Zašto mi treba plan porođaja i kako ga napraviti?

Svaka trudnica više ili manje razmišlja o svom porođaju. Kako će on izgledati, hoće li boljeti, hoće li sve biti u redu. Pored ovih pitanja koja se javljaju u prvim mjesecima trudnoće, javit će se i ona ozbiljnija i to kako će se termin sve više približavati. Primjerice, u kojem rodilištu ću roditi, hoću li epidurelnu i i sl. Odgovore na ta pitanja najbolje je definirati ispunjavajući plan porođaja

Izrada vlastitog plana porođaja trudnicu će potaknuti da se o porođaju informira, promisli o pročitanom, po potrebi se konzultira s ginekologom i zatim definira svoje želje. Najbolje je početi ispunjavati ga nakon 30. tjedna kad je drugo bezbrižno tromjesečje završilo i termin se polako počeo nazirati.

Naravno, ako ne želite promišljati o porođaju i želite se prepustiti prirodnom tijeku stvari i liječničkom timu, i to je moguć izbor. No, ako želite sudjelovati u porođaju i svjesno utjecati na neke postupke, plan porođaja će vam omogućiti da ih na vrijeme istražite, saznate koje su vam druge mogućnosti i donesete na znanju utemeljene odluke.

S obzirom da se ne može unaprijed znati kako će porođaj protjecati, nije sigurno da će se vaš plan moći ispoštovati u potpunosti. Vrlo rijetko zaista i bude tako. No, svakako se mogu definirati temeljne želje koje svi koji vam pružaju skrb razumiju.

Plan se, naravno, izrađuje prema vašem trenutnom zdravstvenom stanju i nije loše ako ga napravite u suradnji s vašim ginekologom. A kako ga sastaviti? U tome vam može pomoći obrazac plana porođaja kojeg možete pročitati i preuzeti sa stranica Roda.hr

Sastavila ga je radna grupa liječnika specijalista (članova Hrvatskog društva za perinatalnu medicinu), predstavnika Ministarstva zdravstva, primalja i članica udruge Roda. Sastoji se od niza pitanja koja će vas voditi u svemu što biste tijekom porođaja mogli doživjeti. Uz plan porođaja, naći ćete dodatne informacije o različitim postupcima koji mogu činiti dio porođaja. Pročitajte ih i na osnovu njih navedite vlastite želje.

Tekst:Roditelji.hr i Roda.hr
Foto:Profimedia.hr

Tagovi:

Vezano uz temu

Spremne za porođaj kakav želite?

Da biste proveli plan porođaja kakav želite, potrebno…

Pročitajte i:

Promjene u trudnoći: 8 simptoma na koje treba obratiti pažnju

U nekim trudnoćama se javljaju neočekivani simptomi, koji mogu djelovati zastrašujuće budućim mamama. Pročitajte što…

VIDEO: I muškarci mogu osjetiti bebu u trbuhu!

Dok dodiruju ženin trbuh muškarci donekle mogu osjetiti da se u njemu ljuljuška jedno živo…

Jesu li počeli pravi trudovi?

Porođajne trudove svaka žena osjeća drugačije i teško je predvidjeti, a pogotovo točno odrediti, kada…

Nacrtane čari trećeg tromjesečja

Line Severinsen, ilustratorica i mama dvoje djece iz Bergena u Norveškoj, napravila je niz jednostavnih,…