plan porođaja

Napravite svoj plan porođaja

Znate li kakav biste porođaj voljeli imati i vjerujete li da vam se može ispuniti? Sastavite uz našu pomoć svoj plan porođaja

Razdoblje trudnoće prepuno je pitanja i dvojbi, a jedna od njih odnosi se i na to trebate li napraviti svoj plan porođaja. Čak i ako još niste izabrali rodilište u kojem ćete roditi, baš ništa vas ne sprečava da, čitajući tekstove o porođaju, počnete razmišljati o tome kako biste voljeli da izgleda vaš porođaj. Mnogima će najvažnije biti da bude bezbolan, nekome da je prisutan partner, nekome da bude potpuno prirodan ili što prije gotov. Usporedno s proučavanjem raznih opcija i imajući na umu tijek vaše trudnoće, mijenjat će se i mogućnosti, no ako su praktički sve opcije otvorene, tko vam brani da svoj prvi plan napravite baš onako po svom guštu, pa čak i ako u sebi znate da nije realan s obzirom na uvjete u rodilištu.

Zar je takav grijeh maštati?
Imate devet mjeseci da svoj plan dovedete do oblika za koji vjerujete da je ostvariv, ako ništa ne krene po zlu pri samom porođaju. A s obzirom na to da je takvo što nemoguće 100 posto predvidjeti, ostavite mjesta i za fleksibilnost. Odlučujući o tome gdje ćete, s kim i na koji način rađati, već ste poslali poruku svojem djetetu koliko vam je važno i da ste sposobni za to preuzeti odgovornost.

Prigoda je to da s partnerom razgovarate o porođaju, smanjite strahove koji vam se vrte po glavi, učvrstite vezu i proučite gradivo koje će vam pomoći u donošenju odluka. Pisanje plana porođaja nije obvezno, ali može biti vrlo korisno, edukativno, poticajno i ispunjavajuće. Na taj ste način odlučili preuzeti vodeću ulogu u svojem porođaju, što će vam dati dodatnu snagu i samopouzdanje.

Kako sastaviti plan porođaja?
Nije toliko važan format plana, ali postoje korisni savjeti o tome kako da ga učinite što pristupačnijim medicinskom osoblju koje će ga čitati. Ako ste upoznati s mogućnostima pojedinog rodilišta, vjerojatno znate da vas često od realizacije vašeg plana porođaja dijeli tek dobra volja medicinskog osoblja u rodilištu i vaša dosljednost planu. Evo osnovnih pravila.

 • U planu izrazite želje za stvari za koje znate da su realno izvedive. Ako u rodilištu ne postoji mogućnosti za rooming-in, nećete ga uspjeti dobiti bez obzira na plan.
 • Ne zapisujte u plan stvari koje se u tom rodilištu ionako rutinski rade (npr. klistir, porođaj u ležećem položaju, praćenje djeteta CTG-om…)
 • Neka plan bude što kraći i precizniji. Ne bi trebao prelaziti jedan list papira, tj. dvije stranice jer će se osoblju već na početku to činiti previše komplicirano da zapamte i proučavaju… Dulju varijantu možete pisati za sebe i partnera koji će vas pratiti. Ako za to nastane potreba, on će tako lakše moći braniti vaše stajalište.
 • Budite fleksibilni i koristite se rečenicama poput: "Dok nema simptoma da smo beba i ja ugroženi…", "Ako okolnosti dopuštaju…", "Ako porođaj teče bez komplikacija…" i sl. Isključivost je vrlo riskantna i katkad može ozbiljno zakomplicirati porođaj. Zato budite svjesni u kojim točno stvarima možete biti ustrajni, a u kojima trebate popustiti. Dopustite liječnicima da daju svoje argumente prije nego što potpuno odbijete njihov prijedlog.
 • Rečenice oblikujte kao želje, a ne naredbe. Koristite se rečenicama poput: "Željela bih da nam omogućite…", "Molim vas da…", "Voljeli bismo…" Bolje je da onaj tko čita vaš plan osjeti prijateljski ton, a ne pritisak i vrijeđanje svojeg posla.
 • Sastavljajte kratke i nedvosmislene rečenice kako ne bi nastao nesporazum. Najbolje je ako plan možete natipkati na računalu čitljivim i dovoljno velikim slovima kako vaš rukopis ne bi postao kamen spoticanja za ostvarenje plana. Isprintajte nekoliko primjeraka kako se ne bi dogodilo da se plan zagubi.
 • Budite što precizniji u iznošenju želja i dodajte alternativne želje ako prvotne iz realnih razloga ne budu ostvarive: "Ako prirodni porođaj nikako ne bude moguć, te završim na carskom rezu, voljela bih spinalnu umjesto opće anestezije."
 • Držite se želja koje su uistinu važne za sretan ishod porođaja. Postavite si više puta pitanje: koliko mi je to uistinu potrebno i važno? Ako se raspišete o najrazličitijim željama koje se odnose na odjeću koju ćete nositi, tko će vam nakon porođaja dolaziti u posjet, što ćete piti i sl., možda vas neće shvatiti tako ozbiljno jer rodilište nije hotel da sve bude po narudžbi. Iako se ne bismo žalili da je tako i bilo bi lijepo kad bismo zaista bez ustručavanja mogli zapisati sve svoje želje. Svako rodilište ima svoja pravila, koja su smišljena s razlogom i treba pokazati dobru volju te ih prihvatiti ako vam nisu od presudnog značenja. Ako sami pokažete želju za kompromisom, i osoblje će spremnije poštovati vaše želje.
 • Ovlastite svojeg supruga ili pratnju da preuzme odgovornost za donošenje odluka umjesto vas u slučaju da vi ne budete pri svijesti, i to spomenite u planu.
 • Konzultirajte se o svojim željama s liječnikom u rodilištu kod kojeg ste dolazili na pregled, barem u zadnjem mjesecu trudnoće, i poslušajte njegovo mišljenje. Nemojte se obeshrabriti ako loše reagira zbog toga, možda promijeni reakciju kad vidi da ste vrlo ozbiljni i sigurni u sebe što se tiče provedbe plana. Ako nikako niste zadovoljni liječnikom kod kojeg ste završili, pitajte u rodilištu možete li razgovarati s nekim drugim liječnikom koji ima nešto fleksibilniji pogled na porođaj.
 • Pisanje plana porođaja detaljnije možete proučiti u knjizi Pripremite se za porođaj dr. Marsdena Wagnera (izdavač Ostvarenje), u kojoj su potanko objašnjeni argumenti za i protiv svih postupaka koji se tiču porođaja. Mi vam donosimo jedan primjer mogućeg plana porođaja koji vam može poslužiti kao vodič za pisanje vlastitog.
 • Čak ako nitko i ne pročita osobito detaljno vaše želje, znaju da taj plan postoji, a vi ga znate napamet. Sve što trebate napraviti jest ponavljati svoje želje koliko je god potrebno. Bit će vam lakše ako s vama bude partner i podupire vas u tome. Budite sigurni da on neće u jednom trenutku stati na stranu liječnika samo zato što nije upoznat što se točno događa tijekom porođaja. Zajedno se informirajte o svemu na tečaju za trudnice ili iz literature.

Reakcije medicinskog osoblja
Kako će reagirati medicinske sestre, opstetričar i drugi kad im uz svoju dokumentaciju priložite plan porođaja, teško je reći. Ovisi o rodilištu i pojedincima. Dugo već godina rade na svoj način i nitko im se nije upletao u to kako rade pa nije teško pretpostaviti da baš neće biti presretni.
No to ne znači da treba odustati. Gledat će vas drukčije, no ne nužno u negativnom smislu. Negdje između cinizma i prigovaranja, sigurni smo da postoji i poveća doza poštovanja koju će pokazati prema vama zato što znate što želite i ne želite se podrediti sustavu. Naravno, sve dok to ne ugrožava vaše i djetetovo zdravlje i njihovu odgovornost.

Možda ćete na kraju od svojeg liječnika primiti čestitke za hrabrost. A što je najvažnije, pomaknut ćete barem jednu malu ciglu, koja će pomoći sljedećoj rodilji da lakše ostvari svoj plan porođaja. A tako će s vremenom i čitavo medicinsko osoblje vjerojatno uvidjeti kako je ugodno asistirati na porođaju žene s kojom imaju potpuno prijateljski odnos i koja se zbog njihove suradnje osjeća zadovoljno i opuštenije. Osim toga, shvatit će da zbog toga porođaj protječe mnogo lakše i prirodnije.

Tekst: Ivančica Tarade
Foto: Thinkstock

Tagovi:

Vezano uz temu

porod

Dan koji ste čekali: Koje su faze poroda i koliko dugo traju trudovi?

Bliži se najvažniji događaj u vašem životu, a…

beba se rukuje

Luda priča s poroda: 'Moj sin se rukovao s liječnikom!'

Tko ne voli čuti neku smiješnu i čudnu…

Pročitajte i:

Promjene u trudnoći: 8 simptoma na koje treba obratiti pažnju

U nekim trudnoćama se javljaju neočekivani simptomi, koji mogu djelovati zastrašujuće budućim mamama. Pročitajte što…

Zašto mi treba plan porođaja i kako ga napraviti?

Svaka trudnica više ili manje razmišlja o svom porođaju. Kako će on izgledati, hoće li…

VIDEO: I muškarci mogu osjetiti bebu u trbuhu!

Dok dodiruju ženin trbuh muškarci donekle mogu osjetiti da se u njemu ljuljuška jedno živo…

Jesu li počeli pravi trudovi?

Porođajne trudove svaka žena osjeća drugačije i teško je predvidjeti, a pogotovo točno odrediti, kada…