Kućni ljubimci nisu nikakav problem

Prinova u obitelji za kućnoga ljubimca znači promjenu. Kako ćete najbolje uspjeti i svoje dijete naviknuti na životinju, možete pročitati ovdje.

Pet zlatnih pravila kako kućnoga ljubimca pripremiti na dolazak bebe

S bebom dolaze i pitanja: Mogu li se naš Reks i naša Muci prilagoditi djeci? Srećom, na to se pitanje gotovo uvijek može potvrdno odgovoriti. Važna su tek neka pravila:

Poduzeti mjere opreza: Prije bebina useljenja preporučljivo je podvrgnuti životinjske sustanare temeljitom liječničkom pregledu. To uključuje: cijepljenje, uništavanje ušiju, liječenje od crijevnih nametnika. Ovo posljednje valja činiti redovito nakon djetetova rođenja. Također bi se i čitava obitelj trebala cijepiti protiv tetanusa (kod beba to ide automatski jer se od devetog tjedna cijepe kombiniranim cjepivom).

Ozbiljno shvaćati higijenu: Naravno da životinje prenose neke uzročnike protiv kojih članovi obitelji moraju razviti obrambene mehanizme. Bebe već u majčinu trbuhu vježbaju borbu svojeg imunološkog sustava za borbu protiv bakterija s kojima majka dolazi u doticaj. Zato su i nakon poroda zaštićene u posve normalnim higijenskim uvjetima u kućanstvu. Normalna higijena znači: pranje ruku nakon hranjenja, maženja ili čišćenja životinja te ne dopuštanje životinjama da vas liže po licu ili malim ranama.

Spriječiti alergije: Životinje s krznom, posebice mačke, mogu izazvati peludnu hunjavicu ili astmu. Ako ste kao roditelj i sami alergični, vaše je dijete izloženo većem riziku pa biste se svakako trebali posavjetovati s liječnikom. Neke udruge alergičara roditeljima koji pate od alergija preporučuju da se odvoje od svojih životinja ukoliko očekuju bebu. Više informacija o tom problemu možete dobiti u Bolnici Srebrnjak, na brojeve telefona 01/6391-100 ( www.bolnica-srebrnjak.hr) u kojoj djeluje Udruga roditelja djece astmatičara. S druge se pak strane čini da su djeca roditelja koji ne pate ni od kakve alergije bolje zaštićena od alergija ako odrastaju uz životinje. Pretpostavlja se da je njihov obrambeni sustav toliko zaokupljen pravim uzročnicima da se ne mora baviti tobožnjim uzročnicima (alergenima).

Vježbati poslušnost: Već prije poroda možete vježbati sa svojom životinjom da kolijavka, nosilica ili stol za previjanje dojenčadi nisu mjesta za nju. Važno je također da psi ili mačke trebaju utočište; njihove bi košare trebale biti na sigurnoj udaljenosti od djece koja pužu.

Davati znakove pažnje: Poput starije braće ili sestara, i vaša životinja mora biti sigurna da je i dalje volite. Uključite stoga svojeg četveronošca u bebinu svakodnevicu: dopustite mu da bude prisutan dok previjate bebu, nahranite ga prije nego počnete dojiti bebu, i češkajte ga dok vam beba spava u naručju. Važno: kućnog ljubimca i bebu nikada ne ostavljajte zajedno bez nadzora.

Psi

U trudnoći: Isplati se već sada privikavati životinju na malu djecu. Povedite svojega psa prijateljima koji imaju djecu i navikavajte ga na tu situaciju.

Pas i beba: Prije prvog susreta bebe i psa jedan se trik pokazao dobrim: dok su mama i beba još u bolnici, tata donosi sa sobom kući nošeno odijelce za dojenčad i daje ga psu da ga ponjuši. Tako se životinja upoznaje s mirisom.

Savjet: Ako pri prvom susretu bebu svome psu stavite pred noge ili je držite u razini njegovih očiju, pas će se dok je živ osjećati odgovornim za dijete i postat će strastveni čuvar dječjih kolica.

Pas i malo dijete: Životinja ne mora sve podnositi. Vaš pas smije i režati, a da ga ne kaznite. Važno je brzo reagirati - dakle maknuti dijete koje puže iz neposredne blizine psa i potražiti uzrok psećeg režanja. Djeci starijoj od dvije godine već se može objasniti da njihov prijatelj sada treba mir. Da bi se izbjegla svađa, odvojite djetetove i pseće igračke.

Mačke

U trudnoći: Bilo bi bolje da trudnica čišćenje mačjeg zahoda prepusti drugom članu obitelji. Ako to nije moguće valja rabiti gumene rukavice (to se uostalom preporuča i za rad u vrtu gdje se može doći u kontakt s mačjim izmetom u zemlji). Razlog tome je što mačke često prenose uzročnike toksoplazmoze koji mogu biti opasni za nerođeno dijete. Utvrdi li liječnik testom da je trudnica već razvila antitijela, tada kontakt s mačkom nije nikakav problem.

Mačka i beba: Vodite računa o tome da se vaša mekana šapica neprimjetno ne ušulja bebi u krevetić - i iz silne ljubavi joj ne legne na lice. Mačka doduše smije biti prisutna kada bebu stavljate u krevet, ali onda mora izaći iz spavaće sobe. Vrata trebaju ostati zatvorena. Druga mogućnost: mreža koja se razvuče preko krevetića.

Mačka i malo dijete: Svako dijete prije ili kasnije sazna koliko su točno oštre pandže. Što roditelji mogu učiniti? Mogu pokazati svome djetetu po čemu se prepoznaje da mačka želi svoj mir.

Glodavci

U trudnoći: Hrčci i miševi mogu prenijeti virus Lymphocytic choriomenigitis, tzv. LCMV (što se rijeđe događa), a tvorovi i štakori leptospirozu i listeriozu. Da bi se isključila opasnost za nerođeno dijete, neki stručnjaci savjetuju da se takve životinje tijekom trudnoće privremeno daju prijateljima. Nakon toga ponovno smiju u kuću. Svoju životinju možete odvesti i veterinaru na pregled.

Glodavci i mala djeca: Djeci su zečevi i zamorci prekrasni. Ove se životinje pak boje neobuzdane ljubavi i ne vole da ih se puno drži po rukama.

Ptice

Najljepša igra za dvogodišnjake i noćna mora za ptičice: lupkanje po krletki jer to tako lijepo zvecka. Istini na volju - djeca i ptice nemaju puno toga zajedničkog. Najbolje bi bilo da ptičju krletku stavite izvan dosega djece i razmislite o društvu za svoju tigricu.

Pročitajte i:

Marijana Batinić

Rodila voditeljica Marijana Batinić

Od izvora bliskog voditeljici i njezinom suprugu Mateju Pašaliću Story saznaje da im je druga…

Ashley Graham, super size model

Manekenka pokazala strije i izazvala svađu! Što o strijama treba znati svaka žena

Hrabrost ili glupost? Model Ashley Graham, koja je prije devet mjeseci rodila dječaka, izazvala buru…

Stigla još jedna celebrity beba!

Rijetko kada otkrivaju detalje iz privatnog života, pa su tako i sretnu vijest da je…

priprema djeteta na dolazak novog člana obitelji

Kako pripremiti mališana na dolazak brata ili sestre

Ljubomora na novog člana obitelji, normalna je pojava kod male djece, jer ona se boje…