Posljednje tromjesečje trudnoće najbogatije je na području snova. I dok neke žene imaju ugodne i vesele snove u tom razdoblju, često se tada izražava sva zabrinutost i agresivnost koja se krije duboko u nama. Stoga ne čudi što su noćne more sve učestalije.

Teme u noćnim morama

Snovi o porođaju, bebi i majčinstvu normalni su u trudnoći i odraz su strahova od nepoznatog. Naime, mnoge buduće mame boje se porođaja, bore se sa strahom od bolova, nepredviđenih komplikacija, strahuju da će dijete trpjeti, ali se boje i onog što slijedi nakon porođaja. Hoću li biti dobra mama? Kako će dijete utjecati na moj odnos s partnerom? Hoću li uspjeti povratiti svoju tjelesnu figuru? Stoga mnoge žene sanjaju da im je beba ispala iz ruku, da su je ozlijedile ili pak da su rodile neobično malu bebu, deformiranu, mrtvu, slijepu, gluhu ili ozlijeđenu.

Takvi su snovi samo način otpuštanja prevelikih briga koje majke imaju za svoje nerođeno dijete. Iako je žena sretna, trudnoća može potaknuti osjećaj nesigurnosti.

Sve je to normalno Iako uznemiruju, loši su snovi normalna pojava i mogu biti dobar predznak. Istraživanje je čak I budući tate imaju noćne more! Strahovi budućeg tate također se često očituju u neobičnim snovima. Oni mogu biti povezani s novčanim problemima, brigom o zaštiti obitelji, osjećajem da je izostavljen... pokazalo da žene koje često imaju intenzivne noćne more o porođaju, brže i lakše prebrode sam taj događaj. Vjeruje se da te žene uvježbavaju porođaj u snovima i nauče ovladati situacijom pa ga stoga bolje “odrade” u stvarnosti. Osim toga, snovi u kojima trudnica osjeća zabrinutost u velikoj mjeri otpuštaju napetost i strah, pa je majka opuštenija za vrijeme porođaja.

Snovi mogu biti poruke

Ipak, noćne more mogu izazvati nemir kod trudnice. Upozorenja u obliku snova ne treba zanemariti, posebno ako se isti san stalno ponavlja. Razgovarajte o tome s liječnikom. Katkad nesvjesni um trudnice može snovima upozoriti na biokemijske nepravilnosti, abnormalnosti tkiva i sl. Dobro je zapamtiti ili zapisati što više detalja iz snova odmah nakon buđenja, dok su još svježi. Posebno obratite pozornost na to kako ste se osjećali tijekom sna. Uplašeno? Zbunjeno? Nemoćno?

Pravo značenje snova temelji se na emotivnim reakcijama prije nego na sadržaju sna. Pokušajte razmisliti što je iz vašega budnog života moglo potaknuti takve osjećaje u snu. Moguće je da ćete na taj način brže i bolje riješiti problem, a katkad nam san donese i samo rješenje.

Tekst: Rahela Filip

Foto: Thinkstock