Dijete otvara oči dok je u trbuhu i vidi obrise. Također gutanjem plodove vode već u trbuhu može zavoljeti slatko

Razvoj očne jabučice završava u sedmom mjesecu trudnoće i tada dijete prvi put otvara oči. Od tog trenutka može i vidjeti. Doduše, ne puno toga jer se nalazi u trbuhu i vid nije bistar, ali zasigurno vidi i reagira na promjene svjetlosti, primjerice kad mama izađe iz kuće van na sunce ili se odjednom približi svjetiljci.

Ovaj osjet kao i osjet okusa će se prirodno stimulirati, posebice ako ste ljetna trudnica. Zimske trudnice mogu paliti više svjetla u kući kako bi nadoknadile stimulaciju svjetlošću za tmurnog vremena.

Šećeri ulaze i u plodovu vodu i beba ih osjeća svojim okusnim pupoljcima

I osjet okusa je prisutan već od trećeg mjeseca trudnoće. Naime, iako hrana u djetetov organizam ulazi putem pupkovine, u njegovim izlučevinama iz kože ili mokraćnog mjehura u plodovu vodu ulazi dio okusa i aroma (začina, šećera...).

A bebe su posebno sklone slatkom. Na veće količine slatkog u plodovoj vodi bebe energičnije otvaraju usta, gutajući dio plodove vode. Želite li na zdrav način stimulirati djetetov osjet okusa u trudnoći, jedite puno svježeg voća. Ono je prepuno zdravih voćnih šećera i tekućine što i majci i djetetu može samo goditi za vrućih ljetnih dana.

Kako i u kojem mjesecu stimulirati razvoj osjetila bebe u trbuhu?

Rani razvoj osjeta dodira

Aktivnost i razvoj osjeta pokreta i ravnoteže

Beba u trbuhu sluša zvukove majčina tijela

Kada stimulirati bebu u trbuhu?

Komunikacija s bebom u trbuhu

Foto: Thinkstock