obitelj

Beba samo što nije stigla!

Bliži se termin porođaja i jedva čekate da ugledate svoju bebicu. Strpite se još samo malo.

Konačno! Kod kuće ste i samo vas mjesec dana dijeli od porođaja i dana kada ćete svoju bebicu držati u naručju. Već sada znate da tada više ništa neće biti kao prije. U biti, stvari se već sada mijenjaju. Naime, zadnji tjedni trudnoće izgledaju drukčije, a i vi se osjećate drukčije.

Što se događa s mojim tijelom?
Vaše je dijete već dobro razvijeno i brzo dobiva masu. To može prouzročiti bolove u leđima, a primjećujete i da se umarate lakše nego inače. Lagane vježbe poput šetnje, plivanja ili vježbi istezanja opustit će umorne mišiće. Neke žene osjećaju i bolove u predjelu maternice. Uzrok je tomu opuštanje ligamenata koji se pripremaju za porođaj. Katkad će vam čak i hodanje biti neugodno. Stoga nosite cipele u kojima se osjećate udobno.

Vaša će se beba uskoro roditi, pa biste trebali iskoristiti svaki slobodan trenutak da se odmorite. Spavanje će vam se činiti nešto teže posljednjih dana, no pokušajte se odmoriti i tijekom dana ili se barem opustiti s nogama povišenima u odnosu na ostatak tijela.

Beba se spušta
U zadnjim mjesecima trudnoće beba se spušta u zdjelicu, obično glavom prema dolje. Kada se spusti, manje ćete pritiska osjećati u gornjem dijelu tijela. Manje žgaravice i gubitka daha. U isto vrijeme pritisak prema dolje može značiti bol u preponama, više odlazaka na zahod, a možda vam se čak pojave hemoroidi ili vene. Ipak, pokušajte se opustiti. Uživajte u toplim kupkama i odmarajte se.
Kako beba ima manje mjesta u maternici, primijetit ćete i manje njezinih pokreta. No ako vam se čini da je tih pokreta sada znatno manje nego prije, obratite se svojem liječniku.

Kako s poslom?
Odlazak na rodiljski dopust, kada i kako, odluka je svake žene. No pripazite da ne pretjerujete s poslom i ne umarate se. Budite fleksibilni.

Veselite li se porođaju?
Ako još niste spakirali torbu za rodilište, sada je pravo vrijeme. Saznajte što je najprikladnije ponijeti u rodilište. Raspitajte se kod liječnika, na trudničkom tečaju ili kod prijateljice koja je rodila u rodilištu u kojem i vi planirate roditi.
A kako se bliži veliki dan, možete se pitati što očekivati. Kako će porođaj početi i kako ćete se vi nositi sa situacijom?
Vaše se tijelo svih devet mjeseci priprema za porođaj. Vaš je cerviks, primjerice, postao mekši, skraćuje se i polako otvara. Također, snažnije Braxton-Hicksonove kontrakcije mogu upozoravati na to da je porođaj sve bliže.
Buduće se majke pribojavaju kako će se pojaviti u bolnici, a zatim biti poslane doma s "lažnim trudovima". Ne brinite se. Bolničko osoblje naviknulo se na takve situacije. Oni shvaćaju da s prvim djetetom jednostavno ne znate što očekivati te da vam tijelo može davati "lažne" znakove porođaja.

Termin porođaja
Većina žena svoj termin porođaja smatra veoma važnim datumom. No ne brinite se ako dođete do termina, a ništa se ne dogodi. Naime, termin porođaja jednostavna je računica, 40 tjedana od prvoga dana zadnje mjesečnice. Većina se beba rodi tjedan prije ili tjedan nakon liječničkog termina porođaja. Nakon 41. tjedna možda će vam preporučiti inducirani porođaj. No prije toga porazgovarajte s liječnikom o rizicima i prednostima takvog porođaja i budite sigurni da razumijete sve opcije koje vam se nude.

Tekst: Iva Stilinović
Foto: Thinkstock

Tagovi:

Vezano uz temu

prijateljice

Male neugodnosti koje bi vas mogle snaći u trudnoći

Ovo su samo neka neugodna iskustva koja bi…

bliži se termin porođaja

Bliži se termin porođaja - Prepoznajte znakove bebina dolaska!

Ako ste blizu termina, zasigurno se pitate kada…

Pročitajte i:

Promjene u trudnoći: 8 simptoma na koje treba obratiti pažnju

U nekim trudnoćama se javljaju neočekivani simptomi, koji mogu djelovati zastrašujuće budućim mamama. Pročitajte što…

Zašto mi treba plan porođaja i kako ga napraviti?

Svaka trudnica više ili manje razmišlja o svom porođaju. Kako će on izgledati, hoće li…

VIDEO: I muškarci mogu osjetiti bebu u trbuhu!

Dok dodiruju ženin trbuh muškarci donekle mogu osjetiti da se u njemu ljuljuška jedno živo…

Jesu li počeli pravi trudovi?

Porođajne trudove svaka žena osjeća drugačije i teško je predvidjeti, a pogotovo točno odrediti, kada…