Imate životinje, a upravo ste otkrili da ste trudni? No ako ste oprezni u kontaktu s životinjom i pridržavate se uputa svog ginekologa, možete se opustiti.

Kako se ponašati kada imate mačku, a planirate trudnoću?

Ako imate mačku kao kućnog ljubimca, moguće je prenošenje toksoplazmoze. Ta bolest predstavlja potencijalno velik rizik za vašu bebu, s ozbiljnim posljedicama. Obavezno obavijestite svog liječnika da planirate trudnoću i da imate mačku u kući.

Kako se prenosi infekcija?

Infekcija se prenosi preko mačjeg izmeta. Kod dvorišnih mačaka postoji daleko veća mogućnost da budu zaražene toksoplazmozom od sobnih. Inače, one se zaraze putem sirovog mesa ili nekuhanog mlijeka.

Tada se u crijevima mačke razvija spomenuti parazit i putem izmeta izbacuje velik broj jajašaca koja su zarazna za ljude. Na taj način zaraza se može prenijeti i na druge životinje.

Može li prijašnji kontakt s ovom zarazom biti štetan?

Ako je žena imuna na toksoplazmozu prije trudnoće, onda nema opasnosti za bebu. Oko 10 - 15 posto žena je steklo imunitet na toksoplazmozu (posebno ako su duže vrijeme držale mačku u kući), što znači da su prethodno bile zaražene i da su se stvorila antitijela protiv ovog parazita. Imunitet je, praktično, doživotan. U protivnom, dobar savjet je da tijekom trudnoće ili neposredno prije nje ne dovodite novu mačku u kuću.

Može li žena biti zaražena ovim parazitom prije trudnoće, a da to ne zna?

Akutna faza zaraze nalik je virozi ili obliku gripe, pa tako velik broj ljudi i ne zna da je imao toksoplazmozu. Ukoliko se prije planirane trudnoće otkrije akutna faza, što znači da je bolest nastala neposredno ili tijekom ispitivanja, onda se daju makrolidni antibiotici kao što je Klaritromicin.

Koliki je rizik za trudnoću ako se dobije toksoplazmoza?

Oboli li majka od ove bolesti između 10. i 24. tjedna gestacije, tada rizik od ozbiljnijih problema za novorođenče iznosi od pet do šest posto.

Koje su najčešće posljedice toksoplazmoze u trudnoći?

Nažalost, one su vrlo ozbiljne. Da krenemo od najlakših, kao što je mala porođajna težina, prijevremeni porođaj, žutica i groznica, pa do težih, kao što su abnormalnosti mrežnice oka, sljepoća, mentalna retardacija, promjena dimenzija glave, konvulzije i kalcifikacija mozga.

Kolika je opasnost od ove zaraze u trećem tromjesečju trudnoće?

U posljednja tri mjeseca trudnoće, opasnost od infekcije je značajna.S druge strane, opasnost od oštećenja fetusa je mala jer su svi organi već razvijeni, što je povoljna okolnost.

Gdje je najveća izloženost mačjem izmetu?

Obično je to u dvorištu gdje mačka zakopava svoj izmet ili kada mijenjate njezin pješčanik gdje obavlja nuždu. Čak i prašina iz njezine košarice za spavanje može sadržavati uzročnike ove bolesti.

Kojih uputa se treba pridržavati i što poduzeti da bi trudnoća prošla bez komplikacija? Ako imate mačku i planirate trudnoću, onda svakako napravite imunološke testove na toksoplazmozu. Testovi se rade iz uzorka krvi.

Koje mjere zaštite treba poduzeti?

Prilikom uređenja vrta ili dvorišta, obavezno koristite zaštitne rukavice. Pospremanje mačje košarice, kao i čišćenje njezinog pješčanika prepustite nekom od ukućana. Kada dođete kući s novorođenčetom, ne ostavljajte mačku samu s bebom bez nečijeg nadzora!

Tekst: dr. Dragoslav Lekić, spec. ginekolog

Foto: Thinkstock