Kod kuće ste i samo vas mjesec dana dijeli od porođaja. I već sada znate da kada se to dogodi, više ništa neće biti kao prije. U biti, stvari se već sada mijenjaju. Naime, već ovi zadnji tjedni trudnoće izgledaju drugačije, a i vi se osjećate drugačije.

Što se događa s mojim tijelom?

Vaše je dijete već do kraja razvijeno i brzo dobiva na težini. Djetetova težina može prouzročiti bolove u leđima, a primjećujete i da se lakše umarate nego inače. Lagane vježbe poput šetnje, plivanja ili vježbi istezanja opustit će umorne mišiće. Neke žene osjećaju i bolove u predjelu maternice.

Razlog tomu jest opuštanje ligamenata koji se pripremaju za porođaj. Katkad će vam čak i hodanje biti neugodno. Stoga nosite cipele u kojima se osjećate udobno.

Vaša će se beba uskoro roditi pa biste trebali iskoristiti svaki slobodan trenutak da se odmorite. Spavanje će vam se činiti nešto teže posljednjih dana, no pokušajte se odmoriti i po danu ili se barem opustiti s nogama povišenijim od tijela.

Beba se "spušta" Zadnje mjesece trudnoće beba se "spušta" u zdjelicu, obično glavom prema dolje. Jednom kada se beba spusti, manje ćete pritiska imati u gornjem dijelu tijela. Manje žgaravice i gubitka daha. U isto vrijeme pritisak prema dolje može značiti bol u preponama, više odlazaka na zahod, možda vam se čak pojave hemoroidi ili vene. Ipak, pokušajte se opustiti. Uživajte u toplim kupkama i odmarajte se.

Kako beba ima manje mjesta u maternici, primijetit ćete i manje njezinih pokreta. No, ako vam se čini da je znatna razlika u pokretima sada i prije, obratite se svojem liječniku.

Veselite li se porođaju?

Ako još niste spakirali torbu za rodilište, sada je pravo vrijeme. Saznajte što je najprikladnije da ponesete u rodilište. Raspitajte se kod vašeg liječnika, na trudničkom tečaju, kod prijateljice koja je rodila u rodilištu u kojem i vi planirate roditi. Popis stvari za rodilište na našem portalu možda vam također može malo pomoći.

A kako se bliži veliki dan, možete se pitati što očekivati. Kako će porođaj početi i kako ćete se vi nositi sa situacijom? Vaše se tijelo svih devet mjeseci priprema za porođaj. Vaš je cerviks, primjerice, postao mekši, skraćuje se i polako otvara. Također snažnije Braxton-Hicksonove kontrakcije mogu upozoravati na to da je porođaj sve bliže.

Mnogi parovi se pribojavaju kako će se pojaviti u bolnici, a zatim biti poslani doma s "lažnim trudovima". Ne brinite se. Bolničko osoblje naviknulo se na takve situacije. Oni shvaćaju da s prvim djetetom vi jednostavno ne znate što očekivati te da vam vaše tijelo može davati "lažne" znakove porođaja.

Kako se ponašati?

  • Jedite nekoliko laganih obroka na dan. Na taj ćete način i vi i vaša beba lakše "otopiti" kalorije;

  • Ako imate osjećaj da nešto nije u redu, zovite liječnika;

  • Prihvatite svaku pomoć koja vam se nudi i nemojte se sramiti upitati za pomoć;

  • Ako osjećate mučninu, oticanje i bolove, nazovite svojega liječnika;

  • Ako imate bolne kontrakcije i ne možete sjediti ili disati, zovite liječnika.

Termin porođaja

Većina žena smatra svoj termin porođaja vrlo bitnim datumom. No, ne brinite se ako dođete do termina, a ništa se ne dogodi. Vaš termin porođaja jednostavna je računica, 40 tjedana od prvoga dana zadnje mjesečnice. Većina se beba rodi tjedan prije ili tjedan poslije liječničkog termina porođaja. Nakon 41. tjedna možda će vam preporučiti inducirani porođaj. No, prije toga porazgovarajte s liječnikom o rizicima i prednostima takvog porođaja i budite sigurni da razumijete sve opcije koje vam se nude.