Masaža međice

Jedan od dobrih načina da prvorotkinja pokuša izbjeći epiziotomiju ili razdor međice jest prakticiranje masaže međice tijekom trudnoće

Masaža međice, osim što postupno rasteže i opušta međicu, privikava ženu i na osjećaj zatezanja mišića izlaznog dijela porođajnog kanala, što joj poslije olakšava sam porođaj. Izvodi se s navršena 34 tjedna trudnoće.

 

Upute prije izvođenja masaže

Prije masaže potrebno je skratiti nokte i oprati ruke te ih obrisati papirnatim ubrusom. Također je potrebno pripremiti ulje za međicu. Ulja koja su namijenjena upravo za međicu nema u Hrvatskoj, ali kao alternativa se može koristiti neko neutralno ulje, bademovo ulje, ulje od arnike i sl. Kao alternativa može vam poslužiti i vodeni lubrikant.

 

Procedura masaže

  • Zauzmite polusjedeći položaj s raširenim nogama i pokušajte se opustiti. Možete se služiti ogledalom kako biste bolje vidjeli međicu.

  • Masaža počinje tako da palce stavite tri do četiri centimetra u vaginu i međicu širite na stranu nadolje prema rektumu sve dok ne osjetite peckanje.

  • U tom se položaju zaustavite dok peckanje ne prestane za nekoliko minuta, a zatim nastavite nježno masirati u smjeru gore-dolje.

  • Palcima poput udice lagano vucite tkivo prema gore kao što će to činiti djetetova glavica tijekom izgona. Izbjegavajte područje oko ušća maternice.

  • Proceduru završite jednominutnom laganom masažom cijeloga tkiva. Cijela masaža obavlja se nježnim pokretima kako bi se izbjegle ogrebotine. Međicu možete masirati tri do četiri puta na tjedan po četiri minute ili čak svaki dan.

 

 

Potreba za epiziotomijom smanjuje se za nekih 15-ak posto ako je žena u trudnoći masirala međicu.

 

Tekst: Ivančica Tarade

Foto: Thinkstock

Tagovi:

Vezano uz temu

Izbjegnite epiziotomiju

Moguće je izbjeći ovaj kirurški zahvat koji se…

Pročitajte i:

Promjene u trudnoći: 8 simptoma na koje treba obratiti pažnju

U nekim trudnoćama se javljaju neočekivani simptomi, koji mogu djelovati zastrašujuće budućim mamama. Pročitajte što…

Zašto mi treba plan porođaja i kako ga napraviti?

Svaka trudnica više ili manje razmišlja o svom porođaju. Kako će on izgledati, hoće li…

VIDEO: I muškarci mogu osjetiti bebu u trbuhu!

Dok dodiruju ženin trbuh muškarci donekle mogu osjetiti da se u njemu ljuljuška jedno živo…

Jesu li počeli pravi trudovi?

Porođajne trudove svaka žena osjeća drugačije i teško je predvidjeti, a pogotovo točno odrediti, kada…