porodaj s partnerom

Zajedno u rađaoni?

Pet različitih pristupa porodu, pet različitih dilema. U kojoj se prepoznajete?

Sigurni partneri: Porod - naravno zajedno!

U praksi se mnogo toga odvija drukčije od očekivanoga

U vašem i njegovom rokovniku pomno su pribilježeni dani tečajeva priprema za porod. Kad god je to moguće odlazi s vama na redoviti pregled liječniku. Ni ne pomišljate na to da trudove proživljavate sami. Za njega je nezamislivo pridružiti vam se tek nakon što njegovo dijete donesete na svijet.

Razmislite: Nitko vam sumnjom ne želi kvariti sreću. Međutim, čak bi i sigurni parovi trebali razmišljati o zajedničkome porodu. Jer: čak i najbolja priprema za porod ne može vas u potpunosti pripremiti za ovu iznimnu situaciju. Jednostavno nije dovoljno proći porod više puta u glavi. U praksi se mnogo toga događa drukčije – a neke se osobe ponekad čak i osjećaju drukčije od očekivanoga. Stoga: muškarci koji svakako žele biti prisutni tek su onda spremni za porod kada pokažu i malo skrušenosti prije samog događaja. Porod se ne može isplanirati, on se jednostavno dogodi. On je uzročnik jakih bolova, a pomoći ne znači ženu lišiti svih muka. Pružati pomoć više znači sa ženom ići do kraja. Partner će se stoga osjećati znatno jačim, ako prije samoga poroda spozna da ženu ne može osloboditi trudova.

Oprezni skeptici: Želim li doista biti u rađaoni?

Za ulogu promatrača potrebno je privikavanje

Gledati dolazak vlastitoga djeteta na svijet je zapravo nevjerovatan doživljaj – to je jasno i muškarcima koji sumnjaju. Upravo ih ta činjenica i plaši ili barem u njima budi osjećaj nelagode. Za ulogu promatrača potrebno je privikavanje – stajanje po strani, nekompetentnost, nemogućnost reagiranja u ključnim trenucima. Osjećaj bespomoćnosti je za većinu muškaraca velik zalogaj. Osobito u trenucima kada se njihova voljena partnerica snažno dišući muči u bolovima od truda do truda. Kako stajati postrani kao “uzročnik” tih teških trenutaka? Samo se rijetki muškarci usude izustiti svoje sumnje. Mnogi se boje da bih ih partnerica mogla protumačiti kao nedostatak ljubavi. Osjećaju se čudno pri samoj pomisli da ženu koja u vlastitoj utrobi nosi njihovo zajedničko dijete konfrontiraju s takvim sumnjama. Tako slabi ne smijete biti!

Razmislite: Mnogi skeptici imaju formulu u kojoj su čvrsto povezani svi njihovi višeslojni navodno egoistični strahovi. Ona glasi: “Ne mogu vidjeti krv!” U prenesenom zančenju ova rečenica znači: “Molim te, shvati moje osjećaje ozbiljno!” Upravo zato neće pomoći ako im iznesete podatak o količini krvi u mililitrima koja se može očekivati kod poroda. Bolje je shvatiti partnera ozbiljno, prepustiti njemu da odluči koliko želi podnijeti. I svakako ga saslušati kada s vama želi podijeliti svoja razmišljanja.

Neodlučne žene: Je li moj muž u vrijeme trudova dobar za mene?

Želim li da me vidi ovakvu? Uznojnu i očajnu?

Ova skupina budućih majki se sve više širi. Ne očekuje svaki par zajedničko dijete tek kada se u potpunosti poznaje. Upravo je u vezama mlađe populacije još prisutan osjećaj nepoznatog koji fascinira, ali ujedno može prouzročiti nesigurnost. Razmišljanje “je li partner dobar za mene” često znači: “Želim li da me vidi ovakvu? Uznojnu i očajnu, od bolova izobličenoga lica, raskrečenih nogu, možda dok budem vrištala? Želim li da moj muž nazoči događaju tijekom kojega će se nepoznati ljudi baviti mojom utrobom?” Duboko u mnogim ženama čuči strah od gubitka kontrole. Pomisao da bi je morale prepustiti ih plaši. Tijekom poroda se često rađa tolika bliskost da strah nestane i ženama postane jasno: usuđujem se u njegovoj prisutnosti biti onakva kakva jesam. No to je kao uvijek u životu: svladavanju problema prethodi bavljenje njime. A ono iziskuje snagu. Nju u trudnoći nema svaka žena, kao što ni svaka nije sigurna u to koliko će povjerenja smoći. Ostala pitanja koja često zaokupljaju neodlučne žene: Je li moj partner doista dovoljno jak da izdrži, ako ne budem obraćala pažnju na njega? Hoće li ga to povrijediti, ako se budem koncentrirala na sebe i budem na primjer uzela ruku babice umjesto njegove?

Razmislite: I u ovim se slučajevima isplati dobro razmisliti o vlastitim sumnjama – i izgovoriti ih. Čak i pod cijenu da muškarac privremeno reagira povrijeđeno. Obazrivost ne pomaže! U rađaoni ionako ima mjesta samo za prave osjećaje. Oni na koje se čovjek mora prisiljavati ondje vrlo često brzo bivaju odbačeni.

Odlučni muškarci: Porod - bez mene!

Mnoge će se prijateljice poveseliti “ženskom porodu”

Muškarci koji ne žele u rađaonu gotovo uvijek svoju odluku donose mnogo prije termina poroda. Treba poštovati takvu odluku muškarca iako bojazan da ćete u rađaoni biti gledani s dozom prezira gotovo nikada nije opravdana. Nijedna se žena ne treba sramiti partnera koji ne želi biti prisutan! Je li dakle sve u redu? Da, ali samo ako žena uspije ne osjećati se ostavljenom na cjedilu od strane svoga muža. Jer, ako ga ona moli da ju ne ostavi samu, a on joj ne želi udovoljiti, to će za vezu biti veliko opterećenje.

Razmislite: Ako on i ne želi ići s vama – niti jedna žena ne mora biti sama dok rađa! Dakle, potražite drugu pratnju. I dobro razmislite tko bi bio dobra pratnja? Moja sestra koja je nedavno rodila? Moja pouzdana prijateljica provjerena u mnogim prebrođenim krizama? Moja majka pred kojom mogu biti mala i bespomoćna?

Čak i ako žena može prihvatiti da će dijete donijeti na svijet bez prisutnosti partnera, par bi trebao pokušati u miru razgovarati o toj temi. Postoji mali trik koji može pomoći pri spoznaji vlastitih osjećaja i uvjerenja – žena napiše nekoliko početaka rečenica na papir, a njen ih suprug mora bez previše razmišljanja dovršiti:

  1. Moj najveći strah kod poroda…
  2. Kada bih bio prisutan …
  3. Ako ne odem s tobom, tada…
  4. Kada mislim na budućnost…

Začuđujuće, kakve misli bivaju spontano ispisane na papir. Tko želi, na kraju može o tome porazgovarati.

Odlučne žene: Učinit ću to sama!

Zašto me isključuje?

Čak i ženska odlučnost može prouzročiti zbunjenost – kod muškarca. Zašto me ne želi imati u blizini? Zašto me isključuje i tako mi uskraćuje vlastito dijete?

Razmislite: Važno je da se u ovom slučaju ne iskazuje ženska moć. Sigurno postoje dobri razlozi za odbijanje prisutnosti budućeg oca u rađaoni. Možda i u ovakvim situacijama mogu pomoći nedovršene rečenice kako bi se bolje shvatila odluka žene. Primjerice ove četiri koje sada žena treba dovršiti:

  1. Ono što na tebi najviše volim je…
  2. Ti si za mene ljubavnik, prijatelj, pouzdanik, ali ne i…
  3. Za vrijeme trudova trebam…
  4. Bojim se da ćeš…

Ne treba ništa očekivati, pogotovo ne inzistirati, no često se i čvrste odluke na kraju promijene. Jer se osjećaji mogu promijeniti. Do zadnjeg trenutka. “Mogu li ipak poći s tobom?”, upitao je jedan okorjeli protivnik rađaone svoju ženu točno u trenutku kada je na rukama svoje prijeteljice s trudovima u razmaku od pet minuta izlazila iz auta. I smio je. Uopće nije loše!

Foto: Thinkstock

Pročitajte i:

trudnica prirodan porod

Porod na 'starinski način': Upišite Bosiljkin tečaj i rodite bebu bezbolno i sasvim prirodno

Porod je veliki događaj za svaku ženu, još ako je prvi, teško je zamisliti kako…

trudnica sluša glazbu

Hej ti, da ti koji si mi još u trbuhu! 7 načina kako se povezati s bebom i prije rođenja!

Povezanost majke i djeteta počinje još u trudnoći i traje cijeli život. Jeste li znali…

trudnica na pregledu

Neke žene niti ne znaju da su imale spontani pobačaj: Koji su mu uzroci i može li se prevenirati?

Postoje različiti faktori koji tijekom trudnoće povećavaju rizik od spontanog pobačaja. Na neke možemo utjecati,…

pratnja na porodu

Oni su ponovno u svojoj bolnici dopustili pratnju na porodu: 'Mogao bi i ostatak Hrvatske'

Premda su preporuke WHO da se trudnicama dopusti pratnja na porodu pandemiji unatoč, situacija u…