Oticanje nogu u trudnoći izazvano je nakupljanjem vode u donjim ekstremitetima. Taj simptom je posljedica očekivanih promjena, povećanja težine tijela i promjene u cirkulaciji tijekom trudnoće. Donosimo savjete kako se lakše nositi s oticanjem nogu.

Savjeti za prevenciju oticanja:

  • Tijekom dana napravite stanku, lezite i podignite noge u razini srca
  • Lagano masirajte otečena područja
  • Izbjegavajte sve što može ugroziti dobru cirkulaciju (križanje nogu, uske cipele, čarape…)
“Limfna drenaža djelotvorna je kod oticanja nogu jer tjera limfu naprijed, a voda se razgrađuje i ne zaustavlja se u zglobovima”, govori Jasna Kozlinger, vlasnica kozmetičkog salona. Vene se ne smiju masirati

Čest je slučaj da u trudnoći pucaju kapilare na nogama te nastaju proširene vene. Zbog hormonalnih promjena smanjuje se čvrstoća vena pa se kod mnogih žena javljaju proširene vene. Za prevenciju proširenih vena koristit će dobra stimulacija cirkulacije.

Lagane vježbe za cirkulaciju preporučit će vam vaš liječnik. “Vene se ne smiju masirati. Za proširene vene postoje gelovi koji djeluju tako da ublažuju postojeće stanje i sprečavaju njihov nastanak. Kod proširenih vena i pucanja kapilara riječ je o slaboj elastičnosti krvnih žila i to se u načelu rješava kod dermatologa. Kada se vidljive kapilare maknu, vrlo se brzo javljaju nove i tko je sklon tome, može ih samo ublažiti i kontrolirati”, priča Jasna Kozlinger te dodaje da nikakvi agresivni tretmani protiv celulita ne dolaze u obzir, pa čak ni kreme jer sve supstancije ulaze u krvotok, što može biti štetno za plod.

Foto: Thinkstock