predležeća posteljica

Predležeća posteljica i abrupcija posteljice

Krvarenja u trudnoći koja su posljedica predležeće (nasjele) posljedice ili abrupcije (ljuštenja) posteljice vrlo su ozbiljna. Češći nadzor liječnika, mirovanje i carski rez najčešći su ishodi takvih komplikacija

"Vrlo opasna stanja, kako za majku tako i za dijete, jesu krvarenja do kojih dolazi zbog nisko nasjele posteljice, tj. posteljice koja prekriva ušće maternice (placenta previa). Riječ je o predležećoj posteljici jer je postavljena ispred česti ploda koja prva izlazi pri porođaju.
Uzrok opasnome krvarenju jest i prerano ljuštenje posteljice (abrupcija posteljice). Oba ova stanja mogu, ako se ne intervenira, ugroziti život djeteta, a majka može stradati zbog jakoga krvarenja iz otvorenih krvnih žila u slučaju predležeće posteljice ili zbog jakog krvarenja uzrokovanog promjenama u koagulacijskom sustavu u slučaju abrupcije.
Takva, životno opasna stanja događaju se uglavnom u trećem tromjesečju trudnoće ili prije porođaja. Valja napomenuti da postoje razni stupnjevi i predležeće posteljice i abrupcije posteljice. Ako su blago izražena, ta stanja ne zahtijevaju nikakav postupak, a porođaj završava normalno"
, kaže dr. Jasenka Grujić Koračin, specijalistica za ginekologiju i porodništvo.

Rizične skupine za pojavu ljuštenja posteljice jesu:

  • žene koje pate od dijabetesa
  • koje su imale velik broj porođaja
  • koje imaju veliku količinu plodove vode ili one s višeplodnom trudnoćom.
  • Rizična ponašanja u trudnoći kao što su pušenje, konzumiranje droga (svejedno kojih) i alkohola u velikim količinama također mogu uzrokovati ljuštenje posteljice.

Pregled kod ginekologa

Javljanje liječniku i pregled obavezni u slučaju krvarenja, pogotovo ako je do krvarenja došlo prvi put te ako trudnica još nije bila na pregledu, bez obzira na trajanje trudnoće. "Način pregleda ovisi o trajanju trudnoće, ali svakako uključuje ultrazvuk. Svako krvarenje u trudnoći zahtijeva ginekološko-opstetrički pregled, osobito ako se krvarenje događa prvi put. Nijedno krvarenje nije bezopasno, čak ni krvarenje koje prati upalu vrata maternice, jer takva upala može naposljetku prodrijeti i u unutrašnjost maternice te doći do ploda. Ne valja zanemariti ni krvarenja koja se javljaju nakon spolnog odnosa u trudnoći, iako takvo krvarenje (sukrvica), ako je trudnoća uredna i nema upale, prođe bez posljedica", objašnjava dr. Grujić Koračin.

A hitno javljanje na pregled može značiti život za majku i dijete čak i ako krvarenje u međuvremenu prestane. No dok krvarenje traje, bilo bi dobro da trudnica upotrebljava uloške i zapisuje o kakvom je krvarenju riječ (ružičasto, smeđe ili crveno, rijetko ili ono koje sadrži tkivo). Za vrijeme krvarenja nikako ne bi smjela upotrebljavati tampone ili se upuštati u spolni odnos. "Iskusan ginekolog uvijek ima na umu ona stanja koja mogu ugroziti i život majke usprkos oskudnom krvarenju. Takvo je stanje primjerice i izvanmaternična trudnoća gdje samo dovoljno rana intervencija (najčešće kirurška) spašava ženin život te može omogućiti ponovnu trudnoću. Dijagnostičkim ultrazvukom moguće je na vrijeme utvrditi i nisko nasjelu, tj. predležeću posteljicu ili posteljicu koja se počela ljuštiti prerano i tako odrediti postupke i način porođaja kako bi se sačuvao život djeteta i majke", naglašava dr. Grujić Koračin.

Ako se utvrdi da je riječ o krvarenju koje ne ugrožava plod i zdravlje trudnice, upute za daljnje ponašanje tijekom trudnoće ne moraju uključivati strogo mirovanje uz neprestano ležanje. Ipak, dr. Grujić Koračin ističe kako se u slučaju pojave krvarenja u trudnoći, čak i ako je trudnoća uredna, uvijek pametno pridržavati uputa o spolnoj apstinenciji i izbjegavanju teških tjelesnih napora.

Tekst: Zdravka Giba uz Grujić Koračin. dr. med., specijalistica za ginekologiju i porodništvo za časopis Moje dijete
Foto: Profimedia

Tagovi: ,

Vezano uz temu

krvarenje u trudnoći

Sve vrste krvarenja u trudnoći

Postoji čitav niz mogućih razloga zašto u trudnoći…

Pročitajte i:

Promjene u trudnoći: 8 simptoma na koje treba obratiti pažnju

U nekim trudnoćama se javljaju neočekivani simptomi, koji mogu djelovati zastrašujuće budućim mamama. Pročitajte što…

Zašto mi treba plan porođaja i kako ga napraviti?

Svaka trudnica više ili manje razmišlja o svom porođaju. Kako će on izgledati, hoće li…

VIDEO: I muškarci mogu osjetiti bebu u trbuhu!

Dok dodiruju ženin trbuh muškarci donekle mogu osjetiti da se u njemu ljuljuška jedno živo…

Jesu li počeli pravi trudovi?

Porođajne trudove svaka žena osjeća drugačije i teško je predvidjeti, a pogotovo točno odrediti, kada…