Vaa prava na radnome mjestu

Rad po komadu, pravna zaštita od otkaza ili liječnički termini: zaposlene trudnice uživaju posebna prava. O kojim je pravima riječ, doznajte ovdje.

Razgovor sa šefom

Nikako ne zaboravite: šefa informirajte pravovremeno. Većina šefova cijeni takvu vrst povjerenja zaposlenika, a uživate i pravnu zaštitu od otkaza čim poslodavca službeno obavijestite da ste trudni.

Nekad je ipak bolje obznaniti da ste trudni tek kada je trudnoća stabilna (dakle nakon prva tri mjeseca) kako vas šef kao buduću majku ne bi primjerice isključio iz planova za daljnje usavršavanje.

Pravna zaštita od otkaza

Kada žena čeka dijete, ne smije joj se sada i do isteka četiri mjeseca nakon poroda dati otkaz. Žena koja tek nakon otkaza dozna da je trudna, ali je u vrijeme otkaza već bila trudna, ima dva tjedna da to priopći poslodavcu. Tada retroaktivno dobiva pravnu zaštitu od otkaza. Ta je zaštita valjana i tijekom probnoga roka, ali prestaje nakon isteka probnog roka ili ugovora na određeno. Tužno, ali istinito: u slučaju spontanog pobačaja ova pravna zaštita od otkaza odmah prestaje.

Što je u trudnoći zabranjeno

Veliki tabui: buduće majke ne smiju obavljati neke poslove. Sada je zabranjeno:

  • biti u kontaktu s otrovnim ili radioaktivnim tvarima odnosno s uzročnicima bolesti,
  • redovito nošenje ili dizanje tereta koji su teži od pet kilograma (u pojedinačnim slučajevima deset kilograma),
  • dugotrajno stajanje. I: često rastezanje, saginjanje, istezanje, rad na ljestvama i slično,
  • od trećeg mjeseca: rad u prijevoznim sredstvima kao što su autobusi, taksiji, niti kao vozačica niti kao kontrolorka ili stjuardesa,
  • rad po komadu ili na tekućoj vrpci,
  • rad noću ili nedjeljom nakon 20 sati.

Ako je neka od ovih djelatnosti uobičajena zadaća trudnice, poslodavac joj mora dodijeliti neki drugi zadatak. On primjerice trudnicu može premjestiti iz noćne u dnevnu smjenu, bolničarku s rendgenološkog odjela prebaciti na drugi odjel ili stjuardesu zaposliti u osoblju zračne luke.

Plaća se nikako ne smije promijeniti. Nekih se prava – naprimjer oslobađanja od rada na tekućoj vrpci ili noću – trudnica može odreći. Za to joj je doduše potreban pristanak liječnika ili zaposleničkog vijeća. Konačno, poslodavac to mora zatražiti od nadzornih tijela.

U nekim slučajevima, primjerice u slučaju stjuardesa, poslodavac neizbježno mora svojoj trudnoj suradnici privremeno ponuditi novo radno mjesto. Ono mora odgovarati izobrazbi buduće majke i njezinu položaju u poduzeću. To znači da se treba sačuvati normalna hijerarhija. Ne pronađe li poslodavac zamjenski posao, trudnicu mora osloboditi obveze – i to uz punu plaću.

Individualna zabrana rada

Postoje situacije u kojima je trudnica zdrava, ali ipak su ugroženi njezino zdravlje i zdravlje djeteta ako nastavi raditi – čak i ako taj posao ne šteti zdravlju. To primjerice vrijedi ako je trudnoj kuharici zlo od mirisa hrane.

Budući da je žena zdrava, u obzir dolazi samo individualna zabrana rada, a ne bolovanje. Kuharica, dokle god ima problema s mirisima, može ostati kod kuće jer u suprotnom postoji opasnost od nezgoda.

U slučaju individualne zabrane rada iscrpnom se liječničkom potvrdom mora razjasniti zašto trudnica ne može obavljati određenu djelatnost. Ukoliko trudnici nije moguće dati drugi zadatak, ona može ostati kod kuće primajući punu plaću.

Termini kod liječnika

Liječnik bi se načelno trebao posjećivati izvan radnog vremena. Iznimku čine takozvani "posjeti vezani uz termin": naprimjer kada na pregled valja ići natašte.

Poslodavac može prije svega od zaposlenice sa skraćenim radnim vremenom očekivati da joj se termini liječničkih pregleda ne poklapaju s radnim vremenom. Nije li to pak slučaj, on joj smije smanjiti plaću ili tražiti da zaposlenica naknadno odradi radno vrijeme.

Radnopravna zaštita materinstva

Rok radnopravne zaštite materinstva počinje šest tjedana prije poroda i završava osam tjedana nakon njega. Žena se smije odreći roka zaštite prije poroda, ali onoga nakon poroda nikako. Rodi li se beba prije očekivanog termina, oni dani bez kojih je mlada majka ostala naposljetku se uračunavaju tako da joj ostaje najmanje 14 tjedana roka radnopravne zaštite materinstva. Dok taj rok traje, zakonski osigurane žene primaju rodiljski dodatak.

Pročitajte i:

Marijana Batinić

Rodila voditeljica Marijana Batinić

Od izvora bliskog voditeljici i njezinom suprugu Mateju Pašaliću Story saznaje da im je druga…

Ashley Graham, super size model

Manekenka pokazala strije i izazvala svađu! Što o strijama treba znati svaka žena

Hrabrost ili glupost? Model Ashley Graham, koja je prije devet mjeseci rodila dječaka, izazvala buru…

Stigla još jedna celebrity beba!

Rijetko kada otkrivaju detalje iz privatnog života, pa su tako i sretnu vijest da je…

priprema djeteta na dolazak novog člana obitelji

Kako pripremiti mališana na dolazak brata ili sestre

Ljubomora na novog člana obitelji, normalna je pojava kod male djece, jer ona se boje…