Mitovi i istine o porodu u vodi

Mnoge buduće majke sanjare o porodu u vodi kao o najboljem i najugodnijem načinu rađanja. No, postoje prednosti i mane takvog rađanja. Jeste li sigurni da znate sve o tome?

Kada se budući roditelji raspituju o tome koji je stav bolnice o porodu u vodi, primalje i liječnici neće izustiti ništa negativno o tom načinu rađanja. Niti ne moraju. Ništa se neće dogoditi ako vam prodaju lijep omot bez sadržaja jer nijedna žena neće usred trudova mijenjati bolnicu zato što na kraju ipak ne smije u vodu.

Roditelji.hr savjetuju: zatražite točne podatke.

Svaka klinika za porode dokumentira porođaje tako da svaka bolnica može pružiti točan podatak o tome koliko se djece na njih stotinu u njihovoj bolnici porodilo u vodi. Vaša se klinika može ubrojiti u zagovaratelje poroda u vodi jedino ako je zabilježila više od 25 posto.

Porod u vodi zahtijeva hrabrost i poštovanje kako od primalja tako i od liječnika. Žena je u vodi za vrijeme trudova manje pristupačna nego kada je na suhom.

I to u dvostrukom smislu:

Nećete baš tako lako posegnuti u vodu u kojoj se netko kupa.

Također:

U većini se slučajeva žena u vodi mnogo dublje prepusti iskustvu rađanja. Više osluškuje svoje tijelo i mnogo se manje daje voditi ili nagovarati. S time se mogu nositi jedino sigurni porodničari.

Učestalo nepisana pravila dotične klinike ne idu prilog ideji o porodu u vodi: Pored CTG-a (koji inače može i u vodi očitati potrebne podatke), svaka ustanova predviđa vaginalne preglede u određenim razmacima. Ako žena leži u kadi, to je jedan poprilično opsežan zadatak.

Roditelji.hr savjetuju: Istražite što je moguće više o bolnici koja nudi takvu vrstu poroda. "Porod u vodi? Rado - no sada vas ipak ne možemo pustiti u kadu zato jer…" Naravno da će na to buduće majke potvrdno klimnuti glavom i progutati razočaranje. Tko bi želio ugroziti bebu! Moguće je navesti mnoge razloge: primjerice, preblage ili prejake trudove, ili to da glavica bebe ne klizi prema naprijed kako bi trebala.

Što manje iskustva bolnica ima s porodima u vodi, tim se češće porodničari zbilja boje da bi se u kadi mogli susresti s više problema nego na suhom.

Roditelji.hr savjetuju: sljedeći razlozi su uistinu pravi argument

protiv planiranja poroda u vodi:

  • u trudnoći su se javile ozbiljne komplikacije poput primjerice gestoze.
  • trudovi su počeli prije 38. tjedna. Bebe koje se rode prije tog termina tijekom poroda češće trebaju pomoć koju im primalje i liječnici ne mogu tako dobro pružiti ako buduća majka leži u vodi.
  • rađaju se blizanci. Kod blizanačkih trudnoća se u pravilu mora računati s većim mogućnostima komplikacija.
  • beba je okrenuta na guzu umjesto glavicom prema dolje u maternici. Kod poroda na zadak liječnici i primalje često moraju brže reagirati, a na suhom je to lakše.
  • pokaže li CTG za vrijeme poroda da beba mora što prije doći na svijet, naravno da je to također dobar razlog da ostanete na suhom.

Upozorenje na bolove

Što je trbuh obliji, tim će se s više straha buduće majke raspitivati o porođajnim bolima. Većina ih je pročitala ili čula kako u vodi manje boli i kako porod traje kraće. Žene na trudničkim tečajevima žele saznati je li to istina. Odgovor ovisi o tome dopada li se primaljama porod u vodi ili ne.

I dalje će ljubazno nuditi kadu. No tko će je baš htjeti nakon što netko tko se bavi porodima kaže da se trudovi u vodi pojačavaju i da bolovi mogu brže rasti?

Roditelji.hr savjetuju: istina je da u vodi trudovi često postaju djelotvorniji. Bolje djeluju na grlić maternice te ga šire. Ipak se nemojte prepasti jer žene različito prosuđuju boli li ih uistinu više. Moguće je da u toploj vodi osjete da se uistinu nešto pomiče. Naime, opustit će se i njihove misli, pustit će tijelo da radi svoje i lakše će predati kontrolu. Primalje i liječnici koji imaju mnogo iskustva s porodima u vodi podržat će vas i pomoći vam da prebrodite prvi strah kada se u kadi trudovi počnu pojačavati. I još jedna činjenica koju biste trebali znati: u vodi tek dvije od sto žena zatraže neko sredstvo protiv boli, a na suhome 40 od njih 100!

Roditelji.hr savjetuju: teško je izaći iz kade

Nitko ne može unaprijed reći kako će proteći porod. Na to će vas porodničari rado upozoriti. To je točno. No rečenica koja slijedi: "A što onda, ako ćete htjeti izaći iz kade ili ćemo vas morati izvaditi iz medicinskih razloga?" nije fer. Jednostavno zvuči zastrašujuće da ćete se morati s golemim trbuhom i snažnim trudovima izvlačiti van iz kade. Također se osjeća prijetnja da onaj tko se odluči za kadu u njoj mora i ostati.

Molimo da uvijek imate na umu: između trudova su stanke. U tim razdobljima (gotovo da) i nećete imati bolove i moći ćete se posve normalno kretati. Dakle, izlazak iz vode ne predstavlja nikakvu tragediju. Podržat će vas primalja, vaš partner i ako je potrebno još netko od medicinskog osoblja koje je prisutno na porodu. Osušite se ručnikom i gotovo.

Rađanje na suhom je privlačnije

Tema o higijeni i porodu u vodu zapravo više nije aktualna. Taj način postoji već više od 15 godina, a jednako toliko postoje i studije o riziku od infekcija. Rizik nije nimalo veći nego kada se porađa na suhome. No svatko tko se jednom porezao na staklo dok je prao suđe zna koliko obilan volumen vode može drastično promijeniti boju radi pokoje kapi krvi. Voda u kadi u kojoj se rađa dijete neće ostati prozirna poput stakla.

Roditelji.hr savjetuju: niti jedna žena koja je rodila svoju bebu u kadi ne opisuje boju vode u kojoj se kupala. Prije svega priča o jednom sasvim posebnom doživljaju. Zaboravite na dvojbe oko gadljivosti jer su u kadi su samo vaše bakterije koje su tijelu dobro poznate.

Također:

Voda se neprekidno mijenja, a ritam određujete vi.

Očevi kod poroda u vodi ne mogu pomagati

Žene u trudovima uronjene u vodu češće su u nekom posve svome svijetu nego kada rađaju na suhome. Misli su im usmjerene na tijelo i na neki način postaju nedodirljive, bar tako prigovaraju neki muškarci. Žene jednostavno mogu ustati iz kade pomoću marame koja visi na visini koju mogu dosegnuti. Ukočena i bolna leđa je na mokrome teško masirati. Često su takve masaže i suvišne budući da u toploj vodi mišići ostaju gipkiji. Muškarcu tada preostaje samo uloga promatrača.

Roditelji.hr savjetuju: masaža leđa nije ono što tijekom rađanja uistinu pomaže. Prije je to osjećaj da je pokraj vas najvoljenija osoba u koju imate najviše povjerenja. Budući očevi vam to mogu pružiti i s ruba kade!

Lakše je maziti se s bebom na suhom

Beba nakon poroda treba toplinu. Zar tada od vode koja se lagano hladi nisu bolje mekane plahte? A što je s rezanjem pupkovine? Izlazak iz vode s još pričvršćenom pupkovinom? Zar je to uopće moguće? Prvo dojenje odmah nakon poroda - u vodi? Buduće majke u mnogim klinikama na ova pitanja dobivaju neodređene odgovore. Između redaka će ipak jasno pročitati da je bolje da bebu na svijet donesu na suhome te da borave u kadi samo u razdoblju otvaranja.

Roditelji.hr savjetuju: dok traju trudovi, većini žena odgovara tek mlaka voda između 32 i 35 Celzijevih stupnjeva. Prije n
ego što beba izađe, primalje će pustiti toliko tople vode da se temperatura u kadi podigne na 37 stupnjeva što je toplina tijela na koju je beba naviknula. Novorođenčetu će se to svidjeti - bebe koje su se rodile u vodi posebno su opuštene i budne. Za odvajanje od pupkovine je potrebno točno toliko vremena kao i na suhom. Mnoge žene ostanu u kadi s bebom još nekih pola sata. Zatim s tim malenim bićem izađu na suho - još uvijek povezane pupkovinom. Prvo dojenje u kadi može se posve dobro izvesti: malo se povučete prema gore i iza leđa stavite maleni jastučić za plivanje.

Pročitajte i:

vaginalni porod ili carski rez za trudnice zaražen ekoronavirusom

Udruga Roda protiv carskog reza trudnica zaraženih koronavirusom! Evo što sve traže od ministra Beroša

Izjava da sve Covid-19 pozitivne trudnice ne bi trebale roditi vaginalno, jer se tako zaraza…

vježbanje u prvom tromjesečju trudnoće

4 video treninga za prvo tromjesečje trudnoće: zašto je baš tada važno vježbati?

Drugo stanje mijenja vašu rutinu vježbanja, no to ne znači da trebate prestati s tom…

žena zaražen akoronavirusom rađa u bolnici

Kako će roditi trudnica zaražena koronavirusom?

Sada je potvrđeno: koronavirus se može prenijeti s majke na dijete, ali na koji način?!

trudna pjevačica pamela ramljak na balkonu zbog situacije s koronavirusom

Evo što vas čeka ako trebate na ginekološki pregled te što o svemu kaže naša trudna pjevačica

Koje su mjere poduzeli ginekolozi kako bi zaštitili svoje pacijentice u ordinacijama? I trudna pjevačica…