Mirovanje u trudnoći

Mirovanje u trudnoći prijeko je potrebno kada postoji opasnost od spontanog pobačaja, prijevremenog porođaja ili zastoja u rastu djeteta.

Zašto žena u tom slučaju treba ležati? Ležanjem se ublažava pritisak na ušće maternice i smanjuje se mogućnost da se maternica, potaknuta pritiskom bebe, počne prijevremeno stezati. U ležećem položaju povećava se opskrba posteljice i ploda krvlju, a time i kisikom i hranjivim tvarima. Rizici od preuranjenog porođaja smanjuju se redovitim ginekološkim pregledima. Što se prije uoče nepravilnosti, manji je rizik za dijete. O kojim nepravilnostima govorimo?

Anomalije maternice

Većina žena s anomalijama u građi maternice je plodna, ali je sklonija spontanom pobačaju u prvom tromjesečju trudnoće, pa i poslije. Osim toga, dijete može dospjeti u neuobičajen položaj ili, pak, usporeno rasti zbog nedovoljnog prostora u maternici. Zbog smanjene mišićne mase maternica ne može izdržati težinu djeteta ili pri porođaju ne dolazi do dovoljno jakih kontrakcija pri istiskivanju.

Upalni procesi

Organizam je tijekom trudnoće skloniji infekcijama. Redovitim uzimanjem briseva iz rodnice i s grlića maternice prati se vaginalna flora te se na vrijeme mogu uočiti upalni procesi. O vrsti infekcije, njezinoj jačini i gestacijskoj dobi fetusa ovisi koliko je ona opasna za majku i dijete. Infekcije se obično, uz preporučeno mirovanje, uspješno tretiraju lijekovima.

EPHgestoza

EPHgestoza naziv je za sindrom, odnosno za skup simptoma u trudnoći, kao što su oticanje tkiva zbog nakupljanja tekućine, nakupljanje proteina u urinu i povišeni krvni tlak. Ovaj se sindrom javlja tek nakon 24. tjedna trudnoće, a dijeli se prema simptomima, patogenezi i popratnim bolestima.

Preeklampsija označava pojavu povišenoga krvnog tlaka i proteinuriju, a eklampsija označava pojave konvulzija (grčeva) u trudnoći, što je opasno, ali rijetko stanje. Sva ova stanja zajedno nazivamo akutna toksemija. To je obično privremena pojava u trudnoći koja prolazi nakon što žena rodi. Ležanje pridonosi boljem radu srca i bubrega, čime se sprječava ishemija ploda.

Predležeća posteljica

Placenta praevia naziv je za nepravilno smještenu posteljicu koja djelomice ili potpuno zatvara grlić maternice. Normalni položaj posteljice u poodmakloj trudnoći nalazi se u području fundusa maternice, odnosno njezina gornjeg dijela. Krvarenje nakon 20. tjedna trudnoće obično upućuje na predležeću posteljicu ili njezino odljuštenje.

Predležeća posteljica mnogo se češće pojavljuje u onih žena koje su imale oštećenja stijenke maternice (zbog porođaja carskim rezom, pobačaja ili operativnih zahvata na maternici), zatim kada dijete ima povećanu potrebu za hranjivim tvarima i kisikom, što je najčešće slučaj kod višeplodne trudnoće ili ako je majka pušačica.

Tijekom trudnoće postoji rizik od prijevremenog porođaja. žena mora mirovati, a ako uoči znakove krvarenja, odmah mora poći u bolnicu. Trudnoću treba održati barem do 36. tjedna, kada obično sazrijevaju djetetova pluća, što se utvrđuje pregledom.

Oslabljeni grlić maternice

Neke žene imaju kongenitalnu sklonost oslabljenom grliću maternice. Drugima pak ovaj poremećaj prijeti ako su imale spontane ili artificijelne pobačaje. Grlić maternice se skrati i proširi, pa postoji opasnost od prijevremenog porođaja. Liječnik tada mora procijeniti je li potrebna serklaža. Ako je ona neophodna, obično se izvodi tijekom drugog tromjesečja trudnoće.

To je operacija kojom se pod kratkotrajnom općom anestezijom zašije grlić maternice šavom ili trakom, a koja se skida u 38. tjednu trudnoće. Ranije se skida samo u slučaju prijevremenog porođaja koji se nije mogao zaustaviti.

Pročitajte i:

Promjene u trudnoći: 8 simptoma na koje treba obratiti pažnju

U nekim trudnoćama se javljaju neočekivani simptomi, koji mogu djelovati zastrašujuće budućim mamama. Pročitajte što…

Zašto mi treba plan porođaja i kako ga napraviti?

Svaka trudnica više ili manje razmišlja o svom porođaju. Kako će on izgledati, hoće li…

VIDEO: I muškarci mogu osjetiti bebu u trbuhu!

Dok dodiruju ženin trbuh muškarci donekle mogu osjetiti da se u njemu ljuljuška jedno živo…

Jesu li počeli pravi trudovi?

Porođajne trudove svaka žena osjeća drugačije i teško je predvidjeti, a pogotovo točno odrediti, kada…