Savjeti za razdoblje nakon poroda

Ruž koji se ne razmazuje, marama za nošenje, bomboni… nekoliko savjeta kako si olakšati razdoblje odmah nakon poroda.

1. Studentska hrana u posudicama

Razdijelite ih po cijelom stanu; na perilicu rublja, uz telefon, pored računala. Jer se na početku lako zaboravi jesti… a majci koja doji potrebno je 500 do 700 kalorija više nego inače! Zato mirno sakrijte nekoliko bombončića između oraha.

2. Stolica za ljuljanje

Ako je točno da prosječna njemačka majka pješice prijeđe 5000 kilometara godišnje samo kupujući - tada majke novorođenčadi dođu do ovog broja za otprilike šest tjedana. Bebe na početku uvijek vole da ih se nosi. Dosta vam je trčkaranja naokolo? Onda stavite bebu u rubac za nošenje i nakon deset minuta možete sjesti u stolicu za ljuljanje a da beba ne primjeti.

3. Posebna svjetiljka za noćni ormarić

Osobitost: reagira na dodir. Kad se noću u polusnu tapka u smjeru noćnog ormarića i nekako dođe do svjetiljke, ona se pali i obasjava prostoriju slabašnim svjetlom. To je istovremeno druga osobitost: ove svjetiljke imaju tri stupnja osvjetljavanja, sa svakim dodirom još malo više svijetle - pa ostavljaju očima dovoljno vremena za prilagodbu. A u polumraku se nekako izađe na kraj i s dojenjem.

4. Ruž koji se ne razmazuje

Babinje je jako neerotično razdoblje. Osjećati se naočito s deblim pahuljastim pelenama u hlačama i stalno promočenim grudnjacima za dojenje - gotovo nemoguće. Ali samo gotovo: ostavite bebu rano ujutro tati i uzmite vremena za propisno šminkanje i to ružem kojeg se ne bi posramila ni Marilyn Monroe. I gle čuda - odjednom se opet vidite kao žena. Ruž se naravno ne smije razmazivati, jer će dijete inače uskoro biti prekriveno mrljama od grljenja i ljubljenja.

5. Orden za dojenje

Previše mlijeka, premalo mlijeka, bolne bradavice, iskrivljene ruke, ukočeni vratovi - u prvo vrijeme, majka je za svako uspješno dojenje zaslužila briljant. Dobro, pralinu sa šampanjcem. Nakon šest tjedana će tata u svečanoj ceremoniji dodijeliti zlatni orden za iznimnu hrabrost pri dojenju. Nagradu iskoristiti u masažama.

6. Marama za nošenje

Mekani rubac od molton tkanine i široka ukrasna vrpca - gotova je osnovna odjeća za bebe u prvim tjednima života. Body, košuljice, marama za nošenje - i dijete je već odjeveno. Ne uvlačite sićušna stopala u dugačke hlačice, ne borite se s hulahopkama i čarapicama - umjesto toga nek dijete uživa u blizini poznatoj iz trbuha - i bit će osobito uravnoteženo i mirno.

7. Kondomi

Kako molim? Seks odmah nakon poroda? Ne. Kondomi služe drugoj svrsi: proizvodnji štapića za hlađenje. To ide ovako: napuniti kondome vodom, zatvoriti i staviti u zamrzivač. Ove rupcem omotane «sige» hlade bolne šavove na međici i rodnici puno ugodnije od nepraktičnih Coolpackova.

8. Paravan

Nisu neizostavni samo u garderobi opernih diva. Jer: u prvim tjednima s bebom spavaća soba postaje javni prostor, posjetitelji sjede na rubu kreveta, paravan skriva kaos od znatiželjnih očiju - ima još nekoliko tjedana vremena za pospremanje.

9. Majčinska mantra

«Znam što je dobro za moje dijete.» Ponoviti tisuću puta dnevno. Pomaže protiv proročanstava da ćete prečestim nošenjem navući na vrat malog kućnog tiranina. Ljekovito i protiv prolaznika koji se miješaju a da ih se ništa ne pita («Jadno dijete, sigurno je gladno!») i preopreznih baka i djedova («Nije li rubac za nošenje opasan po život?»).

Pročitajte i:

vaginalni porod ili carski rez za trudnice zaražen ekoronavirusom

Udruga Roda protiv carskog reza trudnica zaraženih koronavirusom! Evo što sve traže od ministra Beroša

Izjava da sve Covid-19 pozitivne trudnice ne bi trebale roditi vaginalno, jer se tako zaraza…

vježbanje u prvom tromjesečju trudnoće

4 video treninga za prvo tromjesečje trudnoće: zašto je baš tada važno vježbati?

Drugo stanje mijenja vašu rutinu vježbanja, no to ne znači da trebate prestati s tom…

žena zaražen akoronavirusom rađa u bolnici

Kako će roditi trudnica zaražena koronavirusom?

Sada je potvrđeno: koronavirus se može prenijeti s majke na dijete, ali na koji način?!

trudna pjevačica pamela ramljak na balkonu zbog situacije s koronavirusom

Evo što vas čeka ako trebate na ginekološki pregled te što o svemu kaže naša trudna pjevačica

Koje su mjere poduzeli ginekolozi kako bi zaštitili svoje pacijentice u ordinacijama? I trudna pjevačica…