Kada se bebici žuri

Prijevremeni trudovi često se javljaju iznenada – ali buduće majke mogu puno učiniti da bi spriječile prijevremeni porod. Prva je naredba: odmorite se!

Kako razlikovati prijevremene trudove od bezazlenih lažnih trudova?

Pravi trudovi djeluju na grlić maternice. Vrat maternice se sužava, grlić maternice postaje mekši, dijete klizi dublje u zdjelicu. Dogodi li se to jednom, dvaput, nije nikakva tragedija. Otprilike četiri tjedna prije poroda, oko 36. tjedna trudnoće, to je čak i normalno – to su trudovi spuštanja. Žene se nakon njih često osjećaju bolje jer imaju više mjesta u gornjem dijelu trbuha i bolje mogu udisati zrak.
Kada je riječ o trudovima koji se javljaju ranije, važne su tri stvari: čini li ih, unutar 24 sata, najviše deset do 15 kontrakcija? Javljaju li se u nepravilnim razmacima, dakle odjednom dva truda u razmaku od 20 minuta pa potom nekoliko sati ništa? Je li trbuh tvrd, ali trudnica ne osjeća nikakvo stezanje ni bolove? Odgovori li žena na ta pitanja potvrdno, većinom su to normalni lažni trudovi. Ako je barem jedan odgovor niječan, moglo bi se raditi o pravim prijevremenim trudovima – svakako se obratite liječniku.

Postoje li još neki znakovi da je riječ o prijevremenim trudovima?

Jedan od znakova je javljanje tegoba uvečer ili uvijek kada osjećate da ste pod stresom odnosno nakon tjelesnih napora. I ekstremni umor može biti jedan znak.

Kako se trudovi osjećaju?

Svaka ih žena osjeti drukčije: nekima trbuh postane tvrd ili je takav pri dodiru, neke osjećaju bol sličnu menstrualnoj, mogu osjetiti i pritisak s donje strane. Prijevremeni trudovi, kažete, nose poruku. Koju? Beba vam poručuje da treba malo mira!

Trudnoća nije bolest, ali u tih devet mjeseci vladaju nove okolnosti – što si mnoge žene danas nažalost ne žele priznati. Trudnoća žene čini nježnijima, osjećajnijima.
Cilj bi trebalo biti opuštanje u dubini duše. Češće radite pauzu, uspostavite unutarnju povezanost s bebom, razgovarajte s njom. Buduće majke s trudovima mogu svoje dijete mirno i usrdno uvjeriti da još malo ostane u trbuhu.

Usrdno nagovorite dijete da još malo ostane u trbuhu

To pomaže?

Da, jer stalnom brigom o zdravlju prijevremeni trudovi mogu nestati, skraćeni vrat maternice može se ponovno produžiti i postati stabilniji.

Što mislite o mirovanju u krevetu?

To je dosta sporno. Oko 20 posto prijevremenih trudova uzrokovano je gravitacijom, dakle zato što beba pritišće grlić maternice. Tu je ležanje naravno korisno, s povišenom zdjelicom ako je potrebno. Trudovi su većinom ipak u uskoj vezi sa stresom. I tu pomaže mirovanje, noge valja podići na sofi – je li to stvar samog ležanja ili skrbi i opuštanja, još se ne zna. Ipak ako žena samo leži i glavom joj prolaze kojekakve misli, malo je koristi: ne samo da mora opustiti tijelo, već i dušu.

Ali prije poroda mora se još toliko toga napraviti da bi se dijete kasnije moglo osjećati sigurnim!

Važnije je da se majka osjeća sigurnom. O tome bi trebala razgovarati sa svojim partnerom, prijateljicama, također i s liječnikom. Upravo njemu u slučaju prijevremenih trudova mora ispričati kako se osjećala, kada su se trudovi pojavili – ali i koji je osjećaji prožimaju i strahovi muče. Samo onaj tko se osjeća sigurnim, može se i opustiti.

Što ako žena unatoč trudnoći još želi dovršiti važan projekt ili ima stariju djecu koja zahtijevaju svoje vrijeme?

Ako svoj angažman, bez obzira o čemu je riječ, na nekoliko tjedana smanji za deset posto, to nitko neće primijetiti – ni šef ni starije dijete. A ženi to nevjerojatno puno znači.

Važno: uzmite si vremena da razumijete svoje tijelo

Nekoliko konkretnih primjera?

Važno je da si uzmete vremena da razumijete svoje tijelo. Odreknite se napornih stvari, makar se radilo i o putovanju s prijateljicom preko vikenda. Osnovno je pravilo: počnete li razmišljati o tome možete li još napraviti neke određene stvari, odgovor je uvijek jasan: ne. Inače samo pomažu bolovanje, kućna pomoćnica.

A ako čuvanje i dalje ne pomaže?

Tada je nužna medicina. Nekim ženama pomažu veće doze magnezija: on umiruje mišiće i ne samo da može spriječiti grčeve u listu, nego i trudove. Ponekad su nužna i sredstva za sprečavanje trudova, takozvani tokolitici: opuštaju mišiće maternice, ali imaju i nuspojave.

Pročitajte i:

Izabel Kovačić

Izabel i Mateo Kovačić: sve je spremno za dolazak bebe!

Iako par to nije službeno potvrdio, nagađa se kako im uskoro stiže sin

Marijana Batinić i Matej Pašalić

Marijana Batinić objavila prvu fotografiju nakon poroda i otkrila ime kćeri

Emotivnom objavom televizijska voditeljica poželjela je dobrodošlicu svojoj kćeri

Jennifer Aniston

Napokon poznat razlog zašto Jennifer Aniston nikada nije postala majka

"Kad ćeš postati majka?", bolno je pitanje za sve žene koje, poput slavne glumice, imaju…

Meghan Markle

Svjetski mediji pišu: Meghan Markle čeka blizance!

Par navodno već ima i imena, u slučaju da se rode djevojčice!