Zanemarivanje nekih simptoma može dovesti do komplikacija, a opet, neki su samo lažna uzbuna...

Navodimo simptome koji vam mogu pomoći da otkrijete imate li razloga za zabrinutost i trebate li se odmah javiti svom liječniku.

Opće loše osjećanje

Ako ne možete točno utvrditi simptom, ali jednostavno se ne osjećate dobro, osjećate neodređenu nelagodu, vjerujte svom osjećaju i nemojte ga zanemariti. Nazovite svog liječnika i opišite mu simptome. Možda je lažna uzbuna, a možda doista postoji problem koji se, rano otkriven, može brzo i lako riješiti. U svakom slučaju, ako je sve u redu, osjećat ćete se mirnije. Vaš liječnik redovito prima takve pozive i trebalo bi mu biti drago što vam može dati savjet. Vaše se tijelo mijenja tako brzo da je katkad doista teško znati je li sve što se pritom događa u redu.

Bol u sredini trbuha

Jak ili oštar bol u sredini gornjeg dijela vašeg trbuha, popraćen mučninom ili povraćanjem, pa i bez njih, može značiti nekoliko stvari – probavne smetnje, trovanje hranom ili virusnu gripu. No može biti i preeklampsija, poremećaj koji se događa u 5-8 posto svih trudnoća i češći je u prvoj trudnoći. Obično se javlja nakon 20. tjedna trudnoće, no može se javiti i prije. Utječe na majku i na nerođeno dijete te vrlo brzo napreduje. Ključni simptomi, koji se mogu utvrditi pregledom, jesu povećan krvni tlak i protein u urinu. Ostali simptomi uključuju uporne glavobolje, zamućen vid ili osjetljivost na svjetlost i bol u abdomenu, kao i nagao prirast težine. Preeklampsiju karakterizira i oticanje, ne samo stopala nego i lica i ruku. Jedini siguran način da se otkrije poremećaj jesu redoviti kontrolni pregledi kako bise na vrijeme otkrio povećan krvni tlak i razina proteina u urinu.

Bol u donjem dijelu trbuha

Jak bol u donjem dijelu trbuha, na obje strane, može značiti da ste istegnuli ligament ili nešto ozbiljnije – da je riječ o izvanmaterničnoj trudnoći, spontanom pobačaju, prijevremenom porođaju, fibroidnoj degeneraciji i unutarnjem krvarenju ili da je došlo do oštećenja posteljice. Svakako se što prije javite svom liječniku.

Povišena temperatura

Ako opazite da vam se tjelesna temperatura povisila iznad 37,5 stupnjeva, a niste prehlađeni i nemate gripu, to je također razlog za savjetovanje s liječnikom. Temperatura iznad 39 stupnjeva ukazuje na infekciju, pa će vam liječnik dati antibiotike i savjetovati mirovanje. Ako temperatura prijeđe 39 stupnjeva i traje dulje vrijeme, to može biti štetno za vašu bebu.

Poremećaji vida

Ako zamijetite da vidite “duplo” ili zatamnjeno, ili ako vidite svjetleće točkice i svjetlosne senzacije, te ako to potraje dulje od dva sata, to također ne biste smjeli zanemariti. Naime, među ostalim, ti simptomi mogu biti znak preeklampsije.

Oticanje ruku i nogu

Samo po sebi, oticanje ruku, nogu, lica i očiju uobičajeno je i u većini slučajeva nije razlog za zabrinutost. No ako se pojavi iznenada i vrlo je intenzivno te praćeno glavoboljom ili poremećajima vida, može ukazivati na preeklampsiju.

Dugotrajna glavobolja

Ako imate jaku glavobolju koja traje dulje od dva-tri sata i praćena je poremećajima vida, oticanjem ruku, lica i očiju, također je moguće da je riječ o preeklampsiji.

Vaginalno krvarenje

Blago krvarenje bez boli može biti normalan znak implantacije - ukopavanja embrija u sluznicu maternice u ranoj fazi trudnoće. No ako krvarite tijekom trudnoće, svakako nazovite liječnika jer može doći do ozbiljnih komplikacija. Krvarenje koje je drukčije od vaše normalne mjesečnice (jače ili slabije i obično tamnije), praćeno jakim, upornim bolom na jednoj strani trbuha, može biti znak izvanmaternične trudnoće. Jako krvarenje, osobito ako se usto javi i uporan bol u leđima ili trbuhu, može biti povezano s potencijalnim ili stvarnim spontanim pobačajem. U kasnijim fazama trudnoće krvarenje može biti znak placente previe - kad je posteljica vrlo blizu ušća maternice i pokriva ga djelomice ili potpuno. Kod rane je trudnoće nisko ležeća posteljica normalna pojavva, ali kako trudnoća napreduje i maternica raste, posteljica se u većini slučajeva pomiče prema gore. Čak i kad se ne pomiče prema gore, to obično ne uzrokuje probleme. Rizik pojave predležeće posteljice viši je kod žena koje su imale različita oštećenja stijenke maternice i prethodnim trudnoćama, koje su rodile carskim rezom, imale operacije maternice ili pobačaje. Vjerojatnost pojave predležeće posteljice također može povisiti potreba za većom površinom posteljce zbog djetetove povećane potrebe za kisikom ili hranjivim tvarima - na primjer zbog pušenja ili višeplodne trudnoće.

Vaginalni iscjedak

Istjecanje tekućine iz vagine prije 37. tjedna trudnoće znači da su membrane prijevremeno pukle. Vaš liječnik ili babica primit će vas u bolnicu kako bi preventivno spriječili pojavu infekcije i pripremili vašu bebu za mogući prijevremeni porođaj. Ako je prošlo 37 tjedana, vjerojatno je došao trenutak za porođaj!

Iznenadna jaka žeđ

Osjetite li iznenada jaku žeđ, pijete mnogo tekućine i često mokrite, možda je riječ o dehidraciji ili trudničkom dijabetesu – stanju poremećenog metabolizma glukoze i djelovanja inzulina koje se može javiti između 24. i 28. tjedna kod zdravih žena, točnije onih koje inače ne boluju od šećerne bolesti. Simptomi koji također mogu ukazivati na trudnički dijabetes jesu zamućenje vida, svrbež kože, usporeno zacjeljivanje rana te tvrdokorne gljivične infekcije. Trudnički dijabetes obično se povlači ubrzo nakon porođaja.

Pečenje pri mokrenju

Bol ili pečenje pri mokrenju, praćeni povišenom temperaturom, drhtanjem i bolom u leđima, mogu biti znak infekcije mokraćnih putova. Liječnik će vam dati odgovarajuće antibiotike.

Povraćanje

Povraćate li više puta dnevno, to vas može oslabiti i dovesti do dehidracije, no neće štetiti bebi. Ako je povraćanje jako i uporno, svakako to javite svom liječniku. Povraćanje koje se javlja u kasnijim fazama trudnoće, praćeno bolovima među rebrima, može biti znak preeklampsije, a ako je praćeno temperaturom, može biti znak infekcije.

Nesvjestica ili vrtoglavica

Nesvjestica ili vrtoglavica mogu biti znak da niste dovoljno jeli tijekom dana, no mogu biti i posljedica niskoga krvnog tlaka. Mnogo žena osjeća vrtoglavicu tijekom trudnoće. Naravno, i to je dobar razlog za savjetovanje s liječnikom.

Usporavanje bebinih pokreta

Potpuni prestanak ili usporavanje pokreta vaše bebe nakon 21. tjedna trudnoće, koje traje više od 24 sata, može značiti da je vaša beba u opasnosti. Ako se to dogodi, odmah nazovite liječnika. U međuvremenu saznajte što više o pokretima bebe i o tome kada je potrebno potražiti pomoć.

Svrbež cijelog tijela u kasnoj trudnoći

Povremena pojava svrbeža kože prirodna je jer se vaša koža širi prilagođavajući se rastu vaše bebe. No ako je svrbež intenzivan, pojačava se noću i proširi se na dlanove i stopala, taj simptom može ukazivati na poremećaj rada jetre i bilo bi dobro da o tome razgovarate sa svojim liječnikom.

Snježana Krčmar