plan porođaja

Napravite svoj plan porođaja

Znate li kakav biste porođaj voljeli imati i vjerujete li da vam se može ispuniti? Sastavite uz našu pomoć svoj plan porođaja

Razdoblje trudnoće prepuno je pitanja i dvojbi, a jedna od njih odnosi se i na to trebate li napraviti svoj plan porođaja. Čak i ako još niste izabrali rodilište u kojem ćete roditi, baš ništa vas ne sprečava da, čitajući tekstove o porođaju, počnete razmišljati o tome kako biste voljeli da izgleda vaš porođaj. Mnogima će najvažnije biti da bude bezbolan, nekome da je prisutan partner, nekome da bude potpuno prirodan ili što prije gotov. Usporedno s proučavanjem raznih opcija i imajući na umu tijek vaše trudnoće, mijenjat će se i mogućnosti, no ako su praktički sve opcije otvorene, tko vam brani da svoj prvi plan napravite baš onako po svom guštu, pa čak i ako u sebi znate da nije realan s obzirom na uvjete u rodilištu.

Zar je takav grijeh maštati?
Imate devet mjeseci da svoj plan dovedete do oblika za koji vjerujete da je ostvariv, ako ništa ne krene po zlu pri samom porođaju. A s obzirom na to da je takvo što nemoguće 100 posto predvidjeti, ostavite mjesta i za fleksibilnost. Odlučujući o tome gdje ćete, s kim i na koji način rađati, već ste poslali poruku svojem djetetu koliko vam je važno i da ste sposobni za to preuzeti odgovornost.

Prigoda je to da s partnerom razgovarate o porođaju, smanjite strahove koji vam se vrte po glavi, učvrstite vezu i proučite gradivo koje će vam pomoći u donošenju odluka. Pisanje plana porođaja nije obvezno, ali može biti vrlo korisno, edukativno, poticajno i ispunjavajuće. Na taj ste način odlučili preuzeti vodeću ulogu u svojem porođaju, što će vam dati dodatnu snagu i samopouzdanje.

Kako sastaviti plan porođaja?
Nije toliko važan format plana, ali postoje korisni savjeti o tome kako da ga učinite što pristupačnijim medicinskom osoblju koje će ga čitati. Ako ste upoznati s mogućnostima pojedinog rodilišta, vjerojatno znate da vas često od realizacije vašeg plana porođaja dijeli tek dobra volja medicinskog osoblja u rodilištu i vaša dosljednost planu. Evo osnovnih pravila.

 • U planu izrazite želje za stvari za koje znate da su realno izvedive. Ako u rodilištu ne postoji mogućnosti za rooming-in, nećete ga uspjeti dobiti bez obzira na plan.
 • Ne zapisujte u plan stvari koje se u tom rodilištu ionako rutinski rade (npr. klistir, porođaj u ležećem položaju, praćenje djeteta CTG-om…)
 • Neka plan bude što kraći i precizniji. Ne bi trebao prelaziti jedan list papira, tj. dvije stranice jer će se osoblju već na početku to činiti previše komplicirano da zapamte i proučavaju… Dulju varijantu možete pisati za sebe i partnera koji će vas pratiti. Ako za to nastane potreba, on će tako lakše moći braniti vaše stajalište.
 • Budite fleksibilni i koristite se rečenicama poput: "Dok nema simptoma da smo beba i ja ugroženi…", "Ako okolnosti dopuštaju…", "Ako porođaj teče bez komplikacija…" i sl. Isključivost je vrlo riskantna i katkad može ozbiljno zakomplicirati porođaj. Zato budite svjesni u kojim točno stvarima možete biti ustrajni, a u kojima trebate popustiti. Dopustite liječnicima da daju svoje argumente prije nego što potpuno odbijete njihov prijedlog.
 • Rečenice oblikujte kao želje, a ne naredbe. Koristite se rečenicama poput: "Željela bih da nam omogućite…", "Molim vas da…", "Voljeli bismo…" Bolje je da onaj tko čita vaš plan osjeti prijateljski ton, a ne pritisak i vrijeđanje svojeg posla.
 • Sastavljajte kratke i nedvosmislene rečenice kako ne bi nastao nesporazum. Najbolje je ako plan možete natipkati na računalu čitljivim i dovoljno velikim slovima kako vaš rukopis ne bi postao kamen spoticanja za ostvarenje plana. Isprintajte nekoliko primjeraka kako se ne bi dogodilo da se plan zagubi.
 • Budite što precizniji u iznošenju želja i dodajte alternativne želje ako prvotne iz realnih razloga ne budu ostvarive: "Ako prirodni porođaj nikako ne bude moguć, te završim na carskom rezu, voljela bih spinalnu umjesto opće anestezije."
 • Držite se želja koje su uistinu važne za sretan ishod porođaja. Postavite si više puta pitanje: koliko mi je to uistinu potrebno i važno? Ako se raspišete o najrazličitijim željama koje se odnose na odjeću koju ćete nositi, tko će vam nakon porođaja dolaziti u posjet, što ćete piti i sl., možda vas neće shvatiti tako ozbiljno jer rodilište nije hotel da sve bude po narudžbi. Iako se ne bismo žalili da je tako i bilo bi lijepo kad bismo zaista bez ustručavanja mogli zapisati sve svoje želje. Svako rodilište ima svoja pravila, koja su smišljena s razlogom i treba pokazati dobru volju te ih prihvatiti ako vam nisu od presudnog značenja. Ako sami pokažete želju za kompromisom, i osoblje će spremnije poštovati vaše želje.
 • Ovlastite svojeg supruga ili pratnju da preuzme odgovornost za donošenje odluka umjesto vas u slučaju da vi ne budete pri svijesti, i to spomenite u planu.
 • Konzultirajte se o svojim željama s liječnikom u rodilištu kod kojeg ste dolazili na pregled, barem u zadnjem mjesecu trudnoće, i poslušajte njegovo mišljenje. Nemojte se obeshrabriti ako loše reagira zbog toga, možda promijeni reakciju kad vidi da ste vrlo ozbiljni i sigurni u sebe što se tiče provedbe plana. Ako nikako niste zadovoljni liječnikom kod kojeg ste završili, pitajte u rodilištu možete li razgovarati s nekim drugim liječnikom koji ima nešto fleksibilniji pogled na porođaj.
 • Pisanje plana porođaja detaljnije možete proučiti u knjizi Pripremite se za porođaj dr. Marsdena Wagnera (izdavač Ostvarenje), u kojoj su potanko objašnjeni argumenti za i protiv svih postupaka koji se tiču porođaja. Mi vam donosimo jedan primjer mogućeg plana porođaja koji vam može poslužiti kao vodič za pisanje vlastitog.
 • Čak ako nitko i ne pročita osobito detaljno vaše želje, znaju da taj plan postoji, a vi ga znate napamet. Sve što trebate napraviti jest ponavljati svoje želje koliko je god potrebno. Bit će vam lakše ako s vama bude partner i podupire vas u tome. Budite sigurni da on neće u jednom trenutku stati na stranu liječnika samo zato što nije upoznat što se točno događa tijekom porođaja. Zajedno se informirajte o svemu na tečaju za trudnice ili iz literature.

Reakcije medicinskog osoblja
Kako će reagirati medicinske sestre, opstetričar i drugi kad im uz svoju dokumentaciju priložite plan porođaja, teško je reći. Ovisi o rodilištu i pojedincima. Dugo već godina rade na svoj način i nitko im se nije upletao u to kako rade pa nije teško pretpostaviti da baš neće biti presretni.
No to ne znači da treba odustati. Gledat će vas drukčije, no ne nužno u negativnom smislu. Negdje između cinizma i prigovaranja, sigurni smo da postoji i poveća doza poštovanja koju će pokazati prema vama zato što znate što želite i ne želite se podrediti sustavu. Naravno, sve dok to ne ugrožava vaše i djetetovo zdravlje i njihovu odgovornost.

Možda ćete na kraju od svojeg liječnika primiti čestitke za hrabrost. A što je najvažnije, pomaknut ćete barem jednu malu ciglu, koja će pomoći sljedećoj rodilji da lakše ostvari svoj plan porođaja. A tako će s vremenom i čitavo medicinsko osoblje vjerojatno uvidjeti kako je ugodno asistirati na porođaju žene s kojom imaju potpuno prijateljski odnos i koja se zbog njihove suradnje osjeća zadovoljno i opuštenije. Osim toga, shvatit će da zbog toga porođaj protječe mnogo lakše i prirodnije.

Tekst: Ivančica Tarade
Foto: Thinkstock

Tagovi:

Vezano uz temu

obitelj kostelić

Stigle prinove u obitelj Kostelić!

Tata Ivica Kostelić zbog situacije s koronavirusom nije…

Rodila Ella Dvornik! Iznenadit će vas ime djeteta

Čestitke Elli i njezinom suprugu Charlesu Pearceu!

18 savjeta za manje bolan porođaj

Ne dopustite da vam tijekom cijele trudnoće iz…

Afirmacije za osnaživanje rodilja

Bez obzira na to koliko se pripremate na…

Pročitajte i:

Promjene u trudnoći: 8 simptoma na koje treba obratiti pažnju

U nekim trudnoćama se javljaju neočekivani simptomi, koji mogu djelovati zastrašujuće budućim mamama. Pročitajte što…

Zašto mi treba plan porođaja i kako ga napraviti?

Svaka trudnica više ili manje razmišlja o svom porođaju. Kako će on izgledati, hoće li…

VIDEO: I muškarci mogu osjetiti bebu u trbuhu!

Dok dodiruju ženin trbuh muškarci donekle mogu osjetiti da se u njemu ljuljuška jedno živo…

Jesu li počeli pravi trudovi?

Porođajne trudove svaka žena osjeća drugačije i teško je predvidjeti, a pogotovo točno odrediti, kada…