvim djetetom. No, nećete moći leći u krevet i zaspati kad god osjetite veliki umor. Zato savjetujemo da svaki put kada vaše dijete spava poslijepodne, i vi iskoristite to vrijeme da prilegnete. Osim toga, iskoristite i svu raspoloživu pomoć obitelji kad vas mogu zamijeniti da se odmorite, obavite ginekološke preglede ili nužnu kupnju. Ono što baš ne morate obaviti sami, prepustite partneru. U ovoj trudnoći može se dogoditi da puno ranije iziđe na vidjelo vaš zaokruženi trbuščić, čak prije četvrtog mjeseca. Isto tako, puno ćete prije prepoznati micanje fetusa, što će vas vjerojatno obradovati. U nekim slučajevima drugi porođaj traje kraće od prvog, no zato bolovi nakon porođaja znaju biti jače izraženi nego prvi put.

Dojenje u trudnoći

Jedno od pitanja koje postavljaju žene kad drugi put zatrudne, a prvo dijete još doje, jest trebaju li s time nastaviti. Ne postoji razlog zašto ne biste nastavili dojiti prvo dijete, osobito ako to odgovara i vama i djetetu.

U prvoj trudnoći vjerojatno ste puno više pozornosti pridavali fizičkim i psihičkim promjenama za što možda ovaj put nećete imati vremena zbog brige oko djeteta koje veselo skakuće oko vas. To, naravno, ne znači da ćete drugo dijete voljeti manje. Slično će proživljavati i vaš partner i zapravo će cijela trudnoća, ako nema nekih poteškoća, proći manje zamjetno nego što je bio slučaj s prvom.

No, kako biste se ipak oboje podsjetili na to što vas očekuje na porođaju i pripremili se za novu bebu, savjetujemo vam da ponovno zajedno pohađate tečaj za trudnice. Ondje ćete opet moći naučiti nešto novo, ponoviti staro gradivo, doznati iskustva drugih roditelja i steći novu sigurnost u sebe. Dodatno ćete se povezati i s bebom i shvatiti kako i za nju treba pronaći malo vremena već sada dok je još u trbuhu. Na tečaju ćete sada vjerojatno naučiti još više zanimljivih stvari nego prvi put zbog toga što ćete sada biti usredotočeni na neke druge informacije.

Mnoge roditelje muči pitanje hoće li svoje drugo dijete voljeti jednako kao i prvo kojemu su dali već toliko pažnje i ljubavi. Ovo će biti jedno posve drugačije dijete, sa svojim posebnim talentima i drugačijim karakterom od prvoga djeteta. Ljubav nije ograničen pojam i budite sigurni da je neće nedostajati za drugo dijete. Možda će vam trebati neko vrijeme da se zaljubite u svoje novorođenče, no često se događa da za to treba vremena i s prvim djetetom.

Više detalja o tome kada je povoljno ponovno zatrudnjeti i zašto, te kako se ponašati u drugoj trudnoći, čitajte u tekstovima:

Tekst: Ivančica Tarade

Foto: Thinkstock