U slučaju krvarenja svakako liječniku

Za vrijeme prvih tjedana trudnoće kod otprilike 20 posto svih trudnica dolazi do krvarenja. Uzrok je većinom bezazlen, a razloga ima više. U nastavku pročitajte zašto je ipak uvijek preporučljivo posjetiti liječnika.

Mnogo je mogućih uzroka krvarenja na početku trudnoće:

  • bezopasno krvarenje: krvarenje koje je potaknuto bezazlenim odvajanjem manjeg dijela tkiva.
  • nisko položena posteljica također može potaknuti krvarenje. U tom biste se slučaju trebali čuvati i pričekati da se posteljica uslijed povećanja maternice "povuče prema gore".
  • upale grlića maternice ili vagine također mogu dovesti do blažih krvarenja.
  • pojedini liječnici smatraju da povod može biti i nedostatak progesterona. U pravilu, međutim, uz takvu poteškoću niti neće doći do trudnoće.

Otkriveno krvarenje – što mogu učiniti?

Prije svega: bez panike! Kod više od polovice žena krvarenja u prvih nekoliko tjedana trudnoće, dakle tijekom prva tri do četiri mjeseca, nemaju uzrok koji bi ugrožavao trudnoću. Točkasto krvarenje rijetko ukazuje na spontani pobačaj ili izvanmaterničnu trudnoću. Usprkos tome, krvarenje ne bi trebalo zanemarivati: kod blažih ili točkastih krvarenja trebali biste, ako je moguće, još istoga dana posjetiti svojega ginekologa - makar samo zato da se ne biste brinuli i da biste nesmetano uživali u trudnoći. Katkada će ginekolog budućoj majci preporučiti dodatno čuvanje. Stres, naime, opterećuje imunološki sustav pa trudnicu može učiniti podložnom upalama.

Nastupi li bol i jače, svijetlo crveno krvarenje, preporučljivo je odmah potražiti bolnicu - makar se na posljetku ustanovilo da krvarenje ne ugrožava trudnoću. Inače, ovo vrijedi u svakom trenutku trudnoće! Postoji li uistinu opasnost od prijevremenog porođaja, ginekolog će ovisno o stanju različitim mjerama pokušati odgoditi prerani porod.

Krvarenja nakon spolnog odnosa – koji su mogući uzroci?

Tkivo grlića maternice sada je posebno dobro prokrvljeno. Prilikom dodira s penisom moguće je da dođe do pucanja sitnih krvnih žila zbog čega se pojavljuje manja količina krvi. Takvo krvarenje obično prestane nakon nekog vremena - u suprotnome potražite liječnika! Sličan učinak, uostalom, mogu imati i vaginalni ginekološki pregledi.

Trudni ste, a ipak imate menstruaciju?

To se događa otprilike jednoj od 200 budućih majki: menstruacija se javlja oko očekivanog datuma - iako slabija. Zatim se pojavljuje i sljedeća menstruacija, ponovno slabija nego obično, no još jednom u približno točno vrijeme. No to ne znači da ne postoji trudnoća! Jedno znanstveno, ali osporavano objašnjenje te pojave jest: prilikom ugnježđivanja oplođenog jajašca može doći do manjih ozljeda mekane sluznice maternice. Zametak, naime, ulazi duboko u sloj s napetim krvnim žilama. Žena će tako otprilike na dan kada bi očekivala menstruaciju primijetiti blaže krvarenje. Tada je vrijeme ugnježđivanja.

Pročitajte i:

Marijana Batinić

Marijana Batinić pokazala trudnički trbuščić

Televizijska voditeljica Marijana Batinić, koja je u veljači objavila da čeka svoje drugo dijete, djevojčicu,…

Nataša Janjić Medančić

Nataša Janjić Medančić o trudnoći i imenu djevojčice koja stiže u kolovozu

Poznata glumica konačno je odahnula nakon što se vratila u svoj dom, kojeg je morala…

poznat emame koje su rodile kod kuće

Sve možemo od doma! Porođaj kod kuće sve veći trend, pa i među slavnim mamama!

Žene koje su iskusile porođaj kod kuće kažu kako je to dostojanstveniji i ugodniji način…

Mateo i Izabel Kovačić

Dugo su čekali, a sad im se želja ostvarila. Mateo i Izabel Kovačić postaju roditelji!

Par se vjenčao 2017. godine, a bebica će biti kruna njihove ljubavi, koja traje od…