Bebice, mama prestaje pušiti!

Oko 30 posto pušačica na početku trudnoće i dalje poseže za cigaretom. Nekoliko dobrih motiva i savjeta za prestanak pušenja.

Rastanak od ovisnosti uz potporu

U Njemačkoj prema procjeni na početku trudnoće puši 30 posto žena. Polovici njih uspije prestati pušiti kako mjeseci odmiču, ali otprilike svaka peta žena ne može se riješiti svoje ovisnosti unatoč svim dobrim namjerama. Također svaka druga žena ponovno postaje ovisna nakon trudnoće. Sjevernoameričke studije pokazuju da nakon poroda ponovno počinje pušiti polovica žena, a godinu dana nakon njega 80 posto žena.

Naravno da niti jedna buduća majka ne želi namjerno naškoditi svome djetetu. No ipak su neke žene toliko ovisne o nikotinu da ne uspijevaju same prestati pušiti – tek četiri od deset trudnica to uspije snagom vlastite volje.

Pritom ne postoji razlog zbog kojeg bi same odustale od tog poroka. Prvi korak ka životu bez cigarete često podrazumijeva da žene ne zahtijevaju od sebe samih da kroz tu fazu odvikavanja nužno prolaze bez tuđe pomoći. Da bi se pojačala volja za prestankom pušenja, važno je potražiti stručnu pomoć. Osim toga, trudnice mogu pitati za savjet u obiteljskim savjetovalištima i savjetovalištima za liječenje ovisnosti, te u nekim klinikama.

Isplati se biti nepušač – i za majku i za dijete

Trudne pušačice za cigaretom posegnu u prosjeku 13 puta dnevno. Tijekom devet mjeseci utjecaj štetnih tvari na bebu svede se na oko 3640 cigareta. Svako drugo dijete u Njemačkoj živi u kućanstvu u kojem se puši, svako peto dijete prisiljeno je na pasivno pušenje u majčinu trbuhu. Za informaciju: dim jedne cigarete sadrži 4000 djelomično otrovnih i kancerogenih kemikalija.

Beba u trbuhu odmah osjeti da je majka prestala pušiti

Prestane li trudnica pušiti, to se isplati u najkrećem mogućem vremenu – ne samo za bebu, nego i za nju samu: već nekoliko sati nakon prestanka pušenja majčino se tijelo mijenja. Nakon otprilike 20 minuta smanjuju se puls i krvni tlak. Količina ugljikova monoksida u krvi manja je za oko osam sati. 24 sata nakon prestanka pušenja smanjuje se i rizik od srčanog infarkta u majke. Naravno da i beba neizravno osjeća pozitivne učinke: dobiva odgovarajuću količinu kisika i hranjivih tvari te njezin razvoj ne ometaju nikotin i kemikalije.

Nepušenje štiti vaše dijete …

… od raka. Puše li roditelji, stvaraju preduvjete da njihovo dijete kasnije oboli od raka. Posebno su česti tumori u nosu. Ali u djece majki koje su tijekom trudnoće pušile veći je rizik od raka mokraćnog mjehura i bubrega.

Koliko često djeca roditelja pušača obolijevaju od zloćudnih tumora, pokazuje studija Njemačkog centra za tumore. Znanstvenici su analizirali podatke švedskog registra oboljelih od raka koji statistički obuhvaća tumore u švedskim obiteljima u više generacija. Njihovi su rezultati alarmantni: puši li majka, rizik od tumora gornjih dišnih puteva i mokraćnog mjehura veći je za jedan i pol puta. Rizik od raka nosa trostruko je veći; od raka pluća 1,7 puta. Očito su mokraćni mjehur i bubrezi u fazi rasta posebno izloženi kancerogenim tvarima. Povećani rizik od raka nosa znanstvenici objašnjavaju pasivnim pušenjem u djetinjstvu.

Dim duhana više šteti bebi u trbuhu nego odraslima

Znanstvenici su k tome pojavu raka pluća definirali kao neizravni indikator da roditelji konzumiraju duhan i pregledali su potomke oko 18 000 majki i 42 000 očeva oboljelih od raka pluća. Njihova su djeca do dobi od 70 godina oboljela od oko 174 000 različitih tumora.

Potomci očeva pušača u ovoj su se studiji zasebno pregledavali. Tako su djeca muških pacijenata oboljelih od raka pluća također bila izložena povećanom riziku od raka nosa i mnogih drugih vrsta tumora, ali ipak ne od raka mokraćnog mjehura i bubrega.

Time što su usporedbe radi istraživali stope bolesti u djece roditelja nepušača, znanstvenici su mogli predvidjeti one rizike od tumora koji se ne mogu objasniti navikom pušenja oboljelih ili nasljednim rizicima. Tako prema njihovom mišljenju kancerogeni učinci na mokraćni mjehur i bubrege ne ovise o pušačkom ponašanju oca. Čini se da su presudni proizvodi koji nastaju razgradnjom nikotina koje dijete majke pušača upija u majčinu trbuhu ili preko majčina mlijeka.

Nepušenje štiti vaše dijete i …

… od prijevremenog porođaja. Svako sedmo dijete majke pušača prerano se rodi. Pušenje povećava opasnost od prijevremenog porođaja za 6,7 posto. Čak 15 posto svih prijevremenih porođaja može se objasniti pušenjem za vrijeme trudnoće.

… od smrti dojenčeta i rođenja mrtvog djeteta. Puši li trudnica više od 20 cigareta na dan, rizik da se posteljica odvoji sa smrtnim posljedicama za dijete dvostruko je veći, nego u majki nepušača. Njemački institut za tumore u Heidelbergu procjenjuje: izbjeći bi se moglo oko 25 posto svih rođenja mrtvog djeteta i 20 posto smrti dojenčadi kada bi se žene pušači do 16. tjedna trudnoće riješile svoje ovisnosti. Buduće majke koje su tijekom prvih 13 tjedana trudnoće prestale pušiti izložene su gotovo istom riziku da rode mrtvo dijete ili da im dojenče umre kao i majke koje su od samog početka trudnoće nepušači. To doduše ne znači da pušenje u prvom tromjesečju trudnoće nije štetno. U tom razdoblju nikotin i brojni dodaci posebno škode razvoju organa.

… od anomalija. Dim duhana puno više šteti bebi u trbuhu nego odraslima. To je tako zato što se dječji organi tek počinju razvijati i još nisu sazreli. Samim time se teže mogu detoksicirati od štetnih tvari nego organi u odraslom organizmu. Jer sustavi enzima koji su nužni za detoksikaciju još nisu u potpunosti razvijeni u bebinu organizmu. Mora li beba u trbuhu biti izložena pasivnom pušenju, mogu nastati anomalije. Rizik od rascjepa usnice, čeljusti i nepca dvostruko je veći kada trudnica dnevno puši jednu do deset cigareta.

… od poremećaja rasta. Nikotin smanjuje dotok krvi u posteljicu. Tkivo bebe time je manje prokrvljeno. Zato takva djeca sporije rastu i imaju manju težinu prilikom poroda. U djece čije majke puše rast u dužinu je ograničen, opseg glave umanjen, a prilikom poroda u prosjeku su lakša za 200 grama. To konkretno znači: puši li trudnica dnevno jednu do pet cigareta, dijete je prilikom poroda često lakše za oko 150 grama. U slučaju da majka puši više od 20 cigareta dnevno, djetetova težina prilikom poroda može biti manja i za 350 grama od prosjeka. Lakši porod ne jamči manju težinu novorođenčeta. Čak su češće porođajne komplikacije.

… od problema s plućima. Duhanski dim ugrožava razvoj djetetovih pluća: ako mama puši, slabi funkcija pluća – problem koji često ostaje prisutan i nakon poroda. Tako 28 posto beba, čije su majke tijekom trudnoće pušile, u prvoj godini života pati od barem jedne astmatične bolesni dišnih putova. Ako su bebe u trbuhu, novorođenčad i mala djeca izloženi duhanskom dimu, češće pate od akutnih i kroničnih bolesti dišnih putova, astme, alergija i upala srednjeg uha nego djeca čiji su roditelji nepušači.

… od kasnije ovisnosti o nikotinu. Djeca trudnica pušača pojačano stvaraju receptore za nikotin u mozgu. Time postaju podložniji mogućnosti da kasnije i sami postanu pušači kada jednom u fazi adolescencije iz znatiželje probaju nikotin.

Bebe majki pušača nakon poroda liječe se od ovisnosti

… od oštećenja stanica. Mnoge štetne tvari u nikotinskom dimu prodiru kroz posteljicu i dospijevaju u bebin krvotok. To je primjerice slučaj s ugljičnim monoksidom. On blokira prijenos kisika
u krvi i time ugrožava opskrbu djeteta kisikom. Također u djetetov organizam dospijevaju kancerogene tvari poput policikličnih aromatskih ugljikovodika i nitrozamina iz duhana. Sve one mogu naškoditi nasljednim osobinama. I budući da je metabolizam bebe u trbuhu brži nego u odraslih, bebin je organizam podložniji štetnim tvarima iz duhanskog dima. Osim toga, djeca češće udišu zrak unutar jedne vremenske jedinice i po kilogramu tjelesne težine imaju veći volumen udahnutog zraka nego odrasli. Zato s obzirom na svoju tjelesnu težinu udahnu više otrovnih tvari.

… od alergija. Pušenje potpomaže alergije – i to čak generacijama. Unučad baka pušača izložena su većem riziku od alergija nego djeca u čijem rodoslovnom stablu nema pušača, istaknuo je profesor John Warner s britanskog sveučilišta Southampton na ovogodišnjem svjetskom kongresu o alergijama. On i njegovi kolege ispitivali su roditelje 908 djece. Prema njihovim analizama, unuci su bili ugroženi i ako nisu bili u kontaktu s bakama i djedovima pušačima. ”Ako trudnica puši, vjerojatno šteti nasljednim osobinama jajnih stanica u ženskom fetusu”, kaže Wagner. I iz tih se oštećenih jajnih stanica kasnije razvijaju unuci s većim sklonostima alergijama.

… od simptoma odvikavanja prilikom poroda. Bebe majki pušača pokazuju slične simptome odvikavanja kao djeca majki koje su tijekom trudnoće bile ovisne o kokainu ili heroinu. To je pokazalo istraživanje provedeno na uglednoj instituciji Brown Medical School u New Yorku. Novorođenčad, čije su majke tijekom trudnoće pušile šest cigareta dnevno, pokazala su 48 sati nakon poroda simptome koji su ukazivali na odvikavanje: bebe su bile nervozne, lako podražljive, drhtale su, često su patile od smetnji želucu i crijevima i imale previsok krvni tlak.

… od problema s ponašanjem. Osim što utječe na tjelesni razvoj, pušenje vjerojatno uzrokuje i psihičke probleme. Mannheimska ”studija o nemirnoj djeci”, prospektivna studija koju su na 362 djece proveli liječnici s Instituta za psihičko zdravlje u Mannheimu, pokazala je sljedeće: djeca majki pušačica koju se redovito promatralo od rođenja do početka mladosti, ostvarila su lošije rezultate u učenju i bila su dva do tri puta češće upadljiva ponašanja nego djeca majki nepušača. Razina rastresenosti, impulzivnosti i hiperaktivnosti bila je u njih također viša nego u djece roditelja nepušača. Mannheimski liječnici stoga pretpostavljaju da je pušenje tijekom trudnoće faktor rizika za kasniji poremećaj pozornosti djeteta. Moguće je i to da nikotin škodi receptorima u mozgu fetusa koji se razvija, što bi kasnije moglo prouzročiti sindrom ADHS (poremećaj hiperaktivnosti i deficita pažnje).

Dvanaest savjeta kako započeti živjeti bez pušenja

1. Pronađite podršku. Liječnik vam može uvelike olakšati situaciju savjetom ili podrškom. Svakako je posebno važna podrška partnera.

Bolje je odmah prestati nego postupno reducirati.

2. Odredite rok za prestanak pušenja. Što je on bliži, to bolje za dijete. Pokušajte se prvih dana svjesno i promišljeno baviti nečim jer će vam biti lakše ako ne budete razmišljali o pušenju. I maknite sav pribor za pušenje iz stana ili ureda – kutije od cigareta, upaljače te pepeljare.

3. Vjerujte u svoju sposobnost učenja. Pušenje je naučeno ponašanje, zato se može presteti s njim. Većina će pušača ipak ponovno zapaliti barem jedanput. Ne dajte se obeshrabriti ako se i vama to dogodi. Odmah isplanirajte sljedeći potez. Svaka sljedeća cigareta dodatno škodi vašem djetetu.

4. Najbolje je da igrate na jednu kartu. Teže je ograničiti pušenje nego u potpunosti prestati s njim. Stoga je najbolje da planirate potpuno se riješiti tog poroka nego djelomično, i bolje prije nego kasnije.

5. Mislite pozitivno. To bi moglo biti teško kada zbog želje za cigaretom jurite po stanu. Ali budite svjesni jedne stvari: najjaču apstinencijsku krizu prevladat ćete nakon deset do dvanaest dana. I apstinencijske krize znak su da je vaše tijelo već u fazi oporavka od posljedica konzumiranja duhana. Normalno je ako u početku osjetljivo reagirate, osjećate jaču želju za pušenjem i ne možete se dobro koncentrirati. Te nuspojave nestaju.

6. Pokušajte promijeniti nekoliko stvari u svojoj svakodnevici. Izbjegavajte primjerice svoj omiljeni kiosk na kojem ste dosad uvijek kupovali cigarete. Zamolite svoje prijatelje i poznanike da ne puše dok su u vašem društvu. Predočite si kada i zašto posežete za cigaretom. Ako te situacije možete izbjeći, olakšat ćete si odvikavanje. Cigaretu prije jutarnje kave možete zamijeniti novim ritualima. Kako bi naprimjer bilo da ujutro popijete čaj u krevetu?

7. Nagradite se za svaki novi dan bez pušenja. Štedite li novac koji biste inače potrošili na cigarete, možete naprimjer kupiti neku slatku stvarčicu za bebu ili mirisno ulje za trudnice.

8. Redovito pijte puno tekućine. Idealni su čaj, mineralna voda i sokovi. Tako sprečavate osjećaj gladi – jer zbog njega pušači lakše posegnu za cigaretom.

9. Krećite se. Svjež zrak i tjelesna aktivnost djeluju opuštajuće i podižu raspoloženje.

10. Akupunktura. Ova tradicionalna metoda liječenja može ublažiti želju za cigaretom ili čak dovesti do prave odbojnosti prema pušenju. Bez čvrste volje za odvikavanjem od pušenja, akupunkturom se ipak nitko ne može izliječiti od ovisnosti.

11. Homeopatija. S homeopatijom škola za babice u Zürichu ima dobra iskustva u odvikavanju s pušenjem. Prema njihovom iskustvu prikladna je primjerice “lobelia inflata” (indijski duhan ili napuhana lobelija). Ako djelovanje ove tvari nije dovoljno, može se upotrijebiti ”nicotiana tabacum” (duhan).

12. Čaj za nepušače. Aromatične tople napitke žene iz škole za babice u Zürichu također preporučuju. Čaj ublažava želju za cigaretom, te potiče organizam tijekom cjelokupnog procesa odvikavanja, prilagodbe i detoksikacije. Ovo ljekovito bilje mogu Vam pomiješati u ljekarni uvijek u istom omjeru:

  • Cvjetovi podbjela pospješuju iskašljavanje, sprečavaju i ublažavaju upale i čiste krv.
  • Majčina dušica pospješuje iskašljavanje, pospješuje lučenje, sprečava razvoj bakterija.
  • Stolisnik suzbija grčeve, sprečava upale, pospješuje probavu, iscjeljuje rane.
  • Kopriva preugađa, stimulira metabolizam, uklanja višak vode iz organizma, čisti krv, potiče stvaranje crvenih krvnih tjelešaca, obnavlja kožu i sluznicu.
  • Poljska preslica pospješuje mokrenje, sprečava upale, jača vezivno tkivo, čisti krv, iscjeljuje rane.
  • Primjena: Za jednu šalicu dvije čajne žlice mješavine ljekovitog bilja preliti kipućom vodom i ostaviti deset minuta da stoji. Tri puta dnevno popiti po jednu šalicu.

Pročitajte i:

Meghan Markle

Svjetski mediji pišu: Meghan Markle čeka blizance!

Par navodno već ima i imena, u slučaju da se rode djevojčice!

Marijana Batinić

Rodila voditeljica Marijana Batinić

Od izvora bliskog voditeljici i njezinom suprugu Mateju Pašaliću Story saznaje da im je druga…

Ashley Graham, super size model

Manekenka pokazala strije i izazvala svađu! Što o strijama treba znati svaka žena

Hrabrost ili glupost? Model Ashley Graham, koja je prije devet mjeseci rodila dječaka, izazvala buru…

Stigla još jedna celebrity beba!

Rijetko kada otkrivaju detalje iz privatnog života, pa su tako i sretnu vijest da je…