Dragi budući tate! Naučite na vrijeme kako sačuvati mir u kući uz trudnicu. Znate li što ne smijete ni pod koju cijenu reći svojoj trudnoj partnerici?

"Ma daj, možeš ti to pojesti. Zašto si tako izbirljiva?

Samo polako. Ako trudnica ima mučnine, što gotovo svaka ima, hrana se dijeli na namirnice koje silno želi jesti i namirnice koje ne samo da ne može jesti, već ih ne može ni vidjeti, a kamoli namirisati. Dobra je šansa, ako je budete nagovarali da pojede što stvarno ne može, da na kraju i povrati. Nemojte je ni izazivati s hranom koju smatra odbojnom (vi je možete jesti, ali ne u njezinoj prisutnosti) jer ćete dobiti isti rezultat.

"Hm, ti ne izgledaš trudna. Više mi se čini kao da si se malo opustila."

Treba li objašnjavati zašto to ne smijete reći.

"Opa, guza ti je sve veća... ima li i tu jedna beba?"

Znate odgovor i na ovo.

"Daj, molim te, mučnina, pospanost... sve je to u tvojoj glavi. Pa beba ima dva milimetra i ne može nikako tako utjecati na tvoje tijelo."

O, da može. Hormoni u tijelu trudnice luduju i trudnica ne može apsolutno ništa protiv toga. Njezino tijelo je preuzelo kontrolu nad njom... i da, ona se osjeća iscrpljeno i mučno joj je. Ako ne želite spavati na kauču, nemojte joj govoriti da je sve umislila.

"Zašto trebamo ići na tečaj za trudnice? Zar porođaj nije prirodna stvar? Osim toga što nećeš tražiti epiduralnu?

Nije vam pametno negirati potrebu trudnice da se pripremi za porođaj, svejedno želi li žena epiduralnu, carski ili prirodni porođaj. Njoj je sama trudnoća veliki izazov, a da o porođaju i ne govorimo, posebice ako je provrotkinja. Ona će imati zbog toga potrebu čitati prigodnu literaturu, brbljati s ostalim ženama, prijateljicama, majkama, ići na tečaj i saznati sve što se može. Također joj je potrebna potpora, a ne rečenice kako je sve to besmisleno.

"Joj, kako se loše osjećam danas... točno znam kako ti je."

Postoji dvije vrste partnera, onaj koji ne brine i onaj koji previše brine. Trudnici će dojaditi oba. No, u trudnoći se može pojaviti i jedan sasvim neočekivani sindrom tzv. Couvade sindrom ili pseudotrudnoća koji osjećaju budući tate. Simptomi su slični: mučnina, pospanost pa čak i dobitak na težini. Ali ipak, dragi budući tate, vi niste trudni i ne znate kako je to. Točka. Trenutno vašim ženama nije potrebno da im govorite kako vam je jednako loše kao i njima (za to imaju svoje prijateljice) već se trebate staviti na raspolaganje i pomoći joj.

"Kako misliš da ne možeš iznijeti smeće, oprati posuđe, očistiti WC od mačke, staviti prati rublje? Ti su trudna, nisi osoba s posebnim potrebama!"

Hm, stvarno nehumano. Trudnoća donosi nove okolnosti zbog kojih trudnica ne bi trebala čistiti macin WC (rizik za zarazu toksoplazmozom) ili nositi teške stvari. Također može imati problema s pranjem posuđa ili stavljanjem istog u perilicu ili pak iznošenjem smeća, a sve zbog toga jer ne može podnijeti mirise. Trudnice si ne mogu pomoći, one nisu osobe s posebnim potrebama, ali nisu ni sasvim "svoje". Zato je potrebno samo malo više im pomoći i manje govoriti što je odlična priprema za vrijeme kad beba stigne kući i kad ćete morati češće uskočiti.

"Trebaju li svi ti jastuci biti u našem krevetu?"

Ako želite spavati, i to u vašem bračnom krevetu, tada je odgovor... trebaju. Ženino tijelo se mijenja u trudnoći i nije lako naći položaj pored sve većih oblina. Jastuci omogućuju ženi da udobnije smjesti veliki trbuh i nađe položaj koji joj omogućuje da zaspi.

"Nećemo nazvati dijete po tvom ocu i gotovo!"

Hm, ako je ona već zamislila tako, u nevolji ste. Ako vam se to ime zaista ne dopada, predložite drugo, ali svakako pripazite na ton. Izbjegnite davati ultimatume oko ove teme jer ona osjeća da već poznaje bebu koju nosi i važno je da se dogovorite u miru i oboje budete zadovoljni.

Tijekom porođaja:"Pa ne može to toliko boljeti, ili?"

Ako ovo kažete mogli biste ostati bez ruke koju vaša žena možda drži. O, da! Porođaj itekako boli i vi nikada nećete imati priliku osjetiti takvu bol. I zato je samo tješite i recite joj kako je hrabra i kako je volite i samo tako i u tom stilu...

Tekst: Ivona Šatrak

Foto: Thinkstock