Plutanje olakava tegobe s kraja trudnoće

Pred kraj trudnoće sve vam je postalo preteško? Možda će vam plutanje ponovo pružiti osjećaj lakoće koji vam tako dugo nedostaje.

Zastor se zatvara, a cijeli je svijet sa svim brigama ostao iza njega. Plutanje u bazenu sa slanom vodom uz tihu glazbu mnogim će napetim trudnicama ponovo vratiti izvrsno raspoloženje. Priznajemo kako je pomisao da ćete sat vremena provesti u tamnom prostoru koji je još uz to do polovice napunjen vodom pomalo neobična.

Ženi koja je svakodnevno neprekidno nosi godit će da se u slanoj kupelji konačno ponovo prisjeti osjećaja lakoće.

Edemi nestaju, a krvni tlak pada

Upravo ovo bestežinsko stanje plutanje čini tako ugodnim. Gorka sol vodu će pretvoriti u pedesetpostotnu otopinu koja će plutajućoj pacijentici osigurati siguran uzgon. U njoj ne može potonuti te će bez imalo truda plutati na leđima. Tijelo će postati lagano poput pera. To će prije svega goditi opterećenoj kralježnici trudnice. Mišići donjeg dijela leđa, koji su katkada na dodir tvrdi poput betona, opustit će se i ponovno će se optimalno opskrbiti krvlju. Vodoravni položaj dodatno će potaknuti ravnomjeran protok tjelesnih tekućina što će pomoći da se riješite endema u rukama i nogama. Vegetativnom živčanom sustavu također će goditi što će se osloboditi sile teže jer će se pokrenuti probava i smanjiti krvni tlak.

Dok se mama i bebe ljuljajući opuštaju, gorka sol djelovat će na još jedan poželjan način. "Preko kože dolazi u mišiće gdje ublažava grčeve. Također uljepšava - nakon tretmana koža je mekana i nije smežurana kao obično nakon kupanja.

Mir pogoduje razvijanju odnosa između majke i bebe

No ne odmara se samo tijelo žene koja pluta. I duša će pronaći svoj mir: bez osjetilnih podražaja, prije svega vizualnih, mozak se hrani svježom energijom. Mnoge plutačice tvrde da su im nakon tretmana misli svježije i da razmišljaju kreativnije.

Ova nova energija ujedno može osnažiti povezanost s bebom - trudnica prilikom plutanja mnogo intenzivnije osjeća svoje dijete, kao da postoje samo ona i njena beba.

Isto tako, u istome su elementu - beba u plodnoj vodi, a majka u spremniku s vodom. Jedino još preostaje pitanje sigurnosti. Kvalitetan spremnik za plutanje u svakom se trenu može iznutra otvoriti jednostavnim laganim pritiskom na vrata. Prekidači za svjetlo i za podešavanje glazbe posebno su zaštićeni.

Pročitajte i:

kilogrami u trudnoći

Zašto je toliko važno kontrolirati težinu u trudnoći?

Trudnički hormoni, u kombinaciji s viškom kilograma, mogu jednu sasvim urednu trudnoću pretvoriti u rizičnu!

Emma Stone

Nakon tajnog vjenčanja, stiže i beba!

Par se zaručio u prosincu prošle godine

Tamara Ecclestone obilazi hrvatsku obalu s obitelji

Bogatašica hrvatskih korijena u tajnosti rodila drugo dijete

Ovo ljeto obilazila je hrvatsku obalu, no po fotografijama se nije dalo naslutiti da će…