Mitovi i istine o roditeljstvu

Beba je konačno tu – sada bi trebala nastupiti roditeljska sreća, osjećaj koji nadmašuje sve? No ona vas često pušta da čekate. Koji je razlog tome i zašto roditelje ne obuzima sreća kao pritiskom na dugme – problem se krije u postavljanju poznatih mitova...

Ljubav na prvi pogled

U idealnom će se slučaju dogoditi ljubav na prvi pogled. Kada tek rođeno dijete leži na majčinom trbuhu, posve iscrpljeno od poroda, ali radoznalo prema svijetu, kada vas onako gleda, čini prve pokrete sisanja, tada se i srca roditelja rastapaju. Oni to stvorenje jednostavno moraju voljeti. Majka je umorna, ali sretna, otac ponosan, a u filmu bi sada zasvirale violine. Tako jednostavno mora biti. Samo: često nije tako. Stvarnost u mnogim slučajevima izgleda sasvim drukčije.

Porod je bez sumnje uvijek izniman događaj. Možda čak i magičan, a ovisno o temperamentu (svih prisutnih) katkad više romantičan, a katkada trezven. Upravo toliko različito se razvija direktno nakon poroda i novi odnos troje ljudi. Psiholozi ovo oprezno zbližavanje, ovo prvo vezanje koje bi trebalo biti početak jednog čudesnog, cjeloživotnog prijateljstva nazivaju bonding (engleski izraz za povezivanje). Ključna je riječ: početak. Neki su mladi roditelji smeteni, ako na novorođenče odmah ne reagiraju sa snažnim osjećajem ljubavi. Razlog tome je kolanje mnogobrojnih iluzija o roditeljskoj sreći, koje se često ne podudaraju sa svakodnevnim životom. Kako bi se spriječilo stvaranje grižnje savjesti, a ljubav dobila na vremenu, ovdje se navode tri mita i istine na temu povezivanja.

  • Presretni smo

Mit: Presretni smo.

Istina: Mladi roditelji često žele previše toga u prekratkom vremenskom roku. Njihova su očekivanja visoka, no koliko je ljubavi i sreće je normalno u prvim trenucima u rađaoni? Jesam li loša majka ako nisam euforična i presretna? Vole li svi očevi svoje bebe odmah? Samo jedan klik i ljubav je tu? Ne, kažu stručnjaci. Ushićenost je više iznimka nego pravilo. Lijepo je ako se dogodi, ali nije tragično ako se ne dogodi.
Većina parova jednostavno previše očekuje od sebe. Ako čovjek nije od prvoga trenutka u oblacima, ne znači da ne voli niti njegovi osjećaji mogu štetiti bebi. U kulturama poput Azije i Afrike nakon stresnih sati poroda nikome ne pada na pamet očekivati od majke glasne izljeve osjećaja. Ljubav iziskuje vremena i prostora da bi rasla. Katkada to znači nekoliko sati, ponekad nekoliko dana ili nekoliko tjedana. Jednostavno će se u nekom trenutku prve godine pojaviti. Sigurno.

  • Naša je beba najljepša!

Mit: Naša je beba najljepša, najbolja, najslađa na svijetu.

Istina: Vrijeme nakon poroda nije najpogodnije za zaljubljivanje. Ljubav se ne može iznuditi, osobito ne ona na prvi pogled. Na kraju krajeva, zaljubljujemo se kad smo dobro raspoloženi, kada sebe i suprotnu stranu smatramo privlačnom i kada glava nije puna teških misli.

Doduše, tijelo majke i (u umjerenijoj mjeri) tijelo oca pri pogledu na dijete biva preplavljeno cijelim nizom hormona, ali onih zaslužnih za stvaranje osjećaja sreće u tome nizu nema: adrenalin i endorfini koji se javljaju imaju ulogu održavati nas budnima i činiti zainteresiranima za bebu.

  • Naša je ljubav uvijek nježna

Mit: Naša je ljubav uvijek nježna.

Istina: Nježna, blistava i savršena - na televiziji svakodnevno možemo vidjeti kako bi trebala izgledati majčinska i očinska ljubav. Dolaskom kući, međutim želiš da taj mali cendravac ne plače, ne bljucka ili ne kaka toliko. Roditeljska se ljubav na početku više ispoljava u obliku brige za bebu nego u obliku nježnih osjećaja, smiruju psiholozi. Kako ćete bebu s bolovima u trbuhu nositi kroz dnevni boravak tako će vaša ljubav polako rasti. Uspjeh dobrog tima krije se u čestim treninzima pa će vježba pomoći i vašem timu. Zadovoljavanjem potreba djeteta, roditelji će s vremenom lakše razumjeti istančane signale koje šalje beba. Bit će sve bolji i sigurniji u svojoj novoj ulozi, a onda se otvaraju vrata za nove prekrasne osjećaje ljubavi i prisnosti.

Tekst: M.B.
Foto: Profimedia

Tagovi: ,

Pročitajte i:

razvoj fetusa

Stručnjaci savjetuju: razgovarajte sa svojom bebom dok je još u trbuhu

U visokoj trudnoći vaša vas beba može čuti i razlikovati glasove, što joj pomaže u…

prenatalni testovi

Neinvazivni prenatalni testovi: Nifty otkriva najčešće kromosomske bolesti

Ako ste razmišljali o tome da se tijekom trudnoće podvrgnete prenatalnom testu, kod stručnjaka iz…

tata na porodu

Očevi na porođaju: Padanje u nesvijest samo je jedna od reakcija

Iako imate veliku želju da budete na porodu i držite svoju partnericu za ruku, ponekad…

trudnica

Masaža međice ne umanjuje samo šanse za epiziotomiju, donosi još jednu važnu dobrobit!

U pripremu za porođaj mogu se ubrojiti razne stvari, od vježbi disanja, edukacije o dojenju…